Reîncărcarea bateriilor – de ce și cum - LIFE.ro
Sari la conținut

Reîncărcarea bateriilor – de ce și cum

Reîncărcarea bateriilor: ce trebuie să facem pentru a ne întoarce din vacanță mai odihniți, mai energici și gata de muncă?
Share this article

Reîncărcarea bateriilor, cum facem asta? Plec în vacanță în două zile cu promisiunea fermă de a nu verifica emailul și de a încerca să mă odihnesc și să mă pregătesc pentru toamnă, în adevăratul sens al cuvântului. Să dau voie minții mele să facă loc ideilor și gândurilor creative, mai puțin active și mai puțin orientate către acțiune imediată. Să dau voie să mă reconectez la o viziune pe termen mai lung și să recapăt claritatea a ceea ce-mi doresc pentru următorii ani… Cinci, zece, cinsprezece… Nu e o glumă, putem face asta și puteam creiona un scop pe termen lung, reconectându-ne la noi înșine și la ce este important pentru noi. Și, pentru a face asta posibil, este nevoie de alt ritm. Un ritm mai lent în care gândirea creativă să se poată întâmpla.

Sunt coach, am o muncă frumoasă care mă inspiră, mă obligă să învăț, mă pune în contact cu oameni și cu viețile lor într-un proces de dezvoltare personală și profesională foarte aplicată. Mă pune în contact, în același timp, cu toate dilemele, gândurile și nesiguranțele, mă pune în contact cu aspirațiile sau frustrările celor pe care-i însoțesc în parcursul lor. 

Nevoia de conectare cu sinele nu aparține doar meseriei mele. În munca mea este obligatorie. Sunt foarte multe profesii în care procesul este foarte similar: ești medic, profesor, aviator sau steward, conduci oameni indiferent de specificul companiei, ești antreprenor sau ai ales să lucrezi pe cont propriu. Suntem cu toții într-o mare de emoții punctată din plin cu acțiuni, de multe ori sub presiune, chiar haotice. Vrem să ținem pasul și să ne ferim de tot felul de capcane și de crize, generăm, la rândul nostru, mici crize în jurul nostru și punem presiune într-un fel în care nu ne place să pună alții presiune asupra noastră.

Reîncărcarea bateriilor: Stabilește limitele

Plutește în multe medii presupunerea că, deși pleci în concediu, e normal să fie accesibil pentru anumite situații. Tu spui da, te declari disponibil și, constați apoi că a fi disponibil pentru anumite situații devine a fi disponibil pentru orice fel de situații. Pentru că limitele sunt definite ambiguu. Deci, stabilește întâi limitele.

Am trecut prin asta eu însămi, văd asta la prietenii mei sau la membrii familiei mele, am încălcat eu, uneori, această limită cu colegii și colaboratorii mei. 

O primă condiție pentru a te putea odihni și pentru a-ți putea reîncărca bateriile în vacanță este să te pregătești pentru acest lucru. Este foarte sănătos să te străduiești să lași lucrurile în ordine și să stabilești limite cât mai clare pentru ce poți fi deranjat și pentru ce poate exista așteptarea să răspunzi și să reacționezi și pentru ce nu. În echipa noastră, facem în mod repetat acest lucru de câțiva ani, trecând în calendarul comun perioadele în care ne luăm o vacanță, oricât de scurtă și menționăm clar dacă vom avea sau nu acces la email și pentru ce tip de probleme, care este preferința de comunicare pentru perioada în care lipsim și cum să procedăm, în așa fel încât, să ne respectăm reciproc spațiul personal și să ne dăm voie să ne relaxăm. Când mi s-a exprimat prima dată această cerință am fost ușor luată prin surprindere pentru că aveam despre mine impresia că știu să respect spațiul personal. Și totuși încălcasem această regulă. Strategia s-a dovedit valoroasă și mie a început să-mi cultive disciplina de a reduce tentația să trimit mesaje pe WhatsApp, de exemplu. Dacă știu că mail-ul va fi consultat la întoarcere atunci, îmi vine ușor să pun pe e-mail temele pe care vreau să le dau spre gândire sau în lucru, atunci când colegii mei se întorc. 

O altă disciplină pe care am deprins-o este să mă asigur că las cu foarte multă claritate lucrurile care sunt cu adevărat important să se întâmple, în perioada în care eu lipsesc. Rareori ne luăm o vacanță mai lungă de două săptămâni consecutive. Așa că, hai să ne luăm riscul ca, pentru două săptămâni, să avem încredere în cei cu care lucrăm de atâta vreme că se vor putea descurca, cu atât mai mult cu cât vom lăsa lucrurile clare.

Citește și: Cărți (și) pentru vacanță – de minte și de suflet

Odihnește-te un pic

Suntem obișnuiți cu un stil de viață activ iar, mie personal îmi plac vacanțele active: să vizitez orașe și să văd oameni, să mănânc din bucătăria locală și să mă bucur, pur și simplu, plimbându-mă pe străzi, zeci de kilometri, fără un scop anume. Ajungem însă în vacanță scurși de energie, cu simplul gând: vreau doar să zac și să dorm. Parcă ne pare rău că risipim cele câteva zile pe care le petrecem cu familia sau cu prietenii. E OK să ne dăm voie câteva zile să dormim atât cât cere corpul să o facă, să stăm un pic cu noi înșine, să ne dăm voie să intrăm în alt ritm. Gândiți-vă cum este o frână bruscă la mașină care încinge discurile de frâna. Cam așa este și cu corpul și mintea noastră când ne dorim să trecem brusc de la o activitate intensă profesională, la una intensă, de data asta personală. Eu una îmi doresc să stau puțin cu căștile în urechi, să ascult o carte pe care mi-am propus să o ascult de mult și nu am avut starea necesară, să mă uit la mare, fără să vorbesc cu nimeni, să mănânc fără nici un program fix atunci când mi-e poftă de ceva bun, mai multe fructe și legume, mai mult pește, să beau mai multă apă.

Exercițiul acesta valoros poate avea loc alături de cei dragi cu care, paradoxal, abia așteptai să petreci mai mult timp și să faci lucruri împreună cu ei. Și acum doar vrei să stai. Exercițiul acesta poate avea loc atât timp cat veți negocia de comun acord spațiul acesta de liniște și de leneveală. 

Dându-i spațiul potrivit, reîncărcarea se petrece rapid și după doar două maxim trei zile vei putea avea o energie mult mai bună pentru o vacanță plină de bucurie și plăcere. Multe dintre gândurile care te preocupau și dimensiunea problemelor se vor estompa. Soluțiile vor începe să-și facă simțită prezența și este foarte posibil ca la întoarcerea din vacanță să ai pe masă viitoare acțiuni care nu-ți ieșeau nici cum în momentul în care erai rupt de oboseală.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora