Și tu poți trăi cu anxietatea? Află astăzi cum! - LIFE.ro
Sari la conținut

A avea ocazional sentimente de anxietate este o parte normală a vieții, însă când apar sentimente precum frica, teroarea sau panica, ele îți vor afecta calitatea vieții și te vor împiedica să funcționezi normal.

Dacă te confrunți cu anxietatea, să știi că există strategii pe care le poți folosi pentru a evita să te simți consumat de ea. Iată câteva soluții rapide pentru a vă ajuta să abordați situația imediat, dar și metode pe termen lung pentru a combate această „problemă”.

Anxietatea poate face întotdeauna parte din viața ta, dar nu ar trebui să-ți depășească ziua de zi. Chiar și cele mai extreme tulburări de anxietate pot fi tratate astfel încât simptomele să nu fie copleșitoare.

Odată ce ai găsit ce tratament funcționează cel mai bine pentru tine, viața ar trebui să fie mult mai plăcută și mult mai puțin descurajantă.

Modalități de a vă înțelege anxietatea

Cunoașteți acel sentiment când inima bate mai repede ca răspuns la o situație stresantă? Sau poate că palmele tale devin transpirate atunci când te confrunți cu un eveniment copleșitor.

Acesta este răspunsul natural al corpului nostru la stres, sau anxietatea.

Dacă nu ți-ai recunoscut încă declanșatorii, iată câteva dintre cele obișnuite: prima ta zi la un nou loc de muncă, întâlnirea cu familia partenerului tău sau prezentarea în fața multor oameni. Fiecare este factor declanșator, iar identificarea acestora este unul dintre cei mai importanți pași pentru a face față și a gestiona atacurile de anxietate.

Identificarea declanșatorilor poate dura ceva timp și auto-reflecție. Între timp, există lucruri pe care le puteți face pentru a încerca să vă calmați sau să vă liniștiți anxietatea de a prelua controlul.

Dacă anxietatea ta este sporadică și îți împiedică concentrarea sau sarcinile, există câteva remedii naturiste rapide care te-ar putea ajuta să preiei controlul asupra situației.

Dacă anxietatea ta este concentrată în jurul unei situații, cum ar fi îngrijorarea pentru un eveniment viitor, este posibil să observi că simptomele sunt de scurtă durată și, de obicei, dispar după ce are loc evenimentul anticipat.

Când este anxietatea mea dăunătoare?

Identificarea tipului de anxietate cu care aveți de-a face poate fi oarecum dificilă, deoarece modul în care corpul cuiva reacționează la pericolul perceput poate fi complet diferit în comparație cu o altă persoană.

Este probabil să auziți anxietatea ca un termen general pentru acel sentiment general de îngrijorare, nervozitate sau neliniște. Este adesea un sentiment ca răspuns la un eveniment viitor care are un rezultat incert.

Fiecare persoană se confruntă cu asta la un moment dat, pentru că face parte din răspunsul creierului nostru la un pericol perceput, chiar dacă pericolul nu este real.

Întrebați-vă modelul de gândire și exersați o respirație concentrată, profundă

Gândurile negative pot prinde rădăcini în mintea ta și pot distorsiona gravitatea situației. O modalitate este să-ți provoci temerile, să întrebi dacă sunt adevărate și să vezi de unde poți relua controlul.

Încercați să inspirați timp de 4 numărători și să expirați pentru 4 numărări timp de 5 minute în total. Prin liniștirea respirației, îți vei încetini ritmul cardiac, ceea ce ar trebui să te ajute să te calmezi.

Aromaterapia, plimbarea sau yoga, notarea gândurilor

Indiferent dacă sunt sub formă de ulei esențial, tămâie sau lumânare, mirosurile naturale precum levănțica, mușețelul și lemnul de santal pot fi foarte liniștitoare.

Se crede că aromaterapia ajută la activarea anumitor receptori din creier, ușurând potențial anxietatea.

Alteori, cel mai bun mod de a opri gândurile anxioase este să te îndepărtezi de situație. A-ți acorda ceva timp pentru a te concentra asupra corpului tău și nu asupra minții tale poate ajuta la ameliorarea anxietății tale.

Făcând niște exerciții fizice rapid, îți poate îmbunătăți starea de spirit și îți poate calma mintea.

De asemenea, e bine să-ți notezi tot ceea ce te face să fii anxios.

Aceste trucuri de relaxare sunt deosebit de utile pentru cei care suferă sporadic de anxietate. De asemenea, pot funcționa bine cu cineva care are tulburare de anxietate generalizată atunci când este în dificultate.

Tehnica 4-7-8 este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la anxietate

Strategii pe termen lung care să ajute la diminuarea anxietății

Dacă anxietatea este o parte obișnuită din viața ta, este important să găsești strategii de tratament care să te ajute să o ții sub control. Ar putea fi o combinație de lucruri, cum ar fi terapia vorbirii și meditația, sau ar putea fi doar o chestiune de a elimina sau de a rezolva anxietatea.

Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, este întotdeauna util să discutați despre opțiuni cu un profesionist în domeniul sănătății mintale care ar putea sugera ceva la care nu v-ați gândit înainte.

Identificați și învățați să vă gestionați factorii declanșatori

Puteți identifica declanșatorii pe cont propriu sau cu un terapeut. Uneori pot fi evidente, cum ar fi cofeina, consumul de alcool sau fumatul. Alteori pot fi mai puțin evidente.

Problemele pe termen lung, cum ar fi situațiile financiare sau legate de muncă, pot dura ceva timp pentru a le înțelege, iar acest lucru poate necesita un sprijin suplimentar, prin terapie sau cu prietenii.

Când vă dați seama de declanșarea dumneavoastră, ar trebui să încercați să vă limitați expunerea dacă puteți. Dacă nu îl puteți limita, ca și cum se datorează unui mediu de lucru stresant pe care în prezent nu îl puteți schimba, folosirea altor tehnici de copying poate ajuta.

Citește și: „Depresia cred că încă mă domină. Am învățat să trăiesc cu ea, dar cu tratament, doar așa o pot controla”, Liudmila, cititoarea care ne-a mărturisit cum e viața cu depresie și anxietate

Adoptă terapia cognitiv comportamentală pentru a învăța diferite moduri de a gândi și de a reacționa la situațiile care cauzează anxietate.

Un terapeut vă poate ajuta să dezvoltați modalități de a schimba tiparele de gândire și comportamentele negative înainte ca acestea să se spiraleze.

Faceți o meditație zilnică sau de rutină

În timp ce acest lucru necesită puțină practică pentru a fi realizat cu succes, meditația atentă, atunci când este făcută în mod regulat, vă poate ajuta în cele din urmă să vă antrenați creierul să îndepărteze gândurile anxioase atunci când apar.

Dacă este dificil să stai nemișcat și să te concentrezi, încearcă să începi cu yoga sau cu meditația pe jos. Există multe meditații ghidate gratuite despre aplicații precum InsightTimer care vă pot ajuta să începeți.

Ține un jurnal

Poate fi util să creați un obicei de a vă nota gândurile și emoțiile într-un jurnal în fiecare zi. Procesul de a scrie gândurile în sine poate fi liniştitor pentru unii.

Cu toate acestea, vă poate ajuta, de asemenea, să urmăriți când aveți anxietate, cum vă face să vă simțiți și ce fel de lucruri o declanșează.

Socializează

Deși fiecare persoană este diferită, iar unii oameni se confruntă cu anxietate socială, petrecerea regulată a timpului cu prietenii și familia vă poate ajuta să vă gestionați anxietatea.

Socializarea poate ajuta la ameliorarea stresului, încurajează sentimentele de râs și împreună și poate reduce singurătatea. ResearchTrusted Source a arătat că conexiunea socială vă poate ajuta să deveniți mai rezistent la stres pe termen lung.

Încearcă suplimente sau schimbă-ți dieta

Schimbarea dietei sau administrarea de suplimente este cu siguranță o strategie pe termen lung. Cercetările arată că anumite suplimente sau nutrienți pot ajuta la reducerea anxietății: balsam de lămâie, acizi grași Omega-3, ashwagandha, ceai verde, rădăcină de valeriană, kava kava.

Cu toate acestea, poate dura câteva luni înainte ca organismul tău să funcționeze efectiv cu nutriția pe care o oferă aceste ierburi și alimente. Dacă luați alte medicamente, asigurați-vă că discutați despre remediile pe bază de plante cu medicul dumneavoastră, deoarece pot apărea reacții adverse.

Păstrează-ți corpul și mintea sănătoase

Exercițiile fizice regulate, mesele echilibrate, somnul suficient și rămânerea în legătură cu oamenii cărora le pasă de tine sunt modalități excelente de a evita simptomele de anxietate.

Întrebați-vă medicul despre medicamente

Dacă anxietatea ta este suficient de severă încât medicul tău să creadă că ai beneficia de medicamente, există o serie de direcții de urmat, în funcție de simptomele tale. Discutați preocupările dumneavoastră cu medicul dumneavoastră.

Acestea fiind spuse, există momente când anxietatea poate deveni gravă și se poate transforma în atacuri de anxietate care inițial se simt gestionabile și apoi se acumulează treptat în câteva ore.

De asemenea, este posibil să experimentați simultan o anxietate și un atac de panică.

Alte strategii conștiente pentru a face față atacurilor de panică includ concentrarea asupra unui obiect, repetarea unei mantre, închiderea ochilor și mersul în locul tău „fericit”.

Dacă observați că sfaturile rapide nu au funcționat, vă recomandăm să consultați un profesionist pentru ajutor. Mai ales dacă credeți că aveți GAD și interferează cu activitățile de rutină și provoacă simptome fizice.

Un profesionist în sănătate mintală poate ajuta la eficientizarea procesului de identificare a factorilor declanșatori, la menținerea strategiilor pe termen lung prin terapie comportamentală, medicamente și multe altele.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora