Sancţiunile împotriva Rusiei au început să aibă efecte. Cum le vor resimţi cetăţenii ruşi
Ceea ce până de curând părea imposibil s-a transformat în câteva zile în realitate. O lume întreagă pune Rusia la zid pentru atacul asupra Ucrainei şi impune sancţiuni pe toate fronturile. Iar sancţiunile împotriva Rusiei îşi fac deja simţite efectele, cetăţenii ruşi formând cozi imense la bancomate şi la casele de schimb valutar.
Sancţiunile împotriva Rusiei, cele mai dure din istoria recentă
SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada, Japonia, Australia şi Coreea de Sud au anunţat deja mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, iar economiştii spun că toate aceste măsuri vor avea ca efect major o criză financiară de proporţii pentru ţara condusă de Vladimir Putin.
După mai multe zile în care s-a tot vorbit de excluderea băncilor ruse din SWIFT, până la urmă marile puteri au ajuns la o concluzie comună. Nu le-au exclus pe toate, dar au scos 7 dintre ele şi au îngheţat o parte din activele Băncii Centrale Ruse.
Ce este SWIFT şi de ce este considerat atât de important? Este un sistem folosit între multe dintre băncile de pe glob prin care tranzacţiile şi plăţile sunt confirmate. Blocarea băncilor în cadrul acestui sistem înseamnă că acestea nu mai pot confirma tranzacţiile, deci nimeni nu mai poate să facă plăţi sau muta bani dintr-un cont în altul.
Mai grave pentru Rusia decât excluderea din SWIFT sunt sancţiunile decise de băncile centrale din SUA şi zona euro. Statele Unite au interzis tranzacţiile în dolari americani cu banca centrală a Rusiei şi au blocat fondul rus de investiţii directe. Rezervele de 630 de miliarde de dolari ale Rusiei sunt blocate şi nu mai pot fi folosite pentru scopul direct, acela de a proteja rubla atunci când este ameninţată cu devalorizarea.
Nici marii giganţi economici nu au stat deoparte şi, rând pe rând, au anunţat încetarea acordurilor comerciale sau au stopat producţia pe teritoriul Rusiei. Sunt peste 100 de companii deja care au decis să oprească orice fel de relaţie economică cu această ţară.
ExxonMobil, care avea operaţiuni de petrol şi gaze evaluate la mai bine de 4 miliarde de dolari, a anunţat că renunţă la investiţia făcută pe insula Sahalin. Sub presiunea constantă a guvernului britanic, conducerea British Petroleum s-a văzut şi ea nevoită să renunţe la participaţia de 20% din Rosneft, pierderile în urma acestei mişcări fiind estimate la 26 de miliarde de dolari. Compania Shell a închis şi ea afacerile în Rusia, precum şi proiectele cu Gazprom, iar pierderile ar ajunge la aproximativ 3 miliarde de dolari.
Marile companii auto precum Volvo, General Motors, Audi, Ford, Jaguar, Cadillac şi Aston Martin au anunţat că taie legăturile economice sau că revizuiesc toate operaţiunile din această ţară. Maersk şi Mediterranean Shipping Company au oprit temporar orice transport de containere din şi către Rusia, în timp ce Boeing şi Airbus au decis suspendarea livrărilor de piese, precum şi suportul tehnic şi operaţiunile de mentenanţă pentru avioanele tuturor companiilor ruseşti.
Visa şi Mastercard au blocat mai multe instituţii financiare în reţeaua lor, iar companii precum Apple şi Nike au stopat vânzarea de produse pe întreg teritoriul rus.
Cum sunt afectaţi cetăţenii ruşi de sancţiunile economice
Ruşii au început să resimtă rapid efectele sancţiunilor impuse ţării lor de către Occident şi nu numai. Cozi uriaşe s-au creat la bancomate şi la casele de schimb valutar, mulţi încercând să schimbe rublele în euro sau dolari. Cursul de schimb pentru aceste monede aproape s-a dublat în numai o săptămână, dar chiar şi în aceste condiţii, se găsesc tot mai greu.
Mulţi dintre cetăţenii ruşi s-au trezit că nu mai pot face nici măcar plăţi banale, precum achiziţia unei cartele de metrou sau cumpărături de mâncare, după ce Visa, Mastercard, Apple Pay şi Google Pay şi-au suspendat activitatea aici. Deşi băncile spun că nu există nicio problemă cu lichidităţile şi autorităţile insistă că stoparea importurilor nu va avea niciun efect, sunt cozi şi la magazinele alimentare. Oamenii se tem atât de dispariţia anumitor produse de pe piaţă, cât şi de scumpiri majore.
Bursa din Rusia este închisă de câteva zile de teama vânzărilor masive de acţiuni, iar autorităţile de aici au dublat rata dobânzii. Este însă doar vârful icebergului, iar economiştii previzionează o recesiune profundă. Se preconizează că multe dintre companiile de aici vor ajunge să reducă orele de program sau chiar să oprească producţia pe măsură ce sancţiunile îşi vor face tot mai mult efectul. Puterea de cumpărare a rublei va scădea simţitor, iar ruşii se tem că valuta le va fi confiscată de stat.