Taina numărului 40 care apare de peste 100 de ori în Biblie: despre ce este vorba și care este semnificația - LIFE.ro
Sari la conținut

Taina numărului 40 care apare de peste 100 de ori în Biblie: despre ce este vorba și care este semnificația

40 de zile în Biblie este deosebit de proeminent - Dumnezeu a inundat Pământul timp de 40 de zile și multe altele.
Share this article

Numărul 40 apare adesea în Biblie, în moduri care au semnificație și importanță simbolică. 40 de zile în Biblie este deosebit de proeminent – Dumnezeu a inundat Pământul timp de 40 de zile, Iisus a petrecut 40 de zile între Învierea și Înălțarea Sa și multe altele. Haideți să descoperim sensul și semnificația celor 40 de zile în Biblie.

De câte ori este menționat „40 de zile” în Biblie?

Expresia „40 de zile” este menționată în Biblie de peste 20 de ori – unele în Vechiul Testament și altele în Noul Testament. Iată care sunt cele mai importante dintre aceste cazuri.

O întâlnim pentru prima dată în Geneza 7:4, care îl consemnează pe Dumnezeu descriindu-și planurile de a face față păcatului galopant de pe planeta noastră: „Peste șapte zile voi trimite ploaie pe pământ timp de patruzeci de zile și patruzeci de nopți și voi șterge de pe fața pământului orice făptură vie pe care am făcut-o”. Apoi, în Geneza 7:12, citim: „Și a căzut ploaie pe pământ patruzeci de zile și patruzeci de nopți”. Pe măsură ce Biblia descrie mila lui Dumnezeu față de oamenii credincioși prin povestea Arcei lui Noe, calendarul de 40 de zile apare din nou în Geneza 7:17 și Geneza 8:6.

Moise s-a întâlnit cu Dumnezeu pe Muntele Sinai timp de 40 de zile și 40 de nopți. Exodul 24:18 consemnează: „Apoi Moise a intrat în nor, în timp ce urca pe munte. Și a rămas pe munte patruzeci de zile și patruzeci de nopți”. Mai târziu, Exodul 34:28 notează: „Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile și patruzeci de nopți fără să mănânce pâine și fără să bea apă. Și a scris pe table cuvintele legământului – cele zece porunci”. Cartea Deuteronomului menționează și ea acest lucru de mai multe ori.

În 1 Împărați 19:8, citim despre cum profetul Ilie postește timp de 40 de zile în timp ce călătorește, după ce îngerul Domnului îi spune să mănânce și să bea pentru a-l ajuta să facă o călătorie spirituală: „Și s-a sculat, a mâncat și a băut. Întărit de această hrană, a călătorit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, până când a ajuns la Horeb, muntele lui Dumnezeu”.

Soldatul filistean Goliat i-a amenințat pe israeliți timp de 40 de zile înainte ca Dumnezeu să-l trimită pe curajosul păstor David pentru a-l învinge pe Goliat împotriva tuturor șanselor (1 Samuel capitolul 17). Prin încercarea de 40 de zile, Dumnezeu a testat credința poporului israelit și i-a oferit ocazia de a-și întări credința. După victorie, Dumnezeu a deschis un nou capitol pentru israeliți, solidificându-le regatul.

Dumnezeu l-a instruit pe profetul Ezechiel să se culce pe partea dreaptă timp de 40 de zile (și pe partea stângă timp de 390 de zile) pentru a purta în mod simbolic păcatele Iudeii și ale lui Israel, care se răzvrătiseră împotriva lui Dumnezeu timp de 40 de ani și, respectiv, 390 de ani (Ezechiel 4:5-6).

În Iona 3:4, Iona a rostit o profeție, avertizând că orașul Ninive va fi răsturnat: „Iona a început prin a merge o zi de mers în oraș, proclamând: „Încă patruzeci de zile și Ninive va fi răsturnată”. Oamenii din Ninive au luat în serios acest avertisment și au folosit cele 40 de zile pentru a se pocăi de păcatele lor. Ca urmare, Dumnezeu i-a cruțat.

Iisus a petrecut 40 de zile în pustietatea deșertului înainte de a-și începe slujirea publică. În timpul acelor 40 de zile, Iisus a fost ispitit de rău să păcătuiască în moduri care sunt comune întregii umanități din această lume decăzută. Marcu 1:13 menționează că Iisus „… a stat în pustiu patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Era cu animalele sălbatice, și îngerii Îl însoțeau”. În timpul acestor 40 de zile, Iisus a fost ispitit de rău să păcătuiască în moduri care sunt comune întregii umanități din această lume căzută. Dar, de fiecare dată, Iisus a ripostat și a învins ispitele. El a postit și în timpul celor 40 de zile (Matei 4:2 și Luca 4:2), concentrându-se asupra obiectivelor sale spirituale și pregătindu-se să înceapă să slujească în public.

După Învierea Sa, Iisus a petrecut 40 de zile vizitând oamenii, iar sute de oameni l-au văzut și au vorbit cu El înainte de Înălțarea Sa la cer. Faptele Apostolilor 1:3 relatează: „După ce a suferit, El S-a prezentat lor și le-a dat multe dovezi convingătoare că era viu. El li s-a arătat pe parcursul a patruzeci de zile și le-a vorbit despre Împărăția lui Dumnezeu”.

Care este semnificația celor 40 de zile în Biblie?

Expresia „40 de zile” din Biblie desemnează o perioadă de timp pentru a finaliza o provocare spirituală importantă. Atunci când Biblia folosește această expresie, în contextul celor 40 de zile are loc întotdeauna ceva provocator care duce la creștere spirituală. Adesea, provocarea spirituală implică pocăința de păcat și întărirea credinței, cum ar fi povestea marelui potop și a Arcei lui Noe și poveștile lui Ezechiel, Iona și David și Goliat. Alteori, provocarea spirituală implică depășirea ispitei, așa cum a făcut Iisus în pustietatea deșertului. O provocare de 40 de zile poate implica, de asemenea, o întâlnire vitală cu Dumnezeu, precum întâlnirea lui Moise cu Dumnezeu pe Muntele Sinai și călătoria lui Ilie pentru a se întâlni cu Dumnezeu pe Muntele Horeb. În cele din urmă, Biblia folosește sintagma „40 de zile” pentru a se referi la provocarea pe care Iisus le-a dat-o oamenilor care l-au întâlnit între Învierea și Înălțarea Sa – să creadă în vestea bună a Evangheliei și să înceapă relații mântuitoare cu Dumnezeu. Folosirea de către Biblie a expresiei „40 de zile” este în concordanță cu folosirea numărului 40 în general, care semnifică, de asemenea, timpul în care are loc un anumit tip de provocare spirituală – cum ar fi cei 40 de ani pe care israeliții i-au petrecut rătăcind în deșert înainte de a ajunge în Țara Făgăduinței.

De ce este semnificativ „40 de zile”?

Semnificația celor 40 de zile în Biblie este că Dumnezeu ne permite să trecem prin provocări pentru a crește spiritual. Perioada de timp de 40 de zile evidențiază importanța consolidării credinței noastre prin faptul că ne bazăm pe ajutorul lui Dumnezeu în circumstanțe dificile. De asemenea, 40 de zile evidențiază răbdarea lui Dumnezeu cu noi. Prin utilizarea acestei perioade generoase de timp pentru a simboliza o perioadă de creștere spirituală în Biblie, Dumnezeu transmite mesajul că a crește spiritual este un proces care necesită timp pentru a fi finalizat.

La fel ca tot simbolismul biblic, semnificația celor 40 de zile este multifațetată și profundă. Poate părea misterioasă. Dar misterele merită explorate. În cartea mea Wake Up to Wonder (Trezește-te pentru a te minuna), descriu cercetări privind curiozitatea care arată cum căutarea de noi cunoștințe din mistere ne poate duce la experiența bucuriei pe măsură ce le explorăm. Dumnezeu ne-a proiectat pe toți să fim învățăcei pe tot parcursul vieții. Ori de câte ori ești intrigat de misterul unui lucru cu semnificație simbolică din Biblie – cum ar fi cele 40 de zile – lasă ca acest lucru să te inspire să-L cauți pe Dumnezeu mai mult prin învățare, reflecție și rugăciune. Nu vă lăsați preocupați de simbolismul în sine. Încercarea de a găsi un fel de cod secret prin numerologie sau prin alte mijloace te poate frustra și, de fapt, îți poate abate atenția de la Dumnezeu. În schimb, în timp ce explorați semnificația celor 40 de zile în Biblie, urmați sfatul din Proverbe 3:5-6: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe priceperea ta; supune-te Lui în toate căile tale și El îți va îndrepta cărările.” Păstrează-ți concentrarea asupra lui Dumnezeu și cere-i Consilierului tău – Duhul Sfânt – să te ajute să descoperi ce înseamnă misterul și cum această înțelepciune îți poate întări relația cu Dumnezeu.

Perioada de timp de 40 de zile din Biblie este reflectată și în calendarul bisericesc. Anotimpurile liturgice care sunt destinate creșterii spirituale – cum ar fi Postul Mare înainte de Paște și Adventul înainte de Crăciun – au o durată de 40 de zile.

Concluzie

Atunci când citim cazurile biblice de 40 de zile, vedem că Dumnezeu lucrează cu putere în acele situații dificile pentru a îndeplini un anumit tip de scop spiritual important, cum ar fi acela de a-i ajuta pe oameni să învingă ispita, să se pocăiască de păcat sau să-și întărească credința. Timpul de 40 de zile din Biblie arată că provocările pe care le întâlnim ne pot ajuta să creștem spiritual atunci când ne bazăm pe Dumnezeu în timpul acestor provocări. Dumnezeu este mereu la lucru în viața noastră, dar 40 de zile simbolizează momente speciale în care Dumnezeu ne cere să ne concentrăm pe apropierea de El.

Citește și: Care este cea mai veche carte din lume? Mărturii ale înțelepciunii străvechi

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora