Simona Tivadar: „Unul din patru copii este obez, iar părinţii îl îndoapă în continuare” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Simona Tivadar este medic de diabet, boli de nutriţie şi metabolism şi spune că, pentru părinţi, mâncarea copiilor este o preocupare isterică în primii ani de viaţă ai celor mici. După care părinţii se relaxează şi le dau copiilor bani să-şi cumpere mâncare singuri, fără să îi mai ajute să facă alegerile alimentare corecte. Se pierde astfel firescul relaţiei cu alimentele. Ce e de făcut dacă vrem să creştem copii care se raportează corect la mâncare?

Apar noi şi noi variante de a ne hrăni copilul. Din dorinţa de a-l ţine departe de ceea ce este dăunator, părinţii apelează la modurile de alimentaţie fie raw, fie vegane. Aud în jurul meu tot felul de opinii: cum că nu e bine sa-i dai carne roşie, de exemplu… Ce se întâmplă astăzi cu hrana copiilor?

Felul de a hrăni copiii pendulează între isterie (la vârste mici) şi abandon total (la vârsta şcolară). S-a pierdut firescul. Copilul învaţă să mănânce acasă, aşa cum învaţă orice pui de animal după modelul părinţilor. Părinţii obezi vor creşte copii obezi sau cu tulburări de comportament alimentar. Singurul lucru raţional şi eficient e să mâncăm cu copiii noştri fără telefoane, tablete, televizor, certuri la ora mesei. La şcoală copilul trebuie să primească 1-2 sandvişuri pe care eventual le face cu părintele acasă şi un fruct şi/sau un mic desert în funcţie de cât efort fizic urmează să facă în orele de şcoală.

Şi totuşi o prăjitură nu a omorât pe nimeni. Cum e cu dulciurile?

O prăjitură s-a transformat într-un sertar de dulciuri permanent aprovizionat şi la îndemâna copilului la orice oră, în găletuşe întregi de îngheţată în congelator, în cartoane întregi de prăjituri cumpărate pentru sfârşitul de săptămână. Ar fi preferabil ca elevii să primească un dulce înaintea orei de sport sau a unui examen, a unei teze şi să mergem la cofetărie cu copiii dacă dorim „o prăjitură”.

Întreb pentru că la şcoli, la cele private de pildă, la fiecare masă de prânz este desert. E bine? E rău?

Masa de prânz este mult prea bogată, iar desertul este inutil. Mulţi copii vor mânca puţin din mâncarea gătită şi se vor sătura cu desertul, ceea ce va duce la supraalimentare în a doua parte a zilei când deja metabolismul nostru e mai puţin activ. Eu, una, aş recomanda mai degrabă o prăjitură cu fructe şi puţin zahăr către 3-4 după-masa, când copiii sunt deja obosiţi, dar mai au activităţi de făcut. Celebrul café-gâteau al francezilor, fireşte, fără cafea până la 16-18 ani.

Despre sucuri ce putem spune? Ce sucuri se pot bea?

Categoric, nici un fel de suc, nici măcar freshuri sau smoothie-uri. Un fresh de portocale are atâtea zaharuri cât 4 felii de pâine (altfel de zaharuri, dar tot o cantitate aşa de mare), ceea ce va duce la „mulgerea” pancreasului de insulină, îngrăşare, digestie dificilă. Copiii, ca toată lumea, trebuie să mănânce fructele întregi, ca atare. De altfel, sucurile nu dau saţietate egală cu fructul întreg şi pot deveni un abuz caloric şi de glucide.

Copiii cer apă înainte de masă. Îi lăsăm?

Nimeni nu trebuie să bea apă înainte de masă sau în timpul mesei. Se diluează sucurile digestive şi digestia se face prost, pot apărea multe gaze şi dureri abdominale nespecifice care afectează mult confortul de viaţă şi capacitatea de efort.

Obezitatea copiilor capătă dimensiuni alarmante în toată lumea dezvoltată… Dacă scoatem zahărul din casă, nu îl putem scoate din alimentele din magazine unde se află în cantităţi mici, e drept, dar se află! Ce alegem din raft?

Nu doar zahărul e responsabil de creşterea obezităţii infantile, ci abuzul de alimente hipercalorice (care se ronţăie continuu ducând la înmulţirea celulelor grase, un fenomen periculos) şi scăderea activităţii fizice. Deci nu vom cumpăra nimic de ronţăit: sticksuri, chipsuri, fructe uscate, floricele, seminţe etc. Fructele oleaginoase (nuci, migdale etc.) vor fi oferite alături de alt fruct (sau în salate) ca gustare, în prima parte a zilei.

Imagine: copiii pleacă de la şcoală, se duc la fast-food şi apoi stau pe telefoane, pe WhatsApp… Cum îi vedeţi peste 15 ani?

Cum vă spuneam, mâncarea copiilor este motiv de preocupare isterică în primii ani de viaţă, apoi părinţii scapă de această „corvoadă” dându-le bani să-şi cumpere singuri de mâncare. Dacă nu oferim acasă un model corect şi sănătos de alimentaţie şi nu se introduce rapid nutriţia ca disciplină şcolară, obezitatea va ajunge regula, nu excepţia. Deja unul din patru copii este obez, iar părinţii îi îndoapă în continuare, ca mai apoi să-i aducă la doctor/nutriţionist, ca să îi înveţe acesta „să se mai abţină”. Este incredibil! În plus, saţietatea are 40% componentă cerebrală, adică aproape jumătate din senzaţia de sunt sătul = nu mai mănânc o dă creierul. Pentru asta trebuie să privim mâncarea. Şi să o mestecăm. Sau să ne asumăm ronţăiala, obezitatea – chinul de o viaţă – ceea ce nu doreşte niciun părinte pentru copilul lui.

Care sunt alimentele interzise copiilor?

Orice aliment care conţine cafeină, zahăr sau grăsimi în exces e rău venit, nu doar la copii, ci şi la adulţi. Repet, modelul se cultivă în familie. Dacă tatăl se îndoapă cu băuturi carbogazoase de tip cola sau de orice alt fel, iar mama mestecă întruna seminţe, covrigei, alune etc, şi copilul va face la fel! Presupun că nu este cazul să amintesc alcoolul care e cu adevărat interzis copiilor până după 14-16 ani când pot primi sub supravegherea părinţilor mici cantităţi de vin curat, nimic altceva – şi doar la ocazii. Şi alcoolismul a început să fie o problemă reală în adolescenţă şi nu mă refer la o beţie din teribilism, ci la consumul zilnic cronic, de alcool. Cel mai sănătos ar fi să citim etichetele cu compoziţia alimentelor pe care le cumpărăm, chiar fără prea multe cunoştinţe, doar cu puţin bun simţ; am evita să cumpărăm şi să mâncăm atâta junk-food, mâncare numai bună de aruncat la gunoi.

Ce ar trebui sa mănânce ca să nu mai fie agitaţi?

Ha, ha, ha! Copiii trebuie să facă sport, să se joace, să fie angrenaţi în activităţi, ca să nu fie „agitaţi”. Nu există alimente care să-l ţintuiască 4 ore pe scaunul avionului, şcolii sau la restaurant, asta este o prostie. Sport mult, activităţi fizice suficiente, jocuri şi puţină atenţie şi copilul se va purta absolut normal. Adevărul e că sunt din ce în ce mai uimită (călătorind în avioane) de părinţii care nu au la ei cărţi de colorat sau de poveşti sau jucării şi au aşteptarea ca odorul lor să stea pe scaun 3-4 ore fără să se agite sau să ţipe. Uluitor!

Ce condimente putem folosi atunci când gătim pentru copii?

Orice ingredient care este comestibil. Sunt preferabile cele din plante, nu piper negru sau sare în exces. Totuşi, mâncarea trebuie să fie gustoasă şi frumoasă nu doar sănătoasă şi adecvată vârstei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora