După ce Regatul României s-a dizolvat în spatele Cortinei de Fier în 1947, moștenirea pe care a lăsat-o Regina Maria a României a dispărut în obscuritate, atât în țara ei adoptivă, cât și în restul lumii. O lume care văzuse cândva în ea „Regina Soarelui Europei” și, din multe puncte de vedere, primul monarh modern, părea să o fi uitat.
Descendentă directă atât a Reginei Victoria, cât și a Ecaterinei cea Mare, Regina Maria a României s-a născut în Regatul Unit în 1875 ca Prințesă de Edinburgh.
Regina Maria a reușit să extindă conceptul de monarhie în moduri pe care nimeni din arborele ei genealogic impunător nu și-ar fi imaginat.
Viața ei a coincis cu epoca victoriană târzie, La Belle Epoque și cu apariția mass-media, precum și cu Primul Război Mondial, Epoca Jazzului și Marea Depresiune. Și amprenta ei a rămas unică până în ziua de azi, deoarece ea a fost, în cuvintele lui Hannah Pakula, „Ultima romantică”, deținând în același timp o perspectivă politică și culturală foarte modernă.
Regina Maria a avut o poreclă profetică
Născută la 29 octombrie 1875 în comitatul englez Kent, Maria Alexandra Victoria a devenit rapid favorita familiei. Era frumoasă, stăpână pe sine și avea un apetit de nestins. Așa că familia ei i-a dat porecla care să se potrivească cu vitalitatea ei: a trecut de la Maria elegantă și potrivită la „Missy” mult mai stăruitoare (și mult mai potrivită).
A avut un tată absent din viața ei
Crescând, Missy și-a văzut rar tatăl, Ducele de Edinburgh, care era mereu plecat fiind căpitan în Marina Regală Britanică. Mai târziu, ea a susținut că erau atât de îndepărtați, încât timp de mulți ani, nici măcar nu a putut identifica culoarea părului propriului ei tată. Mama ei, Marea Ducesă Maria Alexandrova, a condus gospodăria și a crescut-o pe Missy și pe cei trei frați ai ei. Maria a învățat multe urmărindu-și mama ca pe o șefă.
Regina Maria a primit o educație meschină
Mama reginei Maria, ducesa, era inteligentă și educată, dar, din păcate, părea să creadă că mărul a căzut departe de copac. De fapt, ea credea că copiii ei sunt destul de plictisiți și lipsiți de inteligență. Ducesa credea că erau atât de fără speranță încât nici măcar nu vor beneficia de o educație formală. În mod clar, ducesa nu și-a dat seama că subestimarea fiicei sale a fost o mare greșeală.
A fost una dintre cele mai cunoscute călărețe din lume
În ciuda faptului că femeilor nu li s-a permis să participe la competiții internaționale de echitație în timpul vieții, Regina Maria a devenit faimoasă pentru atitudinea ei îndrăzneață și pentru versatilitatea abilităților sale.
Între anii 1890 și 1920, ea a fost recunoscută drept una dintre cele mai renumite femei ecvestre din vremea ei.
Călăria a fost o pasiune care a captivat-o încă din copilărie și își amintea adesea cât de importantă era pentru stabilirea unei legături strânse cu oamenii ei:
„Călăria m-a învățat să iubesc pământul românesc, mi-a permis să intru în contact cu pulsația inimii țării. […] România mea a venit la mine călare.”
Ea a călărit adesea ore în șir și a fost profund admirată de ofițerii armatei pentru capacitatea ei de a manevra cei mai dificili cai.
Cu toate acestea, concepțiile greșite ale vremii, împreună cu așteptarea de a avea copii pentru dinastie, s-au dovedit a fi problematice la început:
„La început, oamenii mei adăpostiseră ideea ciudată că echitația m-ar împiedica să am copii și, mai presus de orice, aceasta trebuia să fie funcția mea principală. România dorea o familie regală copioasă, dar în curând au trebuit să se convingă că pasiunea mea pentru cal nu m-a împiedicat să-mi îndeplinesc îndatoririle familiale; Am dat țării șase copii.”
Regele George V și Winston Churchill au vrut să se căsătorească cu ea
Maria s-a născut ca prințesă britanică de Kent în 1875, fiind fiica cea mare a prințului Alfred, fiul reginei Victoria, și a fostei mari ducese Maria Alexandrovna, singura fiică a împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei.
În tinerețe, ea a fost curtată de mai mulți burlaci regali, inclusiv prințul George de Wales, care, în 1892 a devenit al doilea la moștenirea tronului britanic.
Avea o afecțiune profundă pentru tânăra prințesă, iar regina Victoria, viitorul rege Edward al VII-lea și ducele de Edinburgh au aprobat eventuala lor unire.
Cu toate acestea, mamele lor s-au opus căsătoriei, în mare parte din cauza resentimentelor personale una față de cealaltă. Astfel, când George a cerut-o în căsătorie, Maria a scris o scrisoare dictată de mama ei și l-a informat că această căsătorie este imposibilă.
Este interesant de amintit că, dacă s-ar fi căsătorit, Maria ar fi intrat în istorie ca regina Regatului Unit.
Dar în adolescența ei a mai fost un băiat care s-a îndrăgostit de ea și care a declarat în fața rudelor lor că, atunci când va crește, o va face pe tânăra prințesă de Edinburgh soția sa. Numele lui era Winston Churchill.
Și, deși Mariei îi plăcea de el, o unire între cei doi ar fi fost imposibilă, deoarece, mai ales în generația lor, o căsătorie între un membru regal și un plebeu ar fi fost inacceptabilă.
Regina Maria a fost prima prințesă engleză care s-a căsătorit cu un romano-catolic, de la dinastia Stuart încoace
Reforma engleză, o serie de evenimente din secolul al XVI-lea în care Biserica Angliei s-a desprins de autoritatea Papei, a determinat mari schimbări în familia regală britanică, precum și în întreaga societate engleză.
Ca o consecință a Actului de așezare din 1701, oricine era romano-catolic, sau devenea romano-catolic prin căsătorie, avea să fie exclus definitiv de la succesiunea la tronul Angliei.
Prin căsătoria cu prințul moștenitor Ferdinand al României, născut în Germania, în 1893, Maria, care fusese crescută în credința anglicană, a devenit prima prințesă engleză care s-a căsătorit cu un romano-catolic în ultimele aproape trei secole.
Și, deși aceasta nu a fost o decizie deliberată din partea Mariei, este corect să spunem că a influențat modul în care ea s-a raportat la ideea diversității religioase de-a lungul vieții.
Regina Maria a României a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume
De pe vremea când a fost prințesă moștenitoare la sfârșitul anilor 1890 și până în epoca jazz-ului, ea a fost considerată pe scară largă ca un simbol universal al frumuseții în lumea occidentală.
De origine în mare parte germană, dar cu linii de sânge rusești și engleze, Maria avea păr blond, ochi gri-albaștri și un aspect statuar.
Și în timp ce zvonurile că va juca în filme americane în anii ’20 sună la fel de comic acum ca și în zilele lui Garbo, fotografiile reginei Maria au surprins cu siguranță alura ei demnă de Hollywood.
Regina Maria a României a fost una dintre primele femei care a primit permis de conducere în Germania
Pe atunci Prințesa Moștenitoare a României, Maria și-a obținut permisul de conducere la München în 1909, în primele zile ale Germanului Touring Club, și a fost printre primele femei care au condus prin Germania. Era la volanul unui Mercedes de 35 CP, care a fost considerat ca fiind primul model de mașină modernă.
Acesta este modul în care un articol din This King Business, de Frederick L. Collins, descria abilitățile ei de conducere în 1923:
„Drives” este cuvântul potrivit, pentru că Marie este una dintre cele mai bune femei șoferi din Europa. Așezată la volanul propriei sale mașini sport, ea intră și iese prin străzile înguste aglomerate ale capitalei ei. Cu capul sus, ea este tot ceea ce ar trebui să fie o regină modernă.
La intersecții face semnale conform regulilor de drum acceptate, întinzându-și brațul grațios de parcă s-ar afla sub privirea unui polițist rutier din Fifth Avenue. Și deși populația face un pas puțin mai vioi decât de obicei pentru a-i acorda dreptul de trecere, ea conduce întotdeauna — cel puțin în oraș — „ca o doamnă”. Pe drum de țară, calcă pe pedală și conduce ca diavolul!”
A lucrat ca asistentă medicală în timpul a trei epidemii și a două războaie
Prima activitate a Reginei Maria ca asistentă medicală și manager de spital a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, care a avut loc în vara anului 1913. În ciuda faptului că s-a încheiat cu România de partea învingătoare, conflictul regional a provocat tensiuni imense asupra armatei, deoarece a coincis cu o criză puternică: epidemia de holeră.
Prințesă moștenitoare la acea vreme, ea l-a convins pe rigidul Rege Carol I să permită femeilor să servească în prima linie ca asistente. Ea a jucat apoi un rol cheie în eforturile umanitare de pe câmpul de luptă bulgar.
În acest moment Maria a câștigat un mare respect în societatea românească și a ajuns să vadă prima ei întâlnire cu o epidemie ca un punct de cotitură în viața ei. Dar nimeni nu și-ar fi putut imagina ce era în față.
Un an mai târziu, lumea s-a oprit. Pe o stradă îndepărtată din orașul antic Sarajevo, un anarhist l-a împușcat pe moștenitorul tronului Austro-Ungariei, arhiducele Franz Ferdinand. Aceasta a fost scânteia care a început cel mai mare și mai mortal război pe care lumea nu l-a văzut încă.
În câteva săptămâni, bătrânul rege Carol I al României a murit în al 48-lea an de domnie. Drept urmare, după ce și-a petrecut două decenii din viață ca prințesă moștenitoare, Maria a devenit regina României în nefastul an 1914.
În loc să fie o ocazie de mare sărbătoare, momentul ascensiunii ei pe tron împreună cu regele Ferdinand I nu a fost marcat decât de un răsărit pătat de sânge în toată Europa.
După doi ani obositori de neutralitate, România a intrat în Marele Război, în 1916. La scurt timp după aceea, populația românească s-a trezit într-un carusel de provocări.
Armata germană a ocupat capitala, Bucureștiul, în 1916, ceea ce a forțat un exod uriaș și a însemnat pierderea a jumătate din teritoriul țării. Pe lângă aceasta, au venit alte două amenințări: o epidemie de tifos răspândită și pandemia de gripă din 1918.
După ce și-a încheiat formarea la Crucea Roșie, Maria a petrecut luni întregi lucrând 16-18 ore pe zi în spitale, în prima linie și în zonele devastate de foamete.
Mai mult, regina a organizat și gestionat o rețea de spitale de campanie și ambulanțe militare. Și-a folosit, de asemenea, abilitățile de negociere pentru a obține medicamente, alimente, haine, echipamente medicale și automobile din străinătate.
În decembrie 1918, la doar câteva zile după încheierea războiului, Maria s-a infectat cu virusul care a sfârșit prin a ucide peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume în timpul pandemiei de gripă din 1918. Boala a adus-o foarte aproape de moarte, deoarece era țintuită la pat și suferea de halucinații severe timp de multe zile, înainte de a-și reveni în cele din urmă.
Regina Maria a fost un simbol pentru moda internațională
Maria a fost, de asemenea, recunoscută ca simbol de stil de-a lungul vieții. Inspirată de predecesoarea ei, Regina Elisabeta a României, prințesa moștenitoare născută în Marea
Britanie, a început să promoveze îmbrăcămintea tradițională românească prin ziare și cărți poștale internaționale la începutul anilor 1900.
Maria se mutase în România la vârsta de 17 ani, când peste 80% din populație era formată din țărani. Erau foarte atașați de tradițiile lor milenare și erau purtători ai unei moșteniri textile de o frumusețe și o complexitate rară (care avea să inspire mai târziu pictori celebri precum Renoir și Henri Matisse).
Ea și-a dat seama de puterea pe care o aveau costumele românești în a lega Coroana de popor, precum și de potențialul economic și de branding național al acesteia.
Dar totul a mers mult dincolo de o afacere tranzacțională, deoarece Regina Maria a avut și o pasiune reală pentru ținuta tradițională, pe care a ales să o poarte atât în public, cât și în privat, în vremuri de pace și război, timp de aproape jumătate de secol.
Regina Maria a fost hotărâtă să continue tradiția curții de a încuraja lumea modei să estompeze liniile dintre clasele sociale. De-a lungul timpului, ea a devenit treptat principala ambasadoare a artei țărănești a României în rândul claselor superioare și mijlocii, în special în Marea Britanie, Franța, Statele Unite și Canada, precum și în propriul regat.
Piesele de îmbrăcăminte pe care le-a popularizat au fost ia românească, șorțurile cu franjuri și brodate, rochiile/paltoanele, fustele și voalurile eterice numite marame.
Regina Maria a contribuit astfel la alimentarea unei cereri incredibile atât pentru creații autentice, cât și pentru articole de inspirație românească de la case de modă și magazine universale prestigioase.
De exemplu, magazinul „Carpatzi” din Paris, numit după Munții Carpați ai României, a fost un punct fierbinte de modă pe celebra Rue Saint-Honoré, în locația exactă a magazinului emblematic Balmain de astăzi.
Regina Maria a fost primul monarh care a scris articole pentru ziare
Salutată de presă drept „prima regină-jurnalist”, ea a contribuit la construirea de noi modalități de conectare cu cetățenii atât la nivel național, cât și internațional, devenind primul monarh care a publicat articole în ziare.
De exemplu, în timpul Marelui Război, ea a pledat pentru cauza țării sale scriind articole pentru „Figaro” și „Revue de Paris” și printre multe alte ziare europene și publicând cărți axate pe culturile diferitelor comunități care trăiesc în Regat.
În plus, munca ei de fotojurnalist a fost apreciată și pentru crearea unei atitudini favorabile față de România în rândul publicului străin.
Peste ocean, a devenit editorialist sindicalizat după ce a semnat un contract cu North American Newspaper Alliance în 1923. Articolele ei au acoperit subiecte precum dragostea, frumusețea, monarhia în epoca modernă, ascensiunea feminismului și relațiile interculturale.
O fire rebelă și independentă
Maria nu a intrat cu ușurință în societatea românească și s-a zbătut împotriva mediului represiv de la curte. Nu-i plăcea cât de mult control avea regele autoritar Carol asupra ei și asupra lui Ferdinand. Ea a intrat adesea în lupte verbale cu membrii curții și a devenit renumită pentru independența și rebeliunea ei.
A dominat în căsătorie
Una dintre diferențele pe care Ferdinand le prețuia la Maria a fost lumea ei. Timid și puțin ciudat, Ferdinand nu era tocmai un mare amator de ieșit în lume. Dar Maria fusese întotdeauna luminoasă și sociabilă, iar Ferdinand îi admira inteligența și încrederea. După cum se spune, contrariile se atrag! Rareori a fost văzut la evenimente oficiale fără soția sa distinsă alături.
Cum a devenit mamă
Regina Maria a trebuit adesea să se confrunte cu sexismul la curtea regală. A trebuit chiar să îndure chinuri grele când l-a născut pe fiul ei, Carol. În agonie în timpul travaliului, Maria a cerut cloroform pentru a calma durerea, dar medicii au refuzat-o dintr-un motiv înfricoșător. Aparent, durerea nașterii a fost o pedeapsă pentru păcatul Evei și femeile trebuiau să o îndure. În cele din urmă, a luat medicamentul după ce au intervenit atât mama, cât și bunica.
Regina Maria se simțea singură
Conflictul ei constant la curte și absențele frecvente ale lui Ferdinand au lăsat-o pe Maria singură și abătută. De asemenea, nu a avut acces la cei doi copii ai săi și i-a fost teribil de dor de ei. Simțea că nu ar putea niciodată să facă sau să spună ceea ce trebuie și era mereu admonestată. Ea a petrecut multe zile supărătoare, singură în camerele ei, poate tânjind după anii fără griji ai tinereții ei.
Cum a lovit boala
Soțul Reginei Maria, ca să nu mai vorbim de pretenția ei la tron, a fost amenințat serios în 1897, când Ferdinand a fost lovit de febră tifoidă. A petrecut zile întregi într-o vrajă de delir și a ajuns atât de aproape de moarte, încât curtea a început să se pregătească pentru ca fiul lui Maria, prințul Carol, în vârstă de trei ani, să devină moștenitorul tronului. Missy și-a văzut domnia strecurându-i-se chiar printre degete.
Întâlnirea cu un străin convingător
Ieșirile la călărie nu au fost singurele lucruri pe care Maria le-a făcut cu plăcere în timpul anului în care s-a retras cu toată familia la țară, pentru recuperarea soțului ei după boală. A fost și momentul când l-a întâlnit pentru prima oară pe strălucitul Gheorghe Cantacuzino. El era dintr-o linie străveche de prinți și această filiație misterioasă a atras prințesa adesea plictisită. Nu era chiar arătos, dar era incredibil de fermecător și amuzant și știa să se îmbrace pentru a impresiona.
Regina Maria a avut o aventură scandaloasă
Maria nu a putut rezista acestui prinț atrăgător și cei doi au început o aventură secretă și toridă. A trebuit să evite nenumărate zvonuri, dar, de îndată ce aventura a devenit publică, Maria a trebuit să rupă relația cu iubitul ei stilat.
În 1900, Maria a născut-o pe a doua ei fiică, Maria (poreclită Mignon). Ar fi trebuit să fie o zi fericită, dar în schimb a fost începutul unui scandal de-o viață. Familia regală a fost imediat afectată de speculații cu privire la descendența fetiței. Mulți credeau că Mignon este rodul aventurii reginei cu prințul Cantacuzino. Chiar și așa, acest scandal nu a împiedicat succesul lui Mignon; ea a devenit de fapt regina Iugoslaviei.
A avut mai multe aventuri
Deși aventura ei cu Cantacuzino s-a încheiat la începutul secolului al XX-lea, regina Maria nici nu-și imagina ce speculații urmau să apară. Au existat zvonuri că ar fi avut aventuri cu mult mai mulți bărbați celebri, inclusiv cu un arhiduce rus, un politician britanic, un prinț român și un aventurier canadian. Ea avea clar gust eclectic!
Ea și-a exercitat influența
Maria nu s-ar fi mulțumit niciodată să fie o regină dulce și retrasă și, odată ce urcă pe tron, îl presează imediat pe Ferdinand să intre în conflict. Ea a cerut chiar ajutor primului ministru al României și a cerut favoruri de la rudele ei regale din întreaga Europă. În cele din urmă, persistența ei a câștigat, iar în 1916 România s-a alăturat oficial conflictului. Acest eveniment a cimentat ceea ce mulți știau deja că este adevărat: Maria a fost un lider înfricoșător.
A suferit o pierdere tragică
La doar câteva luni după victoria ei la curte, Maria a suferit o mare pierdere. Fiul ei în vârstă de trei ani, Prințul Mircea, al cărui nume vine de la cuvântul „pace”, a pierdut tragic în fața febrei tifoide. Într-o întorsătură îngrozitoare, devastată Maria nu a avut mult timp să-și plângă moartea fiului ei. Forțele inamice se apropiau de ea și de familia ei, iar întregul grup a trebuit să fugă imediat.
Prima suverană care a participat activ la negocierile de pace de la Paris
Spre deosebire de compatrioții ei, Maria a strălucit la Paris. Ea s-a întâlnit cu mulțimi de privitori, a cucerit mulți dintre ceilalți lideri și și-a asigurat resurse și provizii pentru eforturile de ajutorare ale țării sale. Ea i-a șocat chiar pe delegații bărbați, hotărând să conducă ea însăși negocierile. Desigur, Maria nu s-a mulțumit să fie monarhul simbol care stătea în jur și arăta elegant. Ea și-a suflecat mânecile și a contribuit.
Destul de curând, abilitățile diplomatice ale reginei Maria i-au adus și mai multă putere și influență decât oricând. Conferința de Pace de la Paris a recunoscut oficial anumite regiuni din jurul României ca parte a României Mari. Ca urmare a vizitei ei cu succes la Paris, regatul Mariei s-a dublat.
A fost încoronată cu mare stil
Maria a avut întotdeauna o dragoste pentru frumos, teatru și modă și, în octombrie 1922, avea să-și răsfețe toate pasiunile. Ea și Ferdinand au plănuit una dintre cele mai elaborate încoronări pe care România le-a văzut vreodată. Familia regală a construit o catedrală întreagă pentru această ocazie și au servit friptură pentru peste 20.000 de oameni. Maria a purtat un costum elegant de mătase și blană, făcut la comandă, iar un celebru bijutier parizian i-a făcut Mariei o coroană de aur solid.
Acestea au fost vremurile bune pentru Maria și, din păcate, nu aveau să dureze mult.
Fiul ei a avut și el parte de scandalurile lui
Maria nu era străină de scandaluri, dar a reușit întotdeauna să-și mențină reputația. Cu toate acestea, fiul ei cel mare era mai puțin preocupat de aparențe. Prințul furtunos Carol era un afemeiat și un temerar. În 1925, părea că a scăpat de sub control. Prințul s-a implicat într-o relație cu Magda Lupescu, fiica unui farmacist obișnuit. Chiar dacă la acea vreme era bărbat căsătorit, Carol și-a etalat noua relație, spre groaza reginei și a întregii țări.
Poate că Maria a sperat că prințul Carol va pune capăt aventurii și se va întoarce la soția sa, așa cum a făcut și ea cu regele Ferdinand. Dar, în schimb, a anunțat că abdică de la tron, își abandonează soția și copiii și se mută în străinătate cu Magda. Nu numai că a fost o trădare totală, dar, deoarece Ferdinand era grav bolnav, Maria a trebuit să-și pregătească nepotul, în vârstă de cinci ani, Mihai, să moștenească tronul.
Regina Maria a suferit o altă pierdere
La 20 iulie 1927, soțul Mariei în vârstă de 64 de ani și regele României, a murit de o boală intestinală. Din păcate, Maria nu a avut mult timp să se întristeze. A trebuit să fie acolo pentru nepotul ei care, la frageda vârstă de cinci ani, a devenit rege al României. Această situație neobișnuită a aruncat curtea regală în frământări, iar în anii care au urmat, statutul Mariei de regină iubită a avut un impact uriaș.
În 1930, după ani de tumult la curtea românească, Carol s-a întors în țară și și-a pus ochii pe recâștigarea tronului. În mod evident, moștenise atitudinea mamei sale. În scurt timp, Carol și-a uzurpat cu succes propriul fiu, pe Mihai. Maria a fost inițial încântată să audă de întoarcerea fiului ei, sperând că acesta va restabili ordinea la curte. Dar, în schimb, fiul ei a trădat-o din nou.
După ce s-a întors în România și și-a revendicat tronul, Carol a început să-și ignore mama, refuzând să-i asculte sfatul cu privire la treburile personale și de stat. Și-a propus să-i facă viața cât mai mizerabilă. I-a concediat personalul și a monitorizat-o constant. Dar, în ciuda acestui tratament înfiorător, Maria era încă dispusă să-și ajute fiul.
Și-a făcut o apariție dramatică
Regele Carol a fost prins și în conflictul politic dintre curtea regală și partidul extremist, Garda de Fier. După asasinarea celui mai apropiat confident al său, Carol s-a temut că va fi următorul și a refuzat să se prezinte la viitoarea paradă a independenței. În cele din urmă, mama lui i-a luat locul. Ea nu și-a dat seama la momentul respectiv că va fi ultima ei apariție publică.
Chiar și după ce Regina Maria a făcut un pas pentru el, Carol încă era hotărâtă să-i ruineze viața. A început să o preseze fără încetare să plece din România. Dar Maria era încă un monarh îndrăzneț și hotărât, care a refuzat să părăsească țara pe care o iubea. În schimb, ea a părăsit curtea de la București și s-a dus să locuiască la una dintre casele ei din mediul rural românesc.
După câțiva ani de pace și liniște la țară, Maria s-a îmbolnăvit. Avea ciroză hepatică și trebuia să urmeze un regim strict de sănătate. Dar cum starea ei nu s-a îmbunătățit, a călătorit la un spital din Italia pentru tratament. De teamă că nu își va reveni, Maria s-a întors în iubita ei România. A murit aici pe 18 iulie 1938.
Foto: Pinterest.com