Ce ar fi Ziua Sfântului Patrick fără acele tradiții populare ce au făcut celebră această sărbătoare? Deși pandemia va afecta cu siguranță modul în care este sărbătorită St. Patrick’s Day, nimeni nu uită de acele tradiții populare cunoscute în lumea întreagă. Printre acestea se numără pregătirea mâncării tradițional irlandeze, cum ar fi carnea de vită și varză, adunările muzicale numite „céilí” și decorarea cu simboluri precum trifoi și spiriduși.
Puține sărbători au câștigat aceeași popularitate precum ziua Sfântului Patrick. A început în Irlanda ca o modalitate de a onora sfântul patron al țării, dar atât prin imigrație, cât și prin secularizare, a devenit acum o zi mondială pentru a aduce tribut tuturor lucrurilor irlandeze. Data, 17 martie, este una dintre puținele constante de-a lungul anilor.
Potrivit History.com, St. Patrick’s Day este sărbătorită în Irlanda de mai bine de un mileniu. Când imigranții din Irlanda s-au mutat în SUA (și în alte locuri), au adus cu ei tradiția Sfântului Patrick și s-a transformat și s-a modernizat în ceea ce a devenit acum.
Astăzi, sărbătoarea este onorată în nenumărate moduri din întreaga lume, variind de la prepararea mâncărurilor irlandeze clasice, cum ar fi colcanul și carnea de vită, până la împodobirea caselor cu decorațiuni verzi și aurii și chiar realizarea de capcane pentru spiriduși. Deși festivitățile s-au schimbat de-a lungul secolelor, tradițiile populare de St. Patrick’s Day arată încă o mare parte din ceea ce face cultura irlandeză atât de unică.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Trifoiul este un simbol al Sfântului Patrick care datează din anii 1700.
Potrivit History.com, trifoiul a fost mult timp o piesă de iconografie irlandeză, deoarece simbolizează „renașterea primăverii”. Potrivit Time, trifoiul a fost purtat de cetățenii irlandezi mai săraci la ceremoniile bisericii în ziua Sfântului Patrick, pentru a arăta frumos.
Imigranții irlandezi care s-au mutat în America în anii 1700 au adus simbolul și imaginea trifoiului ca o modalitate de a plăti tribut moștenirii lor.
Are o semnificație mai profundă, deoarece se referă și la Ziua Sf. Patrick. Astfel se spune că Sfântul Patrick însuși a folosit cele trei frunze ale trifoiului pentru a explica conceptul creștin al sfintei treimi.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Slujbele religioase sunt obișnuite pentru a onora sfântul patron al Irlandei, Patrick.
Deși Irlanda devine din ce în ce mai diversă în timp, religia predominantă a țării rămâne catolicismul. Ziua Sf. Patrick are rădăcini creștine puternice, iar sărbătoarea datează de mai bine de 1000 de ani.
Sfântul Patrick însuși a trăit în secolul al V-lea, începându-și viața ca sclav și, în cele din urmă, servind ca patron al Irlandei. Se spune că a contribuit la aducerea creștinismului în patria sa adoptată din Irlanda, unde ar fi construit școli și biserici.
Romano-catolicii celebrează Ziua Sf. Patrick cu o sărbătoare. Sărbătoarea însăși se încadrează în mijlocul Postului Mare, perioada de asceză personală care este menită să facă paralele între sacrificiul unui individ și cele 40 de zile pe care Iisus le-a petrecut rătăcind în deșert.
Pentru mulți, Ziua Sf. Patrick este o pauză în mijlocul Postului Mare, când pot lua o singură masă extravagantă înainte de a reveni la post. Bisericile catolice din întreaga lume pot avea, de asemenea, slujbe religioase pentru a comemora Ziua Sfântului Patrick.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Mâncarea irlandeză, cum ar fi carnea de vită, varza și pâinea cu bicarbonat, este abundentă.
Una dintre mâncărurile tradiționale de Ziua Sfântului Patrick este carnea de vită și varza, un element esențial pentru orice sărbătoare reușită. Mulți imigranți irlandezi din SUA și-au luat carnea de la măcelarii kosher – care erau adesea vecinii lor în zonele urbane dens populate – și, prin urmare, este descrisă mai exact ca fiind „carne de vită evreiască aruncată într-o oală cu varză și cartofi”.
Revista Smithsonian raportează că, în Irlanda, felul de mâncare tradițională de Sf. Patrick este adesea mielul sau slănina.
Pâinea cu bicarbonat irlandeză este un alt aliment cu origini surprinzătoare. Se pare că a fost inițiată de americani indigeni, care au folosit bicarbonat în locul drojdiei, dar a devenit populară în Irlanda la mijlocul anilor 1800. La acea vreme, luptele financiare ale țării au creat necesitatea unui preparat sățios, simplu și ieftin.
Dincolo de aceste două feluri de mâncare, așteaptă-te ca farfuria de Ziua Sfântului Patrick să conțină niște plăcinta ciobanului, colcan (piure de cartofi și varză) și o mulțime de lucruri care sunt vopsite într-o nuanță de verde deosebit de aprins.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Și toată mâncarea este spălată cu o halbă de bere rece.
Berea este adesea vopsită în verde pentru sărbători. A crescut în popularitate în anii ’50 și este acum obișnuită pentru barurile care deservesc petrecăreții de Sf. Patrick.
Din motive evidente, soiurile irlandeze de bere sunt preferate oriunde în lume. Guinness a declarat pentru USA Today că aproximativ 3 milioane de butoaie sunt băute în această zi, spre deosebire de 600.000 într-o zi normală.
Deși berea este destul de populară, există multe alte opțiuni de băuturi, inclusiv cocktailuri care folosesc whisky și Bailey, precum și alegeri nealcoolice, cum ar fi Shamrock Shakes.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Spiridușul funcționează ca mascota mitică a zilei.
Împreună cu trifoiul, spiridușul este un alt element al sărbătorilor de Ziua Sfântului Patrick. Aceste creaturi puternice au fost un element esențial al folclorului celtic de secole. Conform History.com, denumirea lor inițială „lobaircin” înseamnă „om cu corp mic”.
Defilările din întreaga lume prezintă în mod obișnuit spiriduși, realizând ocazional fapte îndrăznețe.
Potrivit CBS News, spiridușii au fost inițial îmbrăcați în roșu, nu verde ca acum. În anii 1900, verdele a devenit culoarea de facto asociată cu cultura irlandeză și s-a răspândit în cele din urmă și la spiriduși. O parte din schimbarea nuanțelor este atribuită și „Spiridușului”, un poem popular al lui William Allingham în care personajul principal poartă culoarea verde.
Spiridușii sunt adesea descriși cu o oală de aur, pe care oamenii o pot găsi doar prin prinderea unuia dintre ei. De aceea realizarea capcanelor pentru spiriduși menționate mai sus este o distracție populară pentru copiii mici, în ziua de 17 martie.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Muzica irlandeză, atât modernă, cât și tradițională, este adesea cântată live.
Un „céilí” este o adunare socială irlandeză centrată de obicei pe dansul asociat muzicii tradiționale irlandeze. Irlanda are partea sa de instrumente muzicale care au șansa să strălucească în timpul spectacolelor de Ziua Sfântului Patrick. Acestea includ bodhrán, un tambur special, harpa celtică, lăutarea și pipele uilleann, care sună în mod similar cu cimpoiul scoțian, dar au un ton mai moale.
Aceste adunări nu se limitează doar la Ziua Sfântului Patrick, ci sunt o modalitate obișnuită de a sărbători cultura irlandeză.
Muzica pop mai modernă din diaspora irlandeză este de obicei ascultată și dansată în timpul sărbătorilor seculare de Sfântul Patrick în multe orașe.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: ferește-te de ciupituri
Un obicei ciudat din tradiția Sfântului Patrick implică ciupirea persoanelor care nu au haine verzi.
Potrivit The Independent, această „legendă dubioasă” provine din ideea că doar cei care poartă culoarea sărbătorii sunt invizibili pentru degetele răutăcioase ale spiridușilor, cărora le place să ciupească și să joace farse.
Tradiții populare de ziua Sfântului Patrick: Defilările reprezintă o modalitate obișnuită de a celebra difuziunea irlandezilor și a culturii lor în întreaga lume, în special în Japonia.
Conform publicației Time, prima paradă americană de Sfântul Patrick a avut loc în 1760, în Boston. Defilările anuale au fost un element esențial de atunci, iar cele mai importante au loc în orașe precum New York și Chicago. Acesta din urmă este renumit și pentru vopsirea în culoarea verde a râului Chicago.
Irlanda are propriile sale parade la Dublin și Belfast. Aceste sărbători includ muzică irlandeză, oameni ce mărșăluiesc îmbrăcați în ținute tradiționale și o mulțime de verde, alb și portocaliu pentru a se potrivi cu steagul irlandez.
Un alt hotspot este Japonia, unde Festivalul „I Love Ireland” și parada Sfântului Patrick de la Tokyo au atras până la 180.000 de participanți. Potrivit Irish Central, există legături culturale puternice între Japonia și Irlanda datorită istoriei lor comune ca „culturi insulare” și înfloririi muzicii și dansului irlandez în Japonia.
Cu toate acestea, din cauza pandemiei de coronavirus, multe parade din marile orașe ale lumii sunt anulate. Și, în timp ce Ziua Sfântului Patrick din 2021 ar putea arăta destul de diferit decât a fost în anii precedenți, există încă o mulțime de modalități prin care poți intra în contact cu cultura irlandeză.