"Dacă unul dintre părinţi este obez, atunci copilul are 40% neşanse să devină un adult cu probleme de greutate. Dacă ambii părinţi sunt obezi, procentul urcă la 80%", Dr. Anamaria Iulian, fondatoarea primei tabere de slăbit pentru copii - LIFE.ro
Mergi la conținut

„Grasa. Aşa strigă după mine. Îmi spun că arăt ca o batoză. Colegii îşi bat joc de mine şi îmi zic balena albastră.”

Aceastea sunt doar câteva dintre reacţiile cu care se confruntă mulţi copii cu probleme de greutate. Diferite motive i-au adus pe aceşti tineri în situaţia de a fi supraponderali şi aproape incapabili de a adopta un stil de viaţă sănătos. Afectaţi emoţional de atitudinea celor din jur, mulţi caută soluţii rapide să slăbească. Doar că există riscul să nu reuşească sau să li se agraveze starea dacă nu consultă un medic de specialitate.

Cine-i vinovat? Ce e de făcut?

Datele arată clar că dacă unul dintre părinţi este obez, atunci copilul are 40% neşanse să devină un adult cu probleme de greutate. Dacă ambii părinţi sunt obezi, procentul urcă la 80%

Mediul în care creşte copilul este esenţial pentru evoluţia lui.

În dorinţa de a trata obezitatea infantilă la un alt nivel, în urmă cu 8 ani s-a născut ideea primei Tabere de Nutriţie şi Dezvoltare Personală din România.

Misiunea taberei este de a aborda copilul holistic, de a-l face capabil să descopere care-i sunt resursele şi momentele prielnice în care le poate accesa. După o săptămână sau două, copilul se întoarce la părinţi transformat, cu o nouă abordare privind nutriţia dar şi gestionarea emoţiilor.

Dr. Anamaria Iulian este medic nutriţionist şi psiholog clinician. Cu specializare în tratamentul obezităţii infantile, ea a gândit şi dezvoltat acest proiect ce vine în sprijinul copiilor şi tinerilor cu probleme de greutate.

Lucrează alături de încă 3 psihoterapeuţi şi un kinetoterapeut pediatric în Taberele de Nutriţie şi Dezvoltare Personală şi oferă cadrul necesar copiilor de-a trăi experienţe inedite de învăţare şi transformare.

Tot mai mulţi copii obezi

La 10 ani are 78 de kilograme. O altă fetiţă de 12 ani a ajuns deja la 88 de kilograme.

Un adolescent de 15 ani a acumulat 145 de kilograme. Iar recordul îl deţine un tânăr de 20 de ani care a depăşit 170 de kilograme.

Acestea sunt doar câteva din cazurile pe care le întâlneşte în cabinet medicul nutriţionist Anamaria Iulian. A rezolvat toate cazurile până acum, unele cu rezultate spectaculoase. “Totul se poate corecta, copiii pot scădea în greutate în mod sănătos doar dacă mama înţelege şi se implică. Dacă nu, şansele lor sunt slabe”.

“E complicat să mănânci sănătos”

Sigur că e complicat. Doar în mintea celor care îşi gestionează cu dificultate relaţia cu copilul, cu familia şi cu propriul organism. Şi se plâng că nu timp de gătit sau că produsele de calitate sunt prea scumpe. Nutriţioniştii ne spun că nu avem nevoie nici de produse bio costisitoare, nici de mult timp petrecut în bucătărie pentru a ne hrăni sănătos.

Tocmai asta se învaţă în tabără. Cum să alegi ingredientele şi să le pregăteşti rapid. Care e diferenţa dintre glucidele lente şi cele rapide, ce produse ne fac bine şi care sunt dăunătoare organismului, cum este esenţial să le combini.

În aceste tabere nu se discută despre dietă. Ci doar despre „farfuria sănătoasă”. După această experienţă, fiecare copil va şti să le explice părinţilor cum se face împărţeala corectă în farfurie: jumătate legume, un glucid lent şi un produs animal.

Copiii sunt învăţaţi să înlocuiască glucidele rapide: pâinea albă, pastele albe, cipsurile, pufuleţii, dulciurile, cu glucidele lente: fasole boabe, fulgi de hrişcă, porumb, mazăre, pâinea şi pastele integrale, cartof dulce, orez (basmatic integral, thai, roşu, negru, sălbatic)

Workshop-uri de nutriţie, Ateliere de gătit şi de creştere personală

Tabăra acţionează ca un mediu securizant în care copilul poate să simtă, să gândească, să trăiască, să se comporte diferit faţă de ce se întâmplă la şcoală sau în familie. El este nevoit să se descopere.

Prin Atelierele noastre activăm copilul, îi creştem stima de sine, îi arătăm ce anume ar putea face să trăiască sănătos, să simtă că e frumos, să creadă că e frumos. Tabara este despre resurse şi despre un tratament complet al obezităţii infantile, care este boală cronică”, explică dr. Anamaria Iulian

Rănile din copilărie

Pe lângă Atelierele de gătit, specialiştii pun accentul pe psihoterapia individuală şi de grup, pentru că grupul deschide bine sufletul copilului, este mult mai conştient de emoţiile lui.

Aici se dezvăluie celorlalţi, şi ăsta nu e un proces tocmai uşor, se lasă cunoscut cu vulnerabilităţi, cu calităţi şi defecte”, spune dr. Anamaria Iulian

Oana Păunescu este psihoterapeut format în lucru cu copilul, familia şi cuplu. Este specializată în NLP (programare neuro-lingvistică). Prin acest program aplicat în tabără, se doreşte o îmbunătăţire a modului în care gândesc, simt şi acţionează copiii.

Unul dintre exerciţiile active se numeşte „Michelangelo”, prin care experimentează rolul artistului care modelează.

Formând un grup de trei persoane, un copil este artistul, unul modelul iar celălalt este observatorul. Fiecare este atent la ceea ce simte şi gândeşte, iar mai apoi interacţionează cu psihoterapeutul. Se exersează creativitatea, răbdarea şi respectul.

Ioana Hatără este psiholog clinician şi psihoterapeut, specializat în lucru cu copilul, familia şi cuplu. Face parte din echipa de specialişti încă de la început.

La una dintre activităţile pe care le coordonează, le oferă copiilor anumite carduri imprimate cu diferite desene şi cuvinte. Copiii le privesc câteva secunde iar psihologul îi îndrumă să se gândească la emoţiile pe care aceste imagini le declanşează, la primele lucruri care le vin în minte, aşteptări, dorinţe. Fără să zăbovească prea mult, doar să fie atenţi la ceea ce simt. Apoi analizează împreună cu psihologul toate situaţiile.

Iustin Roşu este kinetoterapeut pediatric. Şi el este prezent în fiecare sesiune a Taberei de Nutriţie şi Dezvoltare Personală. Îi ţine în ritm alert pe cei mici, fac împreună multe exerciţii şi se îngrijeşte de starea lor fizică.

Copiii cu probleme de greutate au şi probleme asociate de postură şi de mobilitate.

De aceea, Iustin lucrează cu ei pe reechilibrare posturală, pe întărirea musculaturii şi a articulaţiilor. Greutatea pune o presiune foarte mare în special pe glezne şi pe genunchi.

Alexandra Mariş este psihoterapeut experenţialist şi psihosexolog. Ea îi învaţă pe cei prezenţi despre imaginea corporală; felul în care arătăm le spune celorlalţi ceva despre persoana noastră.

Fiecare dintre noi, în copilărie, a avut şi experienţe neplăcute. În unele cazuri, aceste experienţe au lăsat răni adânci. Există 5 tipuri de răni pe care le-am experimentat până la vârsta de 6 ani în raport cu familia noastră. Asta nu înseamnă că în toate cazurile familia ne-a tratat într-un mod neadecvat, doar că au făcut şi părinţii noştri unele greşeli pe care noi le-am interpretat negativ”, spune Alexandra.

Teoria spune că felul în care noi suferim în copilărie, se va reflecta mai târziu în viaţa noastră. Iar lucrurile care s-au întâmplat atunci vor reveni în diverse forme până când noi vom învăţa să facem faţă situaţiei respective.

Cele 5 tipologii au anumite caracteristici fizice şi psihice. Pentru fiecare rană în parte există o mască, un fel de scut pe care noi îl punem ca să ne protejăm în faţa lumii. Aceste măşti sunt: dependent, fugar, rigid, masochist, dominator.

“Masca dependentului cu rană de abandon. În primii ani de viaţă, această persoană s-a simţit neglijată, abandonată de părintele de gen opus şi caută permanent aprobarea, atenţia celorlalţi şi nu se prea poate descurca pe cont propriu. Sau chiar dacă poate, ea intră în rolul de victimă şi aşteaptă de la ceilalţi s-o protejeze”, exemplifică Alexandra Mariş. “Atunci când este tristă mănâncă mult pentru a compensa ceea ce nu primeşte: afecţiune, atenţie, apreciere. Şi atunci îşi oferă singură această răsplată.”

Obezitatea infantilă, fenomen în creştere

“E dificil de adunat date statistice corecte din punct de vedere epidemiologic. Discutăm aici de cifre referitoare la incidenţă, prevalenţă, de măsuri corecte, profilaxie şi tratament cu privire la obezitatea infantilă”, precizează dr. Anamaria Iulian.

Din datele furnizate de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 1/3 din copii are probleme cu greutatea.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora