Prima dată când s-a sărbătorit ziua internațională a femeii, în 1909, puțini erau cei care se gândeau la acele 10 femei care au schimbat lumea.
Iată mai jos 10 dintre acele femei care au schimbat lumea, un top realizat de Fox 26, fără nici cea mai mică intenție de a umbri acțiunile altor mii de femei care și-au adus contribuția în diferite domenii definitorii pentru viața noastră contemporană.
Top 10 femei care au schimbat lumea: Clara Barton
La vârsta de 59 de ani, Clara Barton a fondat Crucea Roșie Americană în 1881, pe care a condus-o apoi timp de 23 de ani.
În 1854, a fost prima femeie care a fost angajată ca funcționară de înregistrare la Biroul american de brevete din Washington D.C. A fost plătită la fel ca și colegii săi de sex masculin, dar a fost transferată pe postul de copistă în anul următor, cu un salariu mai mic.
Citește și: 15 de femei care au intrat în istorie făcând pentru prima dată lucruri extraordinare
Barton a renunțat la slujbă când a izbucnit războiul civil, luându-și misiunea de a aduce echipamente medicale soldaților Uniunii care aveau nevoie, ceea ce i-a adus porecla de „îngerul câmpului de luptă”.
Marie Curie
Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat un premiu Nobel. În 1903, Curie, soțul ei și un coleg au primit Premiul Nobel pentru fizică, iar în 1911 a primit Premiul Nobel pentru chimie, făcându-o singura persoană care a câștigat prestigiosul premiu în două științe diferite. Curie a fost, de asemenea, prima femeie care a devenit profesor la Universitatea din Paris.
Opera lui Curie include dezvoltarea teoriei radioactivității, precum și descoperirea a două elemente: radiu și poloniu.
Top 10 femei care au schimbat lumea: Margaret Sanger
În 1916, Margaret Sanger a deschis prima clinică de control al sarcinilor în Brownsville, Brooklyn, dar a fost arestată la scurt timp după aceea pentru distribuirea informațiilor privind controlul nașterilor, care era ilegală la acea vreme. A petrecut 30 de zile în închisoare, timp în care a câștigat o atenție substanțială din partea presei și sprijin din partea publicului.
În 1929, Sanger a format Comitetul Național pentru Legislația Federală pentru Controlul Nașterilor ceea ce a ajutat-o să facă lobby în Congres pentru o legislație care să permită medicilor să prescrie contraceptive. Eforturile ei au dus în cele din urmă la utilizarea pe scară largă a contraceptivelor în Statele Unite.
Jane Addams
Jane Addams a devenit prima femeie americană care a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1931. Era cunoscută pentru munca sa în reforma socială și sprijinul adus dreptului la vot al femeilor.
Pacifistă deschisă, Addams și-a petrecut o mare parte din viață făcând lobby pentru dreptate socială. Addams a contribuit la înființarea Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate, în 1919.
Top 10 femei care au schimbat lumea: Clare Boothe Luce
Clare Boothe Luce a fost prima femeie americană numită într-un post major de ambasador. După ce a făcut campanie pentru Eisenhower la alegerile prezidențiale din 1952, a fost numită ambasador în Italia.
Luce a primit Medalia prezidențială pentru libertate, oferită de Ronald Reagan în 1983 și a fost prima femeie din Congres care a primit premiul.
Valentina Tereshkova
Acest cosmonaut rus a fost prima femeie care a călătorit în spațiu. A fost selectată din peste 400 de solicitanți pentru pilotarea Vostok 6 pe 16 iunie 1963. A petrecut aproape trei zile în spațiu și a orbitat Pământul de 48 de ori.
Top 10 femei care au schimbat lumea: Shirley Chrisholm
Chisholm a fost prima femeie afro-americană aleasă în Camera Reprezentanților din SUA. Sloganul campaniei sale a fost „Necumpărat și și fără șef”. A reprezentat cel de-al 12-lea district din New York pentru șapte mandate, din 1969-1983.
Indira Gandhi
Acest politician inovator a îndeplinit patru mandate ca primă și singură femeie prim-ministru din India, până când a fost asasinată în 1984.
Gandhi a susținut războiul de independență din Pakistanul de Est, care a dus la crearea Bangladeshului sub conducerea ei.
Top 10 femei care au schimbat lumea: Junko Tabei
Pe 16 mai 1975, Junko Tabei a devenit prima femeie care a ajuns pe vârful muntelui Everest.
Ascensiunea ei către vârful Everestului a fost aproape să ia sfârșit atunci când echipa ei a fost măturată de o avalanșă, la o altitudine de peste 6400 de metri. Tabei și-a pierdut cunoștința înainte de a fi recuperată de un ghid, iar apoi și-a continuat călătoria, ajungând în vârf 12 zile mai târziu.
Tabei a devenit, de asemenea, prima femeie care a urcat cele șapte vârfuri, formate din cele mai înalte creste montane de pe fiecare dintre cele șapte continente.
Kathryn Bigelow
În 2010, Bigelow a devenit prima femeie regizor care a câștigat premiul Oscar pentru filmul „The Hurt Locker” și este a cincea femeie din istorie care a fost nominalizată la premiu.
Bigelow este cunoscută pentru îmbinarea decalajului dintre filmul comercial și cel independent. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără „Point Break” și „Zero Dark Thirty”.