Suedia, Canada, Norvegia, cele mai prietenoase țări cu turiștii LGBTQ+. Pe ce loc se află România?
Suedia a primit titlul de țara cea mai prietenoasă cu turiștii LGBTQ+ din lume, conform unui studiu realizat asupra drepturilor omului în cele mai vizitate 150 de țări din lume. Pe locul doi s-a clasat Canada, urmată de Norvegia, Portugalia și Belgia.
Studiul realizat de bloggerii Asher și Lyric Fergusson a ținut cont de opt criterii, printre care legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex, protecția angajaților LGBTQ+ sau dacă aceasta este sau nu o destinație bună pentru a locui.
Poate unele criterii nu privesc direct turiștii, precum protecția angajaților sau acceptarea adopțiilor, însă acestea devin importante atunci când analizezi atitudinea generală a țării respective față de această comunitate. De aceea, cuplul Asher și Lyric au inclus pe lista criteriilor și astfel de lucruri pentru că și-au dorit să promoveze modul în care sunt tratați oamenii din comunitatea LGBTQ+ peste tot în lume.
Pe ce loc se află România?
Puteți găsi întregul top mai jos, însă până o să găsiți țara noastră aici, vă spun că suntem în urma unor țări precum Africa de Sud, Uruguay, Columbia, Guam, Serbia, Bolivia, Albania, Nepal sau Honduras.
Căsătoriile între persoanele de același sex sunt ilegale în 38 de țări din întreaga lume, iar cinci dintre ele pedepseasc cu moartea astfel de relații (Nigeria, Qatar, Yemen, Arabia Saudită și Iran). Pe de altă parte, există țări în care este încă ilegal să fii gay, iar destinații turistice populare precum Jamaica au fost avertizate de Human Rights Watch în urma declarațiilor date de oameni care s-au plâns că au fost victimele unor violențe homofobice în timpul călătoriei lor.
Tocmai de aceea, este important pentru toți turiștii care vor să meargă în destinații exotice, precum Egipt, Maroc, Myanmar sau Singapore, să știe încă de la început riscurile pe care le au.
De asemenea, este vital să se știe riscurile existente în țări în care homosexualitatea nu este ilegală. În China sau Rusia, comunitatea LGBTQ+ se confruntă cu violențe uriașe – activiști răpiți sau omorâți, drepturile omului considerate o amenințare a moralității, cenzură sau forțarea cu emigrarea. Iar în Brazilia, o țară care se situează foarte bine în acest top și în care, cel puțin pe foaie, drepturile comunității LGBTQ+ sunt respectate, au avut loc doar în 2019 nu mai puțin de 445 de crime violente asupra acestei comunități.
Cine sunt cei doi oameni care au realizat studiul?
Asher și Lyric Fergusson sunt doi bloggeri de travel care s-au cunoscut în timpul facultății. El este un australian care a trăit în șapte țări, printre care India, Turcia, Germania, Belgia și America. Iar ea este din America și meditează în medie cam 8 – 10 ore pe zi. Cei doi s-au căsătorit în 2015 și au călătorit împreună în 20 de țări. De atunci au început să scrie pe blogul lor sfaturi despre cum să rămâi în siguranță în timpul călătoriilor. Iar după nașterea copilului au abordat și tema turismului cu cei mici.
3 sfaturi pentru turiștii LGBTQ+
- Folosește Misterbnb: un site în care găsești locuri de cazare pentru LGBT+. Asemănător Airbnb, acesta se adresează atât turiștilor, cât și gazdelor din această comunitate. De asemenea, aici puteți găsiți recomandări de destinații, evenimente și zone care pun mare preț pe respectul, experiența și drepturile LGBT+.
- Susține comunitatea și mergi în afaceri locale fondate de aceștia: poți căuta înainte de plecare proprietari LGBT+ din zona. Îi poți găsi aici. International Gay and Lesbian Travel Association.
- Ai grijă atunci când folosești aplicații de dating: mai ales în țările în care drepturile comunității LGBT+ nu sunt respectate.