Totul despre Premiile Oscar: cine sunt cei care desemnează câștigătorii celor mai importante distincții din cinematografie?
Cel mai vechi eveniment al divertismentului mondial, Premiile Oscar au fost prima dată organizate pe 16 mai 1929 într-o cină privată la Hollywood Roosevelt Hotel la care au participat 270 de oameni. Accesul s-a făcut contra unui bilet în valoare de $5 (cam $73 în banii de astăzi). Iar întregul eveniment a durat 15 minute. A doua ediție a fost în 1930 și a fost difuzată la radio, iar 23 de ani mai târziu și-au făcut debutul și pe micul ecran.
În fiecare an se stabilește numărul membrilor Academiei de Film care sunt eligibil pentru vot. Anul trecut, de exemplu, au fost nu mai puțin de 7,258 oameni care au desemnat câștigătorii celor 24 de categorii. Însă sistemul de votare este departe de a fi atât de simplu – ca să vă faceți o idee, ghidul de votare pentru anul trecut a avut nu mai puțin de 35 de pagini și aici, teoretic, era totul despre Premiile Oscar.
Pentru a câștiga un Premiu Oscar trebuie să treci de un sistem de vot în doi pași. Prima dată membrii Academiei votează filmele care sunt eligibile pentru nominalizarea. Apoi, trebuie să aleagă marele câștigător doar din aceste filme.
Cu câteva ore înainte de aflarea nominalizărilor din acest an, vă invit să înțelegem mai bine care este treaba cu aceste premii. Totul despre Premiile Oscar, în articolul de mai jos.
Înainte de orice, scurt: de câți oameni ai nevoie pentru a câștiga un Premiu Oscar?
Ca să vă faceți repede o idee, anul trecut a fost nevoie de nu mai puțin de 203 voturi pentru a câștiga un premiu pentru actori și de 363 pentru a pleca acasă cu râvnita statuetă la categoria de Cel mai bun film al anului.
Dar să le luăm pe rând: cum se aleg filmele eligibile pentru nominalizare?
Pentru a putea intra în atenția membrilor Academiei, filmele trebuie să treacă de câteva criterii simple (sau cât de cât simple) începând cu perioada de lansare pe teritoriul american care trebuie să fie între 1 ianuarie și 31 decembrie 2018, continuând cu:
- să aibă o lungime de cel puțin 40 de minute (evident, cu câteva excepții precum premiile pentru Cel mai bun scurt metraj)
- trebuie să fi fost proiectate în cinematografe cel puțin 7 zile consecutive, cu o frecvență de cel puțin 3 ori pe zi și cel puțin odată în cel mai important interval (6-10 pm).
- și să aibă cel puțin o proiecție în Los Angeles
Acum să trecem la lucrurile serioase, cine sunt cei care votează pentru Premiile Oscar?
Premiile sunt acordate de membrii Academiei de film de peste ocean. Însă pentru a fi parte din această lume selectă, pare să fie un proces destul de complicat. Pe foarte, foarte scurt … pentru a deveni membru trebuie să:
- te propună doi oameni care sunt deja membrii ai Academiei și fac parte din același domenii ca și tine (de exemplu, dacă ești inginer de sunet ai nevoie de doi membri ai Academiei care sunt și ei ingineri de sunet)
- apoi, fiecare categorie are propriile criterii pentru acceptarea unei propuneri. De exemplu, pentru actori – candidatorul trebuie să aibă aibă cel puțin trei filme în care să fi avut un rol principal trecut în scenariul filmului dintre care unul lansat în ultimii cinci ani. Mai mult decât atât, filmele trebuie să se ridice la calitatea cerută de Academia de Film (adică nu poți să fi jucat în niște filme foarte micuțe pe care să le fi văzut doar prietenii tăi, altfel spus, trebuie să fii cineva)
- un membru al Academiei nu poate să recomande mai mult de un candidat în fiecare an și în niciun caz din altă categorie decât cea din care face parte
- și nominalizarea unui candidat nu se poate face decât într-o anumită perioadă anunțat de Academie – de obicei primăvara
În plus, nu pot vota decât membrii activi sau cei care au statutul de membrii pe viață a Academiei. În acest sens, în 2016, președintele Academiei, Cheryl Boone Isaacs, a prezentat condițiile pentru care cineva poate fi considerat membru activ. Astfel, pentru a obține acest lucru trebuie să fi lucrat la cel puțin un film în ultimii 10 ani. Iar dacă ești activ timp de 3 ani, atunci primești statutul de membru al Academiei pe viață și vei putea vota mereu. De asemenea, acest statut îl obțin și cei care au câștigat sau au fost nominalizați la Premiile Oscar.
Însă, chiar dacă respecți acest criteriu, asta nu înseamnă că poți vota la orice categorie. De obicei, pentru a definitiva lista de nominalizări, oamenii votează doar pentru categorii din domeniul lor profesional. Astfel, dacă ești, de exemplu, designer de costume, atunci poți vota la categoria de pentru Cele mai bune costume. Ideea este ca premiile să fie acordate chiar de profesioniștii din domeniu.
Există însă și excepții. De exemplu, toată lumea poate vota pentru Cel mai bun film (aici e o întreagă nebunie, vă explic mai jos) sau Cea mai bună animație (categoria care fusese restricționată până de curând).
Și care este procesul de votare pentru Premiile Oscar?
Unul destul de complicat … pentru a propune un film pentru nominalizare, un membru trebuie să trimită 5 propuneri pentru categoria sa. Din toate acestea, Academia face selecția și alcătuiește lista cu nominalizările. Pentru a primi o nominalizare, un film trebuie să fie primul pe lista cel puțin a unui membru și să atingă numărul magic de propuneri. Acesta este calculat din numărul total de votanți împărțiți la numărul total de nominalizări din categoria respectivă. Iar dacă propunerea îndeplinește aceste reguli, atunci este eligibilă pentru nominalizare.
Însă, evident că lucrurile nu se opresc aici. Pentru a face lista finală de nominalizări, Academia trebuie să ia toate aceste propuneri eligibile și să le aleagă doar pe cele câteva care pot încăpea pe locurile disponibile din categoria respectivă. Iar pentru a face acest lucru se folosește un vot preferențial, ținându-se cont de ordinea pe care au avut-o propunerile pe listele trimise de membrii Academiei.
Cum se alege câștigătorul?
După toată această nebunie a desemnării nominalizărilor, urmează procesul pentru desemnarea câștigătorilor. Votarea se face în mod secret, fiecare membru trimițându-și propunerea fie scris pe o hârtie, fie online. Ca să vă faceți o idee despre cum arată acest proces de vot, puteți să vedeți aici o foaie de vot.
Pentru cele mai multe dintre categorii, câștigătorul reprezintă propunerea cu cele mai multe voturi. Categoria pentru Cel mai bun film este, însă, una specială. Aici, câștigătorul trebuie să atragă cel puțin jumătate dintre voturile membrilor. Iar pentru a face asta, are loc un proces de eliminare până rămâne o singură propunere în picioare.
Merită … cât cântărește și cât valorează statueta?
Având în vedere toată această nebunie de selecție, să câștigi un Premiu Oscar pare să fie un război desprins din Game of Thrones. Șansele de reușită sunt cam ca șansele pe care le-ar avea România la câștigarea Campionatul Mondial de Fotbal (sau mai nou la o calificare la un astfel de campionat). Dar indiferent de cât de anevoios este acest proces, la fiecare început de an, toată lumea abia așteaptă să se pozeze cu celebra statuetă. Însă cât este ea de grea și din ce făcută?
Realizată din britannium (un aliaj de staniu, de cupru și stibiu) placat cu aur, plasată pe o bază neagră de metal, statueta a fost inițial sculptată de George Stanley după un design realizat de Cedric Gibbons. Fiecare statuetă este placată cu aur de 24 de carate. Se realizează în vreo 10 zile. Iar costul realizării unei singure bucăți este de $400. În plus, aceasta are:
- înălțime: 34 cm
- greutate: 3.85 kg
Când vine vorba despre bani, însă, valoarea ei este undeva între $1 și câteva milioane. Cei mai mulți câștigători, sunt convinsă că statueta are o valoare nemăsurată. Dacă pentru a o produce este nevoie de vreo $400, atunci vă spun ca o curiozitate că valoarea ei poate să depășească și un milion de dolari. De altfel, Steven Spielberg a cumpărat statueta pe care a câștigat-o Bette Davis în 1938 cu $578,000. Cu toate astea, în 2015, curtea de justiție americană a stabilit că valoarea unei statuete vândute trebuie să fie de $1. Așadar, valoarea este mai mică decât o cartelă de metrou cu două călătorii (care acum costă 5 lei).
De ce este trecut numele câștigătorului într-un plin sigilat?
Având în vedere evenimentul de acum doi ani în care La La Land a fost un câștigător de câteva minute, m-am întrebat care este treaba cu obiceiul plicului sigilat. Cum au fost anunțați câștigătorii prima dată? Și de ce a ales Academia să le scrie numele într-un plic sigilat?
Ei bine, la prima ediție, organizatorii au ales să trimită jurnaliștilor câștigătorii cu trei luni înainte. Începând cu a doua ediție, obiceiul a fost schimbat, iar câștigătorii erau trimiși în seara evenimentului la 11 pm. Asta până când Los Angeles Times a publicat câștigătorii înainte să înceapă ceremonia. Așa că, din 1941 Academia a ales să le scrie numele într-un plin sigilat care să fie deschis doar pe scenă, în momentul anunțării câștigătorilor în timpului evenimentului.
După atâta nebunie, să vorbim puțin și despre cei care au cele mai multe Premii Oscar?
Atunci când vine vorba despre actorii de Oscar, primul actor care îmi vine în minte este Meryl Streep. Dacă aș spune că ea are cele mai multe premii câștigate, nu aș fi foarte departe de adevăr. Până la urmă, actrița are cele mai multe nominalizări – 21. Enorm. Sunt actori care nu au 21 de filme în toată cariera lor. Iar din acest număr record de nominalizări, Streep a câștigat 3 Premii Oscar – două pentru Cea mai bună actriță „Sophie’s Choice” (1982) și „The Iron Lady” (2011) și unul pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar – „Kramer vs. Kramer” (1979). Însă, răspunsul corect la această întrebare, este Katharine Hepburn care a câștigat de 4 ori, fiind nominalizată pentru 12 filme. Hepburn a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolurile din „Morning Glory” (1933), „Guess Who’s Coming to Dinner” (1967), „The Lion in Winter” (1968) și „On Golden Pond” (1981).
Însă, la ce carieră incredibilă are Streep, recordul lui Hepburn va fi cel mai probabil egalat. Iar dacă nu o va face ea (puțin probabil, aș adauga), o mai pot face actorii Jack Nicholson și Daniel Day-Lewis care au amândoi câte 3 Premii Oscar. Primul a primit nu mai puțin de 12 nominalizări, câștigând faimoasa statuetă pentru Cel mai bun actor cu rolurile din „One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) și „As Good as It Gets” (1997) și pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar pentru „Terms of Endearment” (1983). Iar al doilea are 6 nominalizări, câștigând premiul pentru Cel mai bun actor pentru „My Left Foot” (1989), „There Will Be Blood” (2007) și „Lincoln” (2012). Personal cred că cele mai mari șanse de a egala în următoarea perioadă recordul lui Hepburn le au Streep și Day-Lewis. Însă actori tineri precum Saoirse Ronan (3 nominalizări deja la Premiile Oscar) sau Timothée Chalamet (nominalizat deja pentru „Call Me by Your Name” cu mari șanse să fie nominalizat și anul acesta pentru rolul din „Beautiful Boy”) par să aibă o carieră care va marca aceste premii.