Secretele anului 2022: cum va arăta acest an, dominat de incertitudini și reinventări - LIFE.ro
Sari la conținut

Secretele anului 2022: cum va arăta acest an, dominat de incertitudini și reinventări

Incertitudini, reinventare și reconfigurare: care ar putea fi secretele unui astfel de 2022 - reînsănătoșit?
Share this article

Incertitudini, reinventare și reconfigurare. Oamenii au nevoie de ancore, au nevoie de stabilitate și de rădăcini. Ne adaptăm la schimbare, dar chiar și cei mai flexibili oameni, uneori, simt nevoia de o pauză, de liniște. Cum va arăta acest an în care incertitudinile sunt la ordinea zilei, iar reinventarea și reconfigurarea fac parte din identitatea noastră?

La nivel global au loc schimbări de o amploare pe care nu am bănuit-o și pe care ne greu să o înțelegem. Schimbări în echilibrul de putere, amenințări care se conturează peste noapte și care sunt dintr-o dată foarte aproape de noi, fenomene economice care par a fi scăpate de sub control, o criză sanitară cu care pare că mai degrabă ne-am obișnuit decât am trecut complet peste ea, presiunea continuă pentru a duce la familie ceva care să asigure un stil de viață așa cum ne dorim și la care aspirăm. Mai dinamic și mai complex, nu numai incert și ambiguu, tot ceea ce se întâmpla ne solicită într-un fel care ne obosește mai mult, ne pune în fața nevoii de a revizui obiectivele și scopurile noastre și, generează fenomene sociale pentru care puține companii, în mediul de afaceri, sunt cu adevărat pregătite, cum ar fi fenomenul demisiilor în masă, care se întâmplă nu numai în vestul Europei și în Statele Unite dar și la noi… Este un fel de punct și de la capăt” pe care, din ce în ce mai mulți, au curajul să îl abordeze. 

În același timp, mecanismele noastre de apărare ne fac să neglijăm existența acestor tendințe și ne pot face să afirmăm cu tărie că astfel de lucruri nu ne pot lovi și nu ne pot afecta pe noi… Că pur și simplu societatea noastră este altfel. Și, este posibil să avem surprize… Așa, ca în filmul acela Don’t look up!”.

Citește și: Ești lider? 5 cele mai importante atitudini de care vei avea nevoie în anul 2022

Celebra zicală singura constantă este schimbarea” există în toată frumusețea ei. E un truism și o banalitate deja să spunem că secretul este să devenim mai flexibili și mai adaptabili. Și cei care fac eforturi să facă asta încep să se întrebe…Dar până când?”. Nu cred că există un până când”; este pur și simplu un alt mod de a trăi, iar zbaterile noastre sunt, poate, foarte similare cu ale bunicilor noștri când mașinile au devenit un mijloc de transport uzual și când s-a întâmplat prima revoluție industrială. Dintr-o dată totul se petrecea cu o viteză de cinci ori mai mare și toate rutinele și obiceiurile lor de viață au fost date peste cap. Dacă extrapolăm, această viteză a crescut și mai mult prin digitalizare, prin toate schimbările pe care accesul la informație și Internetul le-au adus în viața noastră, tehnologia și conectivitatea permanentă.

De ce are nevoie 2022 de un soi de reset și de recalibrare la nivel personal și la nivel de societate? Pentru că foarte mulți dintre noi, echipele în care lucrăm, chiar companiile în care ne desfășurăm activitatea trăim la nivel de burnout. E nevoie de niște alegeri pentru a ne putea recalibra și reînsănătoși. Mai ales în organizații, sănătatea despre care vorbim cu din ce în ce mai mult curaj de ceva vreme se referă la sănătatea relațiilor, la sănătatea emoțională și sănătatea mentală, iar acceptarea acestui lucru și învățarea unui nou mod de a ne raporta la cei din jur ia vreme, prezență și conștiență emoțională…

Secretele lui 2022 dominat de incertitudini, dar reînsănătoșit

Incertitudini: Leader – Revizuiește-ți filozofia de leadership

În vremuri de dezvoltare economică normală, relativ tradițională, cu care ne obișnuiserăm până la criza financiară din 2008-2011, vorbeam destul de mult de un stil de conducere care să echilibreze stilul tradițional autoritar cu unul mai participativ. Generația Y începea să fie din ce în ce mai prezentă în companii și primele semne ale nevoii de revizuire a modului de conducere erau vizibile. Criza financiară a cerut decizii curajoase și reorganizări care să facă afacerile mai suple. Am avut nevoie de lideri fermi, curajoși, cu o bună capacitate de a explica schimbările și de a menține angajamentul oamenilor la un nivel care să ajute recuperarea. Odată ce au revenit vremurile bune, am început să vorbim despre agilitate, pentru că tehnologia a provocat companiile să simplifice și să introducă soluții care să le ajute să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică. S-a investit foarte mult în dezvoltarea abilităților de leadership, în conturarea unui stil cât mai adaptat situației, am început să vorbim despre mentalitate de creștere. Și, bum, peste toate acestea, pandemia a scos la iveală provocările legate de credințele noastre cele mai profunde în legătură cu rolul de lider și felul în care e nevoie sau nu să fim aproape și empatici. Liderul salvator pare că nu-și mai găsește rostul…

În perioada ultimilor doi ani, mulți lideri au trecut prin toate furcile caudine ale luptei cu nevoia de control și cu nevoia de descoperire a faptului că empatia nu înseamnă slăbiciune. Schimbarea fină de paradigm este că e mai înțelept să ai în echipă oameni capabili să livreze rezultate decât să te uiți doar la sarcini și să vrei să livrezi rezultate prin intermediul oamenilor tăi. După zeci de ani în care am vorbit despre oameni ca despre o resursă, nicidecum acum indispensabilă sau care să necesite protecție și înțelegere umană în mod special în care ne-am lăsat problemele și emoțiile la ușă, momentul în care suntem ne cere o interogare și o restructurare uneori completă a filozofiei de leadership.

Cred că liderii care vor avea success în această nouă eră, post pandemică, era muncii hibride în care nevoia oamenilor va cântări mult mai mult în deciziile de business, vor fi liderii care vor fi capabili să aștearnă pe hârtie propria filozofie de leadership, să aibă puterea și îndrăzneala să o revizuiască, să se uite cu mare atenție la convingerile lor în legătură cu oamenii, să fie capabili să renunțe la unele idei pe care și l-au dezvoltat și le-au ancorat, în decursul anilor, în privința felului în care pot avea succes din acest rol.

În acest moment,este mult mai mult despre valorile și convingerile personale decât despre abilități învățate după diverse rețete și modele, la diverse traininguri. Este mult mai mult despre a defini un set sănătos de principii de viață și de muncă, principii cărora să le putem fi loiali în momentele de dificúltate și, cu ajutorul cărora, să inspirăm pe cei pe care îi conducem.

Angajat – Definește-ți un scop și un țel

Dacă mă uit spre cei care nu conduc alți oameni, în schimb, vor să-și conducă propria viață, secretul fundamental este definirea unui țel. Sunt atât de mulți oameni care își risipesc talentul și energia haotic, în toate direcțiile, nefiind sigur ce să aleagă pentru profesia lor sau pentru viața lor și sfârșind perpetuu nemulțumiți.

Avea un scop și un țel nu garantează succesul în sine, însă poate salva foarte multă energie și emoții negative date de sentimental lipsei de utilitate și a lipsei de prețuire care vine la pachet.

E greu să mergi într-un loc de muncă doar pentru a câștiga niște bani, fără a rezona în vreun fel cu aspirațiile companiei sau cu binele pe care-l fac munca și contribuția ta în jur. Definirea unui țel personal și a unei contribuții pe care dorești să o ai pentru cei din jur, pentru familia ta, comunitatea sau echipa ta, îți sau numai direcție, ci și o satisfacție personală din ceea ce faci în fiecare zi. Sănătatea mentală și emoțională de care vorbeam mai sus depinde de capacitatea noastră de a ne definei un țel personal pentru că acesta este ca un far pe vreme de furtună. În momente de neîmplinire sau de oboseală, în momente de căutare a unei direcții personale sau profesionale, un țel bine definit poate fi singurul ajutor în deciziile pe care le ai de luat. Să luăm exemplul multelor familii care își doresc să emigreze acum. Scopul pe termen lung este să ofere copiilor un sistem de învățământ mai bun, mai performant. Cei care au gânduri similare îi înțeleg, ceilalți îi condamnă sau pur și simplu nu rezonează cu ei. Este doar un exemplu în care țelul personal poate face diferența în claritatea deciziei și hotărârea cu care o pui în practică pentru că este o decizie foarte grea o astfel de schimbare și o ruptură important cu un impact foarte profund. Cum ar fi dacă cei care aleg să rămână, ar avea de definit țeluri la fel de clare și importante pentru viața lor: să contribuie la dezvoltarea unui sistem de educație mai bun în România, să-și educe mai bine copiii pentru a proteja mediul și a fi cetățeni mai responsabili, să pună presiune pe cei care conduc societatea pentru a avea comunități mai curate și mai sănătoase, să-și propună țelul de a nu încuraja sub nicio formă corupția.

Un țel, un scop mai înalt, este mult mai mult decât obiectivul viitoarei vacanțe sau al viitorului loc de muncă plătit cu 10% mai mult. Este un scop în care să cuprinzi pe cei din jur și să contribui la viețile tuturor. Înțeleg că poate ajuta să-ți găsești vocația și să poți căuta și găsi locul în care să-ți găsești și împlinirea personală pe lângă beneficiile materiale pe care le cauți.

Antreprenor – Fii prezent

Anul 2022 poate fi foarte provocator pentru antreprenori în contextul tulburărilor economice și efectelor pe care pandemia l-a avut asupra foarte multor domenii de activitate, firme mici și medii care nu au avut putere economică și capitalizarea pe care o au, de obicei, corporațiile.

Un antreprenor își creează propriul sistem și felul în care face față dinamicii și presiunilor pot face diferența pentru propriul business. Toate vremurile tulburi creează oportunități și istoria ne arată foarte mult despre afaceri care au crescut și au înflorit în astfel de vremuri tulburi și care astăzi sunt corporații multinaționale, unele chiar globale. Afaceri făcute să dureze în care curajul și viziunea au dat aripi. 

În România ultimilor câțiva ani, putem vedea modele de antreprenori care au avut curajul să înceapă lucruri noi exact în aceste vremuri tulburi. Listări la Bursa, atragerea de capital și lansări de startup-uri aici sau în străinătate. 

Dacă urmăriți interviurile cu aceștia și felul în care se raportează la dinamica prezentului veți descoperi o atitudine care devine o calitate, o capacitate: capacitatea de a fi prezent. De a simți ce se întâmplă în jur și de a te folosi atât de informație și aspecte de analiză, dar și de intuiție.

Una dintre sursele eșecului este legată de neliniștea pe care o producem singuri fiind conectați fie la trecut și nedesprinzându-ne de acesta fie, conectându-ne prea mult la viitor și îngrijorâdu-ne de acesta.

A fi prezent 100% înseamnă capacitatea de a da atenție oamenilor din jurul tău, preocupărilor și îngrijorărilor lor, de a putea răspunde acestora și de a simți ce se întâmplă în jur. Preluarea oportunităților și fructificarea lor, adică ceea ce face din antreprenoriat un succes, nu se întâmplă de la sine, deoarece oportunitățile vin și pleacă cu o viteză extraordinară, ca și cum ai prinde fluturi din mers. Dezvoltarea capacității de a fi prezent poate fi unul dintre lucrurile diferențiatoare. O abilitate de dezvoltat.

Incertitudini: Tânăr – îndrăznește să-ți definești propriul set de valori în viață

Ce poate însemna 2022 pentru tinerii care acum pornesc în viață? Mai mult de doi ani de școală petrecuți într-un mod îndoielnic în online, pune foarte mulți tineri în fața unor dileme legate de sensul urmării anumitor cariere sau școli, alimentează relații dificile cu părinții, anxietate și depresie, lipsa de adaptare a față de o nouă perioadă a vieții în care ți se cere mult mai multă responsabilitate.

Nu ne învață nimeni la școală să ne definim un țel și un set de valori. Ne descoperim timid, rând pe rând, în primii ani ai tinereții și suntem sprijiniți în procesul acesta dacă, avem norocul să ne naștem într-o familia în care părinții își asumă acest rol.

În profesia mea de coach, subiectul valorilor personale apare foarte des pe agenda de discuție. Oricum o dăm, momentul în viață în care e nevoie să te privești în oglindă și să te întrebi ce valori personale și ce principii ai, vine cu siguranță. Pariul pentru generația tânără ar fi să descopere cât se poate de curând aceste lucruri pentru a putea să schimbe ceva într-o societate care poate îi nemulțumește. Toate studiile arată că Generația Z (cei de până la 23-25 ani) este o generație din ce în ce mai preocupată de valorile companiilor în care vor lucra și ăsta este un lucru îmbucurător. Ce este important pentru mine și ce face acel lucru să fie important este una dintre întrebările esențiale, bune de pus în acest an 2022?

Matur – continuă să înveți

De câțiva ani, în piața forței de muncă, cei peste 45 de ani se confruntă cu dificultatea de a-și schimba locul de muncă sau de a-și găsi ceva satisfăcător odată ce au părăsit fosta companie. Au apărut în ultimii doi ani din ce în ce mai multe voci care susțin regândirea felului în care ne uităm la forța de muncă matură și la felul în care apreciem experiența și stabilitatea acesteia. În același timp, felul în care tehnologia evoluează și, felul în care ni se schimbă munca de zi cu zi, crează un disconfort teribil și o nevoie de adaptare la care mulți dintre cei peste 45 de ani nu fac, tocmai bine, față.

Pentru a rămâne relevant în piața forței de muncă, din ce în ce mai automatizată și digitalizată, este nevoie de învățare. În afară de competențe specifice învățarea este în primul rând despre sine și despre regândirea felului în care te uiți la viața ta profesională pentru următorii 20 de ani.

Practic, la mijlocul carierei mai este încă o călătorie lungă în care este mai sănătos să renunțăm la judecățile de valoare despre tinerii de astăzi” și să încercăm să ne ținem cât mai activi și actuali în cunoștințe și abilități.

Este foarte clar că lumea merge într-un singur sens, sensul schimbării care va afecta foarte multe domenii de activitate. 2022 poate fi un an foarte bun pentru regândirea scopului și țelul lui pe termen lung, pentru a ne menține curioși și dornici să fim activi și valoroși. Generația care așteaptă validare din exterior, de la șefi sau de la colegi, are nevoie să învețe ce înseamnă auto-determinare, într-un fel echilibrat, într-un fel asertiv și nu pasiv-agresiv. Secretul descoperirii asertivității și al siguranței de sine vine la orice vârstă și este o călătorie care oferă foarte multe satisfacții.

Citește și: Cum să îți evaluezi afacerea după vârful de pandemie: 10 abordări după care să te ghidezi

Incertitudini: La vârsta mai înaintată – rămâi curios și bucură-te de fiecare zi

2022 poate veni cu surpriza prelungirii opționale a vârstei active de muncă până la 70 de ani… Este foarte posibil ca mulți să opteze pentru a rămâne activi în piața forței de muncă completându-și veniturile sau evitând o retragere în singurătate. Cei care au probabil familie și nepoți își vor găsi mult mai ușor sensul și motivația de a se bucura în sfârșit de anii de pauză profesională.

Pentru cei care, însă, iau ca posibilă opțiunea de a-și continua activitatea, secretul va fi poziționarea corectă față de această decizie: mai degrabă bucuria activității și curiozitatea în legătură cu ce va aduce nou această experiență îi va ajuta să culeagă roadele și nu ghidarea după nevoia de a anula anumite lipsuri. Recadrarea situațiilor și găsirea elementelor pozitive din ceea ce ni se întâmplă, la orice vârstă, este secretul unei sănătății emoționale și mentale puternice cu influență directă asupra sănătății fizice.

În esență, indiferent de rol sau de vârsta, pentru mine, Secretul acestui an este legat de capacitatea noastră de a lua lucrurile așa cum sunt, de ale descoperii curioși și cu dorința de a învăța și de a ne adapta, cu dorința de a ne păstra sănătatea și bucuria, și de a ne concentra mai puțin pe disconfortul inerent al unei perioade pline de tumult și schimbare.


Madi Rădulescu, MCC, MBA, Managing Partner MMM Consulting. Este un facilitator, trainer și coach de echipă experimentat care adună peste 25 ani de experiență de lucru cu leaderi în companii mari, multinaționale. De peste 13 ani este coach executiv și în 2019 i-a fost acordat premiul Gold Coach Award conform Romanian L&D Industry, survey la care au participat peste 570 manageri și specialiști de resurse umane.  

Este pasionată de dezvoltarea leaderilor, de impactul pe care îl poate crea dând acestora acces la perspective multiple, la propriile resurse, sprijinindu-i să iși asume rolul cu încredere întelegându-și propriile valori și credințe. A obținut multiple certificări de coaching, management și leadership, este membru ICF – MCC – Master Certified Coach, cea mai înaltă acreditare globală, consultant certificat pentru metodologiile Persona Global și PerformanSe și a derulat proiecte în multe țări Europene.

Este și soție, și are o fiică. Pasionată de călătorii, îi place să descopere obiceiurile altor culturi. Deviza după care se ghidează este: „Fii mereu cu mintea și cu inima deschise, învață continuu și viitorul se va arăta plin de șanse și oportunități.”

Puteți află mai multe informații despre Madi Rădulescu de pe site-ul ei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora