Relaxează-te! Meriți și îți face bine. Atunci când ești stresat, apelează la una dintre următoarele tehnici de relaxare. Durează mai puțin decât ți-ai putea imagina și are efect.
Nu ai nevoie de un weekend la spa sau într-un resort de retreat. În mai puțin de 15 minute poți trece dintr-o fază în alta.
Tehnici de relaxare: meditația
Câteva minute de exercițiu pe zi te poate scăpa de anxietate. Cercetările sugerează că meditația zilnică poate modifica traseele nervoase ale creierului, făcându-te mai rezistent la stres.
Este foarte simplu: Stai jos, cu ambele picioare pe podea și închide ochii. Concentrează-ți atenția asupra recitării – cu voce tare sau în gând – a unei mantre pozitive precum: „Mă simt împăcat” sau „Mă iubesc pe mine însumi”. Așază-ți una dintre mâini pe burtă pentru a-ți sincroniza mantra cu respirația și lasă orice gând perturbator să zboare printre nori.
Citește și: 98% dintre românii din mediul urban suferă de stres: de ce apare și cum îi putem face față?
Respiră adânc!
Ia-ți cinci minute libere pentru a te concentra pe meditație. Stai drept, cu ochii închiși și cu o mână pe stomac. Inspiră încet pe nas simțind cum respirația pornește din abdomen și își urmează cursul până la creier. Inversează procesul pe măsură ce expiri pe gură. Respirația adâncă reduce efectul stresului prin încetinirea ritmului cardiac și diminuarea tensiunii arteriale.
Tehnici de relaxare: fii prezent!
Las-o mai ușor! Ia-ți cinci minute și concentrează-te adânc asupra unui singur comportament. Observă cum se simte aerul ce intră în contact cu fața ta atunci când mergi sau ce simți când atingi pământul. Bucură-te de textura și gustul fiecărei bucățele de mâncare. Când trăiești momentul și te concentrezi asupra simțurilor tale, ar trebui să fii mai puțin tensionat.
Intră în corpul tău!
O scanare mentală a propriului corp te poate ajuta să-ți faci o idee despre cum te afectează stresul zi de zi. Întinde-te pe spate și începe să te gândești la cum se simte corpul tău, de la picioare până la cap. Pur și simplu încearcă să conștientizezi care părți ale corpului tău sunt tensionate, fără să încerci să faci nimic. Pentru 1-2 minute imaginează-ți cum fiecare respirație adâncă ajunge în acele părți ale corpului. Repetă procesul pe măsură ce-ți muți focusul pe altă zonă a corpului, fiind atent la senzația pe care o ai în fiecare parte.
Tehnici de relaxare: decomprimarea
Aplică o compresă călduță în jurul gâtului și umerilor timp de 10 minute. Închide ochii și relaxează-ți mușchii feței, gâtului, pieptului și spatelui. Înlătură compresa și cu o minge de tenis sau un rulou de polistiren masează aceste zone pentru a înlătura tensiunea.
Așează o minge între spatele tău și perete și mișcă-te pe ea timp de 15 secunde. Mută apoi mingea în altă parte și aplică presiunea corpului pe ea.
Râzi tare și cu poftă!
Un râs bine venit din interiorul abdomenului nu ajută doar partea mentală.
Acesta scade cortizolul, hormonul de stres al corpului și stimulează substanțele chimice ale creierului numite endorfine, care ameliorează starea de spirit.
Cercetările arată că a asculta muzică, ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuarea ritmului cardiac și a anxietății. Crează-ți un playlist cu sunete din natură și permite-i minții tale să se concentreze pe diferitele melodii sau instrumente.
Tehnici de relaxare: fă mișcare!
Nu trebuie să alergi ca să scapi de stres. Orice formă de exercițiu fizic, inclusiv yoga sau mersul pe jos poate ameliora efectele depresiei și anxietății prin faptul că ajută creierul să elibereze chimicalele, starea de bine urmeaza instantaneu mișcării.
Fii recunoscător!
Ține un jurnal al recunoștinței pentru a nu uita să-ți amintești toate momentele bune din viața ta.