Sărbători cu turtă dulce, rețetă specială de la PrăjiturEla
Ce poate fi mai frumos decât să le faci celor mici o surpriză dulce de sărbători. Și ce poate fi mai bun decât turta dulce? În diferite forme, culori și arome, acestea vor fi prăjiturile pe care se vor bate toți copii atunci când vor veni să colinde. Nu uităm nici de portocale, dar parcă niște forme delicioase din turtă dulce o să-i cucerească imediat. Așa că am vorbit cu PrăjiturEla să ne dea rețeta ei magică de turtă dulce. Și iat-o mai jos:
Ingrediente (pentru 40 bucăți)
Pentru turta dulce
- 220 g unt-tăiat cuburi
- 100 g zahăr tos
- 120 g zahăr brun
- 250 g miere (sau sirop de arțar)
- 90 ml lapte
- 600 g făina de grâu 000
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 lingurița ghimbir măcinat
- 1/2 linguriță cuișoare măcinate
- 1/2 nucșoară măcinată (opțional)
- 1/2 boabe de cardamom măcinate (opțional)
Pentru glazură
- 1 albuș de ou
- zeamă de la 1/2 lămâie
- 250-300 g zahăr pudră
- bomboane colorate pentru decor (opțional)
Modul de preparare
Turta dulce
Într-un bol amestecăm faina cu bicarbonatul de sodiu și mirodeniile. Dăm deoparte compoziția într-o oală cu fundul dublu punem untul, mierea și zahărul și lăsăm la foc foarte mic până când se topește zahărul.
Când s-a topit zahărul, luăm de pe foc compoziția, turnăm laptele, amestecăm puțin, apoi adăugăm toată faina odată și amestecam până când obținem o pastă omogenă (Atenție: amestecăm doar cât să se incorporeze făina, nu mai mult).
Lăsăm compoziția să se răcească 2-3 minute, apoi o răsturnam pe o folie alimentară. Împachetăm aluatul și îl lăsăm să se răcească până când capătă consistența unui aluat (poți lăsa compoziția pe terasă sau pe balcon – răcirea ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute).
Ungem blatul de lucru cu foarte puțin ulei, întindem o foaie groasă de 1/2 cm, apoi decupăm formele dorite cu ajutorul decupatoarelor de prăjituri. Punem prăjiturile într-o tavă de cuptor pe care am pus în prealabil hârtie de copt și le coacem timp de 8-10 minute la cuptorul încins la 180 de grade C (temperatura medie, cuptor cu gaz).
Le scoatem din tavă și le lăsăm la răcit pe un grătar de patiserie.
Glazură
Punem zeama de lămâie peste albuș, apoi batem ușor cu o furculiță doar cât să se formeze o spumă cu bule foarte mari.
Înlocuim furculița cu un mixer și batem albușul, adăugând pe rând câte o lingură de zahăr pudra pana când obținem o pastă albă de consistența unei smântâni grase.
Luam un poș de patiserie din plastic (sau o pungă rezistentă, de exemplu cea de congelator este numai buna) și îi tăiem foarte puțin coltul. Punem glazura în ea și decoram fiecare turta dulce în parte.
Dacă vi se pare prea complicat, puteți decora prăjiturile și mai simplu cu ajutorul unui cuțit de unt. Se pune compoziția în mijloc, apoi se distribuie uniform pe suprafața prăjiturii.
Important de reținut înainte să vă apucați de treabă
După ce se răcesc, turtele dulci vor fi foarte tari, nu va speriați, așa și trebuie sa fie. Acestea trebuie să fie lăsate în cutii de plastic/metal sau în pungi închise timp de minim 4 zile. Pentru grăbirea procesului de frăgezire puteți pune un sfert de măr în pungă/cutie.