Stefan Hell (Premiul Nobel în domeniul Chimiei în anul 2014), arădeanul care a revoluționat chimia mondială
Stefan Hell, fizician german originar din România care în 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.
Hell s-a născut în România, la Arad, în 1962, provenind dintr-o familie de șvabi bănățeni. Mama sa a fost învățătoare, iar tatăl inginer. A copilărit la Sântana, în județul Arad, unde a școala elementară. În anul 1977 a fost admis la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, ale cărui cursuri le-a urmat pentru doar un an pentru că a emigrat cu familia în Republica Federală Germania, la Ludwigshafen. Din 1981 a urmat cursurile Facultății de Fizică la Universitatea din Heidelberg, unde a obținut titlul de doctor în fizică în 1990, sub îndrumarea profesorului Siegfried Hunklinger, cu calificativul maxim – summa cum laudae. Tema dizertației a fost „Reprezentarea microstructurilor transparente în microscopul confocal”.
Află povestea de viață a lui Alfred Nobel – de la invenția dinamitei, la dezvoltarea Premiului Nobel
L-au preocupat posibilitățile de a îmbunătăți rezoluția microscopiei optice dincolo de limitele atinse până la acel moment de știință, astfel că a pus bazele microscopiei 4Pi, o variantă îmbunătățită a microscopiei de fluorescență. Astfel, că între 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg. Aici a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime. Din 1993 a deținut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în departamentul de fizică medicală. Acolo a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În paralel, între 1993 și 1994, a activat timp de 6 luni ca Visiting Scientist, în departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford.
În 1996 a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar (în germană Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. În 2003 a obținut o poziție de conducător al secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor onorar la Universitatea din Göttingen.
În tinerețe a luat lecții de jazz şi improvizație în Finlanda şi ar dori să aibă mai mult timp pentru muzică, ca şi pentru alergare, o altă pasiune pe care o cam neglijează. Din 2002 Stefan W. Hell este directorul Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg. Tot din 2002 este membru al Academiei din Göttingen. Iar din anul 2012 este membru de onoare al Academiei Române. Iar, în prezent este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen.
Vrei să citești și despre ceilalți români care au câștigat Premiul Nobel?
- George Emil Palade (Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1974), moldoveanul care a revoluționat biologia celulară
- Ioan Moraru (Premiul Nobel pentru Pace în 1985), singurul român care a câștigat Premiul Nobel, trăind în România toată viața. Cum l-a primit Ceaușescu?
- Elie Wiesel (Premiul Nobel pentru Pace în 1986), evreul de origine română care a supraviețuit Holocaustului și a uimit o lume întreagă
- Herta Müller (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009), scriitoarea care nu s-a lăsat învinsă de regimul comunist