Top 10 cei mai influenţi antreprenori Millennials
Despre Millennials, generaţia născută între 1980 şi 2000, se spun multe. Că au crescut odată cu internetul şi smartphone-urile. Că ar plăti oricât pentru o experienţă trăznet, dar nu şi pentru o casă sau o maşină de lux. Că au creat un nou set de servicii care exclud orice povară de proprietate. Că sunt profund interesaţi de echilibrul dintre viaţa personală şi profesională. Că îi preocupă mult dezvoltarea personală, mâncatul sănătos, sportul. Millenialls sunt generaţia interesată probabil cel mai mult de fericirea individuală, şi impulsionată cel mai tare de ideea de a avea o misiune în viaţă, de a se ghida după anumite valori, de a întoarce binele umanităţii. Mulţi dintre Millenials au reuşit să-şi modeleze viaţa după astfel de principii, ba chiar mai mult, au reuşit s-o modeleze şi pe a altora. Ne-am aruncat o privire la cei mai influneţi antreprenori Millenials (sincer, sunt mulţi) şi am întocmit un top 10 cu cei mai cei. Iată ce a ieşit:
Mark Zuckerberg este, fără doar şi poate, cel mai celebru Millennial. El a creat Facebook, cea mai puternică platformă de social media din toate timpurile, care i-a adus miliarde bune în cont făcându-l la un moment dat cel mai tânăr miliardar din lume. Zuckerberg, care avea conform Forbes, în 2017, 56 de miliarde de dolari, a cheltuit deja sume considerabile pentru a vindeca boli şi pentru a ajuta oamenii să ia decizii mai bune în domeniul sănătăţii şi educaţiei. El este de asemena unul din miliardarii (Bill Gates, Warren Buffett) care au promis să doneze în scop caritabil cel puţin jumătate din avere pe parcursul vieţii.
David Karp a creat Tumblr, renumitul site care utilizează zilnic platforma de bloguri. Site-ul este folosit în mod normal pentru a împărtăşi imagini, dar acţionează şi pentru bloguri de scurtă durată şi pentru schimbul de idei. În 2010, revista MIT Technology Review TR35 l-a numit pe Karp drept unul dintre cei mai importanţi 35 de inovatori din lume sub vârsta de 35 de ani iar în 2013, Yahoo! şi Tumblr au ajuns la un acord în urma căruia Yahoo! achiziţiona Tumblr pentru 1,1 miliarde de dolari.
Ben Silbermann şi Evan Sharp sunt fondatorii Pinterest, a treia reţea socială, ca mărime, după Facebook şi Twitter. Acest „catalog de idei”, cum îl numea unul din fondatori, a început ca o afacere de apartament în 2009 devenind în 2013 la peste 48 de milioane de utilizatori la nivel global iar în 2017, la 200 de milioane de utilizatori activi lunar. Pinterest-ul, care este în fond o combinaţie între un site de bookmarking şi un “panou virtual” ce permite utilizatorilor inserarea unor imagini şi clipuri video pe diverse categorii, este foarte uşor de folosit şi foarte antrenant.
Jessica Alba, simpatica americancă care face actorie încă de la vârsta de 13 ani apărând în filme precum ”Sin City”, ”Fantastic Four”, ”Into the Blue”, este şi co-fondatoarea unei companii de succes: The Honest Company, o companie de bunuri de larg consum care vinde produse pentru copii, personale şi de uz casnic. The Honest Company este evaluată la peste 1 miliard de dolari.
Michelle Phan, o personalitate în mediul online, în special pe YouTube, s-a folosit de gigantica bază de fani pentru a-şi promova propriile linii de machiaj şi, în cele din urmă, Ipsy, o companie de beauty şi makeup evaluată astăzi la 2 miliarde de dolari.
Adam D’Angelo, care a studiat informatica la California Institute of Technology şi a dezvolatat Synapse Media Player (un software de sugestie de muzică) împreună cu Mark Zuckerberg, a părăsit Facebook în 2008 pentru a-şi începe propriul site, Quora, bazat pe întrebări şi răspunsuri care a devenit între timp o afacere masivă.
Dustin Moskovitz este cunoscut mai ales pentru co-fondarea Facebook, însă acesta a părăsit echipa în 2008 pentru a pune bazele propriei afaceri: Asana, o aplicaţie în creştere care este folosită pentru managementul echipei în medii profesionale. Compania a fost evaluată la 900 de milioane de dolari.
Daniel Ek este unul dintre fondatorii serviciului de streaming muzical Spotify, lansat pe piaţă în 2008 şi disponibil acum în 65 de regiuni din lume. Spotify oferă acces la peste 35 de milioane de melodii. În iulie 2018, a avut 180 de milioane de utilizatori activi lunar, inclusiv 83 de milioane de abonaţi plătitori.
Sean Rad este co-fondator al Tinder, o aplicaţie concepută pentru a ajuta oamenii singuri să se întâlnească cu alţii aflaţi în zona lor. Extrem de populară printre Millennials, Tinder le-a adus celor doi cofondatori (Sean Rad şi Justin Mateen), în 2013 nominalizarea în topul Forbes „30 sub 30 de ani”.
Blake Ross, creatorul mai multor companii, şi-a câştigat faima cu Mozilla Firefox, browserul web gratuit disponibil pentru sistemele de operare Windows, MacOS, Linux şi BSD. De atunci, Ross a lansat şi Parakey, care a fost vândut către Facebook la un preţ bunicel.