Teodora Șaguna și Bogdan Manole, antreprenorii care-ți fac viața de părinte mai ușoară, cu o aplicație simplă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Teodora Șaguna și Bogdan Manole sunt doi părinți care, pentru că au înțeles nevoile lor, ale partenerilor dar și ale copiilor lor în primii ani de viață, dar și pentru că vor să-și facă viața lor și a celorlalți mai ușoară și-au pus la bătaie cunoștințele din IT, medicină, vânzări, comunicare și marketing și au creat aplicația Wonder Baby, gândită ca un ecosistem de soluții din toate zonele de necesitate ale părinților cu copii mici.

De ce ați simțit voi că aplicația Wonder Baby va schimba ceva în multitudinea de aplicații și opțiuni ce există deja pentru părinți?

Teodora Șaguna: Am pornit de la o nevoie cu care ne-am confruntat noi doi, ca părinți, și sunt convinsă că nu doar noi, ci toți părinții se confruntă cu asta. În jurul meu am întâlnit aceleași frământări ale adulților, în primii ani de viață ai copiilor când vine vorba de nevoia de control, de a fi mereu conectat la ce se întâmplă cu copilașul, de a primi confirmarea că ceea ce faci e bine.

De aici am pornit.

Pe măsură ce am început să dezvoltăm aplicația, ne-au venit din ce în ce mai multe idei. Ne-am uitat la ce se întâmplă în piața din România, dar mai ales la ce se întâmplă pe piața externă, mai ales că noi suntem încă la început în privința opțiunilor pentru părinți, digitalizare în zona de părinți sau zona de medicină. Așa încât, am încercat să aducem un produs care vine în sprijinul părinților, al medicilor, dar și al interacțiunii părinte-medic.

Teodora Șaguna, jumătatea feminină a aplicației Wonder Baby

Pe piață, în momentul de față, acesta este un produs pe care noi nu l-am regăsit nicăieri în lume. Din acest motiv ne-am și încăpățânat să îl lansăm în primă fază în România. Bucățele din ce am lansat noi se regăsesc în multe aplicații: cea de tracking, de exemplu, cea de blog la fel, componenta de interacțiune într-un fel sau altul cu medicul iarăși o poți găsi în alte aplicații. Însă ce ne-am dorit a fost să aducem un produs all in one, în care, odată ce mămica se înscrie atunci când încă e însărcinată, are opțiunea de a-și ține evidența clară a evoluției în greutate sau a evoluției greutății bebelușului, poate monitoriza opțiunile alimentare la diversificare, somnul, vaccinurile, interacțiunile cu medicul, dosarul medical. Deci îți înregistrezi tu, ca părinte, toate analizele și toate datele, iar medicul e la un click distanță. Apoi, există blogul, unde avem medici pediatri, care vin cu informații. Am introdus componenta de market place, care e încă în dezvoltare acum, unde vrem să aducem cât mai multe produse pe care părintele să le găsească direct în aplicație.

Ne dorim să creăm un ecosistem digital pentru părinți în care, odată ce se înscriu, primesc acces la absolut tot: de la informație, la tracking, la medic, la control asupra copilului din punct de vedere al creșterii și dezvoltării, la partea de shopping, astfel încât să îmbunătățim tranziția prin acești primi ani de viață ai copilului, care și-așa vin cu foarte multe provocări.

Care era nevoia pe care ai simțit-o tu, Bogdan, așa încât să completezi această aplicație?

Bogdan Manole: Inițial am pornit de la ideea de a aduce produse destinate copiilor, produse inteligente, doar trăim în era internet of things: termometre, cântare și alte produse conexe. Plecând de la produsele pe care am început să le dezvoltăm sub marcă proprie, având parteneri de producție, am făcut un pas mai departe și ne-am gândit că omul are nevoie de o astfel de aplicație. Dar ce beneficii aduce ea? Cântarul te cântărește pentru că tu trebuie să urmărești evoluția în greutate a celui mic. Atunci ne-am gândit să-i dăm și informații care să îl ajute să îl poziționeze pe graficele de creștere pe care le urmăresc și medicii, astfel încât părintele să stea liniștit, să nu se mai ducă la medic doar pentru o măsurătoare și, în același timp, să-l alertăm în cazul în care copilul nu se regăsește în parametri.

Bogdan Manole, împreună cu familia lui, cei care i-au inspirat decizia de a dezvolta aplicația Wonder Baby

Plecând de la acest concept și de la nevoile de care ne-am lovit și noi, ca părinți, am început să dezvoltăm un ecosistem digital.

În pandemie, am observat o accelerare a digitalizării și a nevoii de a avea acces la o multitudine de servicii fără a ne deplasa. Acesta este unul dintre avantajele aplicației: e gândită în așa fel încât să scutească timp atât părintelui, cât și doctorului. Avem toată partea de tracking despre care povestea Teo, aveam partea de jurnal medical al copilului, la care am adăugat multe tool-uri importante la care poate nu ne-am gândit înainte, cum ar fi reminderul de medicație: s-a îmbolnăvit copilul, am o rețetă și trebuie să îi dau medicamentele. Copilul poate nu stă cu mine, ci cu bunica, cu bona, etc. Introducând toate datele de administrare, orele, dozele și perioada, aplicația aduce o notificare, sună ca un ceas, și-ți spune ce ai de făcut. Așa ne asigurăm că venim cu un instrument simplu, dar de mare ajutor părintelui. La fel, notificarea de vaccin. Plecând de la faptul că avem toată informația digitală despre istoricul medical al copilului, a venit ca un pas normal apelul către telemedicină. Și dacă tu faci un apel către un medic, îi dai automat acces la istoricul medical. Mai mult decât atât, în market place vrem să aducem toate consumabilele de care are nevoie un părinte pentru copil în primii ani de viață: scutece, biberoane, etc. Scutim timp și pe segmentul ăsta.

Ceea ce avem în dezvoltare sunt alte lucruri de care are nevoie copilul: ședințe de kinetoterapie, de înot, de lecții de baschet. Toate vor fi prezente în aplicație, cu recomandări, cu sistem de ratinguri și așa mai departe. Iar accesul la toate astea sunt gratuite.

Teodora Șaguna: Mai puțin componenta medicală. Ca ecosistem, este pus la dispoziție gratuit pentru descărcare din appstore, pentru părinți, acolo unde au acces la graficele de tracking, care sunt calibrate cu graficele europene de creștere, date de OMS.

Consultația cu medicul, adică opțiunea părintelui de a accesa un pediatru, costă 149 de lei și va primi o consultație personalizată pentru copilul său, nu doar un sfat. Consultația se face în regim de urgență. Noi avem un medic pediatru disponibil 24 din 24 de ore în aplicația mobilă și colaborăm cu un spital privat din București. Este singurul cost pe care îl avem în momentul de față în aplicație. Așa monetizăm. Odată ce vom introduce partea de market place, aceea va fi partea de business pentru noi, adică creșterea pe monetizare.

Bogdan Manole: La fel și cu serviciile de kinetoterapie, de exemplu. Orice serviciu are un cost de vânzare. Noi venim cu componenta de clienți din platformă, iar costul de marketing respectiv îl vom încasa noi din vânzarea serviciilor de către parteneri. În condiții decente, de exemplu. La noi vor fi prețuri de piață sau chiar mai jos, dacă se poate. Dar în niciun caz mai scumpe.

Cine e Teodora, cine e Bogdan și cum s-au întâlnit ei să conceapă acest proiect?

Bogdan Manole: Noi am fost colegi de facultate, la ASE. Drumul meu a evoluat spre vânzări, apoi am luat-o pe calea antreprenoriatului, în zona de suplimente alimentare, cosmetice, dispozitive medicale ulterior, iar acum dezvolt și platforma aceasta. Așa arată rezumatul a 14 ani de muncă și dezvoltare.

Teodora Șaguna: Plec și eu tot de la facultate. Eu am mers pe calea marketingului. Am lucrat vreo 11 ani în banking, unde făceam marketing și comunicare, apoi m-am mutat către e-commerce, unde mi s-au deschis drumurile spre zona digitală. Mi-am făcut și o certificare în UK, la Oxford, pe digital și am devenit fascinată de această zonă, a aplicațiilor. Am lucrat și în retail online, în malluri, apoi am luat decizia de a mă retrage pentru mai mult timp pentru familie, așa încât am rămas doar pe consultanță și am lucrat cu o serie de companii strict în direcția lansării market place-urilor sau a aplicațiilor pe piață. În aceeași perioadă ne-am reintersectat noi doi, iar Bogdan a venit cu această idee. Mie mi-a plăcut foarte mult proiectul.

Între timp eu am revenit în zona corporate, doar că am ieșit din zona de marketing și am rămas doar pe digital. Lucrez pentru o bancă unde dezvolt, în trei țări, exact componenta de bancă pe mobil, aplicații mobile.

Teodora Șaguna, alături de fiica ei

Ce vă mână în luptă?

Teodora Șaguna: Îmi place foarte mult cum am conturat produsul. Sunt foarte mândră de ce am reușit noi, prin forțe proprii și fără niciun ajutor extern, să punem pe piață, sunt mai mult decât entuziasmată de planurile pe care le avem cu această aplicație pentru că, cu adevărat, aduce o diferențiere la nivelul pieței acestor produse. Eu am așteptări foarte mari de la produsul ăsta și cred că putem face lucruri foarte frumoase și ne dorim, pe lângă creștere, o expunere internațională. Deci, pentru a-ți răspunde la întrebare, ne mână această dorință de a schimba ceva într-o industrie în care lucrurile merg recurent de ani de zile. Cred că Wonder Baby aduce multă diferențiere și multă simplificare a vieții părinților.

Bogdan Manole: Motivațiile mele sunt similare. Privesc aplicația ca pe un copil pe care l-am născut și acum îl creștem. Felul în care se dezvoltă și inteligența lui sunt uimitoare. Spunea Teo de simplificare și valoare adăugată. Aș mai spune ceva relevant aici, despre ce aduce în plus: în urma consultului medical, prin telemedicină, se generează automat un raport medical care ți se importă în istoricul medical al copilului, primești automat o rețetă cu parafă, pe care o poți folosi. Pe lângă asta, luăm în calcul și partea de scutiri medicale, dacă ne permite cadrul legal. Mai mult decât atât, urmărim integrare cu farmaciile așa încât, când primești o rețetă, să nu alergi în 5 farmacii, ci să poți primi un mesaj de la farmacia din proximitatea ta care le are pe toate și tu să le poți rezerva. Vorbim din nou de a economisi timp. Și mai e ceva, pe lângă aplicația de baby, există cea de medic. Practic am dezvoltat o platformă care pune în legătură doctorul, pediatrul, cu pacientul, astfel încât fiecare doctor pediatru își poate înregistra pacienții și îi poate consulta prin aplicație. Mai mult, medicul își stabilește singur remunerația în aplicație și poate acorda consultații în timpul liber, plătite, totul într-un cadru profesionist și nu pe WhatsApp.

Voi nu formați un cuplu. Cum funcționați împreună?

Teodora Șaguna: Dacă ne cunoaștem de 20 de ani, funcționăm bine împreună, ne completăm foarte bine. În plus, pe noi ne-a legat o prietenie foarte frumoasă. Suntem un grup care am rămas în relații strânse după facultate. Nu ne-am reîntâlnit după 20 de ani și am făcut o aplicație, ci am rămas în legătură, ne-am urmărit unii altora parcursul și probabil de-asta ne-am și alăturat în această formulă.

Încă de la început ne-am definit destul de bine rolurile. Bogdan, pe lângă experiența de vânzări, are toată legătura cu zona de medicină, fiindcă a lucrat ca antreprenor în această zonă, are experiență de IT, dar avea nevoie de cineva din comunicare, marketing, comunicare cu clientul, adică user experience mai mult decât cea de dezvoltare tehnică. Așadar, lucrurile s-au îmbinat foarte frumos între noi pentru că noi ne-am definit și rolurile. Plus că, repet, experiența de părinți ne-a adus aceleași revelații, iar aici iarăși ne completăm foarte frumos pe zona de funcționalități și ce ne dorim de la aplicație. Cred că sunt mult pe aceeași lungime de undă și așa funcționează.

Bogdan Manole: Ne înțelegem foarte bine limitările și știm unde fiecare dintre noi are atuuri. Ceea ce ne iese foarte bine este să ne concentrăm în direcțiile în care suntem mai buni. Sunt zone pe care ne suprapunem și funcționăm extrem de bine.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora