Salariul minim în Uniunea Europeană: unde se clasează România și cine trăiește cel mai bine
Salariul minim în Uniunea Europeană variază semnificativ de la o țară la alta, fiind influențat de economia fiecărui stat și de politicile guvernamentale. În prezent, țările din UE nu au un salariu minim uniform, iar diferențele între state sunt mari. De exemplu, Luxemburgul are unul dintre cele mai mari salarii minime, depășind 2.000 de euro pe lună, în timp ce Bulgaria are cel mai mic salariu minim, în jur de 400 de euro pe lună. Această diferență este un punct de discuție important în cadrul instituțiilor europene, care caută să reducă inegalitățile și să promoveze o piață a muncii echitabilă.
Un alt aspect interesant este că nu toate statele membre au implementat un salariu minim stabilit prin lege. De exemplu, Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim național. În schimb, aceste țări se bazează pe negocieri colective între sindicate și angajatori pentru a stabili salariile în diferite sectoare.
Uniunea Europeană a făcut pași importanți în ultimii ani pentru a crea un cadru comun care să reglementeze salariul minim, propunând o directivă ce stabilește reguli minime pentru toate statele membre. Aceasta nu impune un salariu minim unic, dar recomandă ca salariile să fie stabilite la un nivel adecvat pentru a asigura un trai decent.
În concluzie, salariul minim în Uniunea Europeană este un subiect de actualitate, deoarece reflectă atât politicile sociale ale fiecărei țări, cât și angajamentul UE față de reducerea sărăciei și promovarea unei economii echitabile pentru toți cetățenii săi.
Articol modificat pe 28 octombrie 2024
Eurostat a publicat un studiu statistic privind salariul minim în rândul statelor membre UE. Astfel, 22, din cele 27 țări au stabilite salarii minime, în vreme ce alte cinci – Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia – nu au lefuri minime la nivel național. Aceste venituri variază de la 477 euro/lună în Bulgaria (cel mai scăzut nivel) până la 2.571 euro/lună în Luxemburg.
Salariul minim în Uniunea Europeană: România are al doilea cel mai mic salariu pe oră
După Bulgaria, România este țara în care se câștigă cel mai mic salariu mediu pe oră din Uniunea Europeană – doar 10,4 euro. Puțin mai bine decât noi sunt plătiți locuitorii din Ungaria – cu 11 euro pe oră, dar și din Polonia, unde salariul mediu pe oră ajunge la aproape 12 euro. Sunt departe însă de media europeană, de 24 de euro pe oră.
Citește și: Explorând viața în Gibraltar: Cum e să trăiești ca englezii în Spania
salariul minim în Uniunea Europeană: țara în care poți câștiga cel mai mult în 60 de minute
La polul opus, cei mai bine plătiți sunt locuitorii din Luxemburg, cu peste 47 de euro pe oră. Urmează Norvegia cu 41,7 euro/h, Islanda cu aproape 40 de euro/h și Finlanda cu puțin peste 30 de euro/h. Putem observa, așadar, o diferență mare între țările nordice și cele din Sudul și Estul Europei, unde veniturile sunt semnificativ mai mici.
De la 1 iulie, salariul minim a fost majorat de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajaţi
Valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară va fi de 2.363 lei, majorarea fiind de 284 lei, cu tot cu cei 300 de lei scutiți de taxe.
De această măsură vor beneficia 1.871.266 de salariaţi
„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent.
Citește și: Viața în Sibiu. Ce oportunități găsești în inima țării și cât te costă traiul zilnic?
Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor”, au transmis, joi, oficialii Ministerului Muncii.
Simona Bucura Oprescu spune că „demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă”
Potrivit datelor transmise de oficialii ministerului, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.
Citește și: Viața în Mexic, țara veseliei, dar și a prețurilor mari
Salariul minim în Uniunea Europeană: valoarea netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei
„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Muncii.
Sursa foto: Facebook
Articol publicat pe 8 iulie 2024