Sporturi nautice pentru începători. Ghidul distracției pe apă
Sunt câteva sporturi nautice pentru începători pe care ar trebui să le încerci, asta dacă ai o urmă de adrenalină ce te răscolește și dacă ești mare pasionat de apă.
Sporturile nautice au câte ceva pentru toată lumea, indiferent dacă te interesează să depui efort fizic sau o modalitate relaxantă de a petrece o zi la plajă. Iată un ghid util pentru cei care se decid să încerce sporturile nautice:
Sporturi nautice pentru începători: windsurfing
Windsurfing-ul folosește o placă cu pânze care fac posibilă mișcarea pe apă datorită vântului. Pentru început vei alege o placă mare, stabilă cu capacitate mare de a pluti și o velă mică, iar după ce te vei obișnui poți progresa către alt tip de placă. Tot ce ai nevoie vei găsi la clubul de pe plajă ce închiriază echipamente pentru sporturi nautice. Dacă te simți mai în siguranță, poți să-ți aduci doar vesta.
Fiecare învață într-un ritm diferit, dar într-o săptămână, dacă totul merge bine, te poți aștepta să poți parcurge un curs triunghiular … și să te distrezi mult.
Sporturi nautice pentru începători: caiac
Caiacul este o ambarcațiune mică ce stă pe apă și în care tu intri cu o mare parte a corpului, cu fața către înainte și te ajuți de o padelă dublă cu care vâslești pentru a înainta. Există diferite tipuri de caiacuri în funcție de tipul de apă pe care vâslești: unele sunt pentru lac, altele pentru curse, altele se folosesc doar în scop recreativ. Caiacul este un sport foarte accesibil pentru care nu ai nevoie de experiență.
De obicei ambarcațiunea se poate închiria de la cluburile de pe plajă și poți alege un caiac simplu sau unul pentru două persoane.
Sporturi nautice pentru începători: dinghy
Dinghy este o barcă mică cu pânze pe care o poți manevra singur, în doi sau într-un grup mic. Beachclub-urile din Grecia sau din Croația reprezintă locuri grozave unde să înveți să navighezi, asta pentru că acolo apa este caldă, soarele strălucitor, iar experiențele pot fi minunate. Nu ai nevoie de un kit al specialistului, totul se închiriază, însă pentru confortul tău ar fi bine să-ți aduci mănuși de navigat și pantofi de neopren pentru a-ți proteja mâinile și picioarele.
Citește și:
A venit vremea să mergem la mare: 5 sporturi pe care să le faci pe plajă
Primele lecții sunt incluse în cost și dacă te ții de treabă, după șase zile de navigat vei fi aproape expert.
Sporturi nautice pentru începători: stand up paddle boarding
Acest sport a devenit foarte popular pentru începători și am văzut că există centre de închiriere a padelei și în Vama Veche. Practic, ai nevoie de o placă asemănătoare celei de surf, pe care stai în picioare și vâslești pentru a înainta pe apă. Pare simplu, dar nu e chiar atât de simplu deoarece pe mare, este destul de greu să-ți ții echilibrul.
Sporturi nautice pentru începători: water skiing și wakeboarding
Water skiing seamănă puțin cu schiul pe zăpadă, dar pe apă, iar wakeboarding-ul seamănă puțin cu snowboardingul. În cazul ambelor, ești tras prin apă de o barcă cu motor. Ar putea fi puțin greu să pornești, dar apoi te vei simți minunat.
Bărcile speciale pentru water skiing au o bară laterală de care te poți ține o perioadă pentru a te acomoda, ca apoi să treci pe schiuri.
Sporturi nautice pentru începători: kitesurfing
Pentru acest sport ai nevoie de o placă, similară cu cea de wakeboard, un kite mare (zmeu) și vânt ca să te poți mișca pe apă. Dacă vrei să înveți kitesurfing, majoritatea beachclub-urilor îți oferă echipamentul necesar și instructorul. Tu ai nevoie doar de un costum de neopren sau, mai simplu, o pereche de pantaloni scurți și o vestă de apă.
Dacă nu ai practicat niciodată, e foarte important să plătești câteva lecții. În primul rând trebuie să înveți cum să zbori cu zmeul. După ce vei învăța lucrurile de bază, vei observa progresele. Începătorii au nevoie de 6-10 ore minim pentru a învăța primele lucruri despre kitesurfing.