Când vine vorba de obiective turistice în Roma, ai nevoie de minim o săptămână ca să le bifezi pe toate. Roma este probabil printre cele mai bogate capitale europene din punct de vedere istoric și cultural. La fiecare colț de stradă mai găsești câte o ruină, câte un obiectiv turistic și câte ceva de văzut.
Este în topul orașele mele preferate pe care l-aș revedea oricând. Pentru cei care nu au apucat să vadă Roma, am alcătuit o listă cu cele mai importante obiective turistice, importante din punct de vedere al numărului de turiști ce le vizitează anual, pentru că, altfel, toate sunt priceless 😀
Obiective turistice în Roma: Colosseumul
Cel mai mare amfiteatru construit vreodată este acest simbol suprem al Imperiului Roman. Este ceremonia de trecere a fiecărui turist pentru a se plimba prin stadionul care se prăbușește, odată placat cu marmură și pentru a-și imagina luptele stropite cu sânge ale gladiatorilor, leilor și strigătele mulțimii.
Sfat: Ghidurile audio merită toți banii însă verifică funcționalitatea lor la chioșcurile de închiriere pentru că s-ar putea să ai surpriza să nu meargă. Rezervă-ți bilete online pentru că sunt niște cozi uriașe la intrare. Altfel, programează vizita la Colosseum în prima parte sau în ultima parte a zilei, pentru a evita pe cât posibil cozile imense.
Panteonul
Acest fost templu, astăzi biserică este un obiectiv musai de bifat de oricine ajunge pentru prima dată la Roma. Este construit din coloane corintiene de granit, marmură colorată și are uși de bronz. Capodopera este cupola din piatră cu o deschidere circulară în centru pe unde pătrunde lumina.
Sfat: Vizitează-l între orele 11 dimineața și ora 13.00, atunci când lumina soarelui ce pătrunde înăuntru este cea mai spectaculoasă. De asemenea, nu ocoli o zi ploioasă pentru a vedea cum apa stropește podeaua de marmură, înainte de a fi captată de drenele din podea.
Obiective turistice în Roma: Fontana di Trevi
Este cea mai faimoasă fântână din lume, o explozie în stil baroc de tritoni, cai înaripați și șerpi, o bijuterie strălucitoare ce nu trebuie ocolită. Apa strălucește datorită miilor de monede pe care turiștii le aruncă în fântână deoarece se spune că astfel își pot îndeplini o dorință. Săptămânal se adună peste 2000 de euro din fântână pentru a construi un supermarket dedicat oamenilor săraci.
Sfat: În Roma sunt peste 2000 de alte fântâni, printre care Quattro Fontane, recent restaurată de Fendi, sau Triton Fontane în piața Barberini, prima fântână romană sculptată.
Forumul roman și colina Palatină
Pe vremuri acesta era cel mai important loc de întâlnire din lume, unde templele erau construite alături de bordeluri. Străzile tremurau de procesiuni triumfale și piețe înflăcărate, iar piațetele erau pline de spectatori, dezbateri politice fervide și procese penale. În ciuda stării sale ușor triste, neglijate, ruinele bine conservate îl fac cea mai memorabilă atracție pentru mulți vizitatori care vin la Roma.
Sfat: Locul este mare și prost semnalizat, așa că merită să investești într-un ghid și poți face asta la fața locului. Nu rata Templul lui Cesar construit în memoria sa după ce republicanii l-au înjunghiat de 23 de ori până la moarte, în anul 44 î.Hr.
Vaticanul, prima parte: Capela Sixtină și Muzeul Vatican
Cel mai mic oraș stat din lume și sediul central al Bisericii Romano-Catolice este un obiectiv incredibil de frumos și de strălucitor. Tavanul Capelei Sixtine și sculpturile și sarcofagele romane ce se află în Muzeul Vaticanului reprezintă, în mod normal, primele obiective turistice ale oricui vizitează Roma pentru prima dată.
Sfat: Nu rata Galeria Hărților din Muzeul Vaticanului.
În plus, trebuie să mai știi că în Capela Sixtină este tot timpul extrem de multă lume și nu toți păstrează liniștea, așa cum cer regulile. Așa că, dacă te aștepți să contempli statuia lui Michelangelo în liniște, s-ar putea să fii dezamăgit. Ia-ți bilete din timp.
Vatican, partea a doua: Basilica St. Petru și Piața St. Petru
Basilica este una dintre cele mai mari biserici construite vreodată, o frumusețe renascentistă italiană, unde se află toate mormintele papale, sculpturi neoclasice și reliefurile detaliate frenetic. Cei care au energie pot urca cele 871 de trepte până la domul basilicii pentru a avea o panoramă superbă asupra Vaticanului. În fața monumentului este Piața St. Petru, probabil cea mai faimoasă piazetă de pe planetă.
Sfat: Papa are audiențe miercurea, de la ora 10.00, în Piața St. Petru (poți cumpăra bilete în avans și trebuie să ajungi în jurul orei 8 dimineața pentru a prinde locuri bune). Duminica la prânz, el rostește rugăciunea și oferă binecuvântarea.
Obiective turistice în Roma: Galleria Borghese
Dacă nu ai timp să vizitezi decât o singură galerie de artă în Roma, asigură-te că aceasta este părintele colecțiilor de artă private înghesuite de antichități clasice, sculpturi și picturi baroce de Titian și Raphael. Intrarea se face la intervale de două ore, așa că ia-ți biletul online, cu câteva zile înainte, pentru un anume interval.
Sfat: Nu rata sculptura lui Bernini, Ratto di Proserpina (Violul Proserpinei). Fanii lui Caravaggio ar trebui să se așeze la coadă la sala VII. Deși secțiunea de picturi aflată la etaj este foarte bine cunoscută, mozaicurile romane și frescele senzaționale de la parter chiar merită timp.
Trastevere
Orice iubitor de artă știe și spune că, la un moment dat, trebuie să-ți odihnești ochii. Așa că, după o zi de vizitare, îndreaptă-ți pașii peste râul Tiber către acest cartier pietruit, cu iederă, cu tratorii cu mâncare bună, berării artizanale construite din cărămidă aparentă și baruri tatuate cu graffiti. Este locul în care trebuie să te așezi pentru cină și pentru un pahar de după cină, să aștepți apusul pentru a te bucura de spectacolul stradal.
Sfat: Entuziaștii de shopping și vânătorii de antichități trebuie să-și facă apariția în fiecare duminică, la Porta Portese, piața de vechituri din cartier.
Citește și:
Ce să mănânci în Italia: „în Italia orele de mese sunt sfinte”
Obiective turistice în Roma: Ghetoul evreiesc
Aici vei găsi fațade în culoarea mandarinei, împodobite cu plăci memoriale, localnici care vorbesc în dialectul giudeo-romanesco, combinând italiana cu ebraica și mirosuri dulci, dar și grele ce se scurg din brutăria evreiască Boccione, conduse de două surori destul de curioase. Nu este de mirare că mulți vizitatori insistă că acesta este cartierul lor favorit din Roma.
Sfat: Foarte puțini realizează bogăția imensă a acestei zone, mai ales când vorbim de relicvele istorice precum Porticus Octaviae, un complex izbitor de bine conservat de temple și biblioteci construit de Augustus. Și nu trebuie să stai la coadă.
Piazza Navona
Această piață magnifică decorată de fântâna lui Bernini este construită pe locul a ce a fost cândva stadionul lui Domitian, ce datează din secolul I DH. Astăzi este un loc de întâlnire foarte popular pentru locuitorii Romei, dar și pentru turiști, ticsic cu cafenele, terase și târguri ocazionale.
Sfat: Calitatea cafelei din piață diferă de la un loc la altul. Dacă ai norocul să prinzi o masă la Bernini Ristorante, te vei bucura de o porție de spaghete incredibil de bune și un tiramisu excelent.