”Sea Sorrow”, un documentar despre criza refugiaţilor, este debutul regizoral al actriţei Vanessa Redgrave
“Am simţit că pur şi simplu trebuie să fac acest film”, mărturisea actriţa britanică Vanessa Redgrave (în vârstă de 80 de ani) pentru The Guardian făcând referire la documentarul ”Sea Sorrow”, debutul său regizoral. Inspirat de tragediile oamenilor nevoiţi să-şi părăsească ţările natale din cauza războaielor, filmul lui Redgrave – ce va fi prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în luna mai (în cadrul unei secţiuni speciale, Séance Spéciale) – este un puzzle de poveşti terifiante din viaţa emigranţilor care-şi caută cu disperare salvarea pe tărâmuri străine. De la tragedia băieţelului sirian, Alan Kurdi, în vârstă de numai trei ani, pe care apa l-a dus, fără viaţă, pe ţărmul Turciei, şi până la poveştile unor supravieţuitori precum femeia afgană, pe care actriţa a cunoscut-o în Grecia, unde acea refugiată conducea o şcoală privată, documentarul crează imaginea de coşmar a unei realităţi cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni.
Cu acest film, Redgrave nu face însă doar portretul refugiaţilor din zilele noastre, ci a tuturor acelor oameni din ultimul secol care au fost nevoiţi să se confrunte cu o astfel de realitate, ”Sea Sorrow” invocând şi povestea părinţilor lui Redgrave, actorii Sir Michael Redgrave şi Rachel Kempson, care şi-au riscat viaţa făcând rost de vize pentru evreii care fugeau de nazişti. “O elegie”, astfel îşi descrie documentarul Vanessa Redgrave, cunoscută pentru militanstismul ei împotriva producerii de arme nucleare şi pentru susţinerea drepturilor omului (aceasta a înfiinţat chiar şi o campanie pentru refugiaţi).
Filmat în Franţa, Grecia, Italia, Liban, produs împreună cu fiul ei, Carlo Nero şi avându-i în rolurile principale pe Emma Thomspson şi Ralph Fiennes, ”Sea Sorrow” este un adevărat statement prin care actriţa ne îndeamnă „să le urăm bun venit refugiaţilor”, gest prin care, spune ea, oferim şansa la viaţă unor oameni greu încercaţi şi ne dovedim umanitatea.