Tragica poveste de viață a unuia dintre cei mai iubiți actori: Robin Williams
Puțini actori de comedie au fost vreodată la fel de iubiți ca Robin Williams – atât în timpul vieții sale, cât și după moartea sa. Desigur, puțini comedianți au avut vreodată o carieră la fel de răsunătoare – și la fel de variată – precum cea a lui Robin Williams. Standup-ul lui maniacal este legendar. Rolurile sale de comedie, de la Mork, la Genie și până la doamna Doubtfire, sunt de neuitat. Cu toate acestea, el a fost mai mult decât un om super amuzant – rolurile sale dramatice în filme grele precum „Good Morning Vietnam”, „Dead Poets Society” și „Good Will Hunting” dezvăluie o profunzime și o prezență uimitoare.
Nu va mai exista niciodată un alt Robin Williams, ceea ce este doar o parte din motivul pentru care moartea lui șocantă din 2014 a lovit atât de tare. Povestea unuia dintre cei mai mari comedianți ai tuturor timpurilor este plină de momente tragice și, chiar și după toți acești ani, există încă lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le știu. Lucrările lui Robin Williams ne asigură că omul care s-a străduit să fie, personalitatea adorată care a luminat toate ecranele noastre, va lăsa o moștenire care va continua mult după moarte. Iar luptele lui ne pot inspira pe toți să ne străduim să înțelegem și să ne adresam demonilor care bântuie chiar și pe aceia dintre noi care credem că sunt perfect fericiți. Iată o poveste tragică de viață, ascunsă în spatele unui zâmbet strălucitor de pe ecran.
Robin Williams a avut parte de o copilărie solitară
Părinții lui Robin Williams au avut copii din căsătorii anterioare, dar el a fost singurul copil comun al lui Laurie și Robert Williams. Robert a fost director la Ford, iar familia locuia în cartierul prosper Bloomfield, MI. Cu toate acestea, Williams, în ciuda faptului că a crescut cu capcanele bogăției, era singur.
După cum se povestește în biografia lui David Itzkoff, „Robin” și la care face referire scriitoarea de comedie Merrill Markoe în recenzia sa asupra cărții, mama lui avea să admită mai târziu: „Nu mi-am dat seama cât de singur fusese Robin… [el] a avut câțiva ani foarte singuri. Crezi că ești o mamă minunată, dar poate că nu ești.” Se pare că Robin și-a văzut de fapt mama ca pe o sursă de inspirație.
Un articol apărut în publicația Rolling Stone îl citează pe Robin recunoscând la fel. „Primul râs este întotdeauna cel care te atrage”, a subliniat el. „Pentru mine, a fost mama mea. Am încercat mereu să o fac să râdă.”
De asemenea, nu putem să nu ne gândim că poate a fost copilăria la care Williams a făcut adesea aluzie ca fiind una cu doi părinți oarecum absenți, care l-a inspirat să încerce să fie cel mai bun tată pentru proprii copii.
Tânărul Robin a fost agresat de colegii de clasă
Potrivit biografiei lui Williams „Robin Williams: When the Laughter Stops”, sentimentul de singurătate care a umbrit anii copilăriei sale nu a fost limitat la viața lui de acasă. Ca adult, a privit, de asemenea, în urmă anii săi de școală ca pe o perioadă oarecum nefericită, una în care s-a găsit făcând față hărțuirii din partea colegilor săi.
„Am petrecut aproximativ trei ani într-o școală pentru băieți [lângă Detroit]”, a spus Williams. „A fost aproape ca în „Dead Poets Society”. Am fost împins foarte mult. Nu numai că a existat agresiune fizică, dar era și bullying intelectual. M-a făcut să mă întăresc, dar m-a și făcut să mă retrag foarte mult. Am avut o anumită reticență legată de relațiile cu oamenii. Prin comedie, am găsit o modalitate de a reduce diferența.”
La fel ca mulți, dacă nu majoritatea comedianților, Williams a făcut față durerii folosind-o drept combustibil pentru râs.
Robin Williams și-a pierdut prietenii din cauza dependenței și a supradozelor
Cartea lui Gerald Nachman din 2004 „Seriously Funny: The Rebel Comedians of the 1950s and 1960s” îl citează pe Robin Williams descriind comedia drept „un câmp brutal” și gândind: „Se epuizează. Își ia taxă. În plus, stilul de viață – petrecere, băutură, droguri. Dacă ești pe drum, este și mai brutal. Trebuie să te întorci pentru a avea grijă de fundul tău, iar apoi performanța te duce înapoi… Uneori, pur și simplu renunță.”
Williams a apărut în această lume provocatoare și grea a standup comediei din anii 1970. Cu toate acestea, când vine vorba de comedianții care au petrecut din greu, puțini erau la fel de cunoscuți pentru viața lor grea ca prietenul lui Williams, John Belushi. Williams și Belushi au fost împreună în noaptea în care Belushi a luat o supradoză fatală – și, de înțeles, pierderea l-a lovit puternic pe Williams.
„Iată un tip care este o fiară, care ar putea face orice și a plecat”, a reflectat mai târziu Williams. „Asta m-a rătăcit”. Această perioadă de sobrietate l-a ajutat pe Williams să-și construiască cariera și să se concentreze pe creșterea fiului său, dar nu a durat. „Cocaina pentru mine a fost un loc unde să mă ascund”, a recunoscut Williams. „Majoritatea oamenilor devin hipertensivi cu coca-cola. M-a încetinit.”
Robin Williams a dus propriile bătălii cu dependența
În biografia lui Dave Itzkoff, „Robin”, Williams este deschis despre cultura cocainei care a fost răspândită la începutul carierei sale. „Ți-o oferă gratuit”, explică el. „’Ai o problemă cu drogurile?’ „Nici o problemă. Toată lumea o are.”
Moartea lui John Belushi l-a făcut pe Williams să se trezească. După cum a mărturisit pentru publicația People în 1988, moartea lui Belushi „a provocat un mare exod din cauza drogurilor. Și pentru mine a venit copilul. Știam că nu pot fi tată și să trăiesc așa ceva”.
Citește și: 10 celebrități care au suferit din cauza alcoolismului, boala ce poate lovi pe oricine
Williams a rămas curat mult timp – până în 2003, când, în Alaska, a recidivat. „Într-o zi am intrat într-un magazin și am văzut o sticlă de Jack Daniel’s”, își amintea el într-un articol din 2013. „Și apoi vocea aceea – eu o numesc „puterea inferioară” – spune „Hei. Doar o gură. Doar una”. … În decurs de o săptămână, cumpăram atât de multe sticle încât sunam ca un clopoțel de vânt mergând pe stradă.”
Williams a mers la dezintoxicare în 2006 și s-a internat într-un centru de reabilitare în 2014, cu puțin timp înainte de moartea sa.
Faima mondială nu a putut preveni nesiguranța lui Williams
După ce s-a sinucis, numeroase rapoarte au detaliat experiențele sale de-a lungul vieții cu depresia, dar familia sa s-a grăbit să declare clar că depresia nu a fost factorul principal. „Nu depresia l-a ucis pe Robin”, a spus Susan, soția lui Williams, pentru People. „Depresia a fost unul dintre cele 50 de simptome, și a fost unul mic.” Pe de altă parte, un articol din Guardian o descrie pe Susan spunând la ABC News că Williams a fost treaz timp de opt ani înainte de moartea sa, dar depresia lui cronică a reapărut.
Indiferent dacă era deprimat clinic sau nu, Robin era mereu îngrijorat că va pierde tot ceea ce lucrase.
„Fericirea tatălui a fost corelată foarte mult cu modul în care se descurca din punct de vedere al carierei”, a reflectat mai târziu, fiul lui Williams, Zak. „Când erau filme care aveau mai puțin succes, el o lua foarte personal. A luat-o ca pe un atac personal. Asta a fost foarte greu de văzut pentru noi.”
Itzkoff scrie în „Robin” că Williams era îngrijorat „că poziția sa în lumea comediei ar putea fi uzurpată în orice moment de o vedetă mai tânără, în plină dezvoltare”, Jim Carrey fiind menționat ca o sursă specifică de anxietate.
Prietenul lui Williams, veteranul din Monty Python, Eric Idle, credea că depresia a avut un anumit efect asupra ultimelor zile ale lui Williams. Vorbind cu Vanity Fair despre o perioadă în care Williams trebuia să vină la Londra pentru a participa la un proiect, Idle și-a amintit: „A spus că poate veni, dar nu a vrut să fie pe scenă. I-am spus: „Am înțeles perfect. .’ Pentru că suferea de o depresie severă”.
Trăiește, râzi și iubește
Robin Williams a fost căsătorit cu prima sa soție, Valerie Velardi, timp de 10 ani, și cu ea a l-a avut pe primul său fiu, Zak. În documentarul „Come Inside My Mind”, Velardi a discutat despre relația lor, inclusiv despre infidelitățile sale. The Sun o citează spunând: „El iubea femeile. Iubea absolut femeile”.
Velardi a încercat să facă pace cu rătăcirea lui Williams. „Am înțeles și am vrut ca el să aibă asta”, a explicat ea. — Dar am vrut și ca el să vină acasă”.
Căsnicia s-a încheiat cu un divorț, iar Williams a început o relație cu Marsha Garces, bona pe care o angajaseră să aibă grijă de Zak. Marsha a devenit a doua soție a lui Williams, cu care a avut o fiică, Zelda, și un fiu, Cody. După desfacerea căsătoriei sale cu Marsha, Williams s-a căsătorit cu a treia sa soție, Susan Schneider, în 2011. Au rămas căsătoriți până la moartea lui, în 2014.
În timp ce inima vrea ceea ce vrea și Williams părea întotdeauna să trateze femeile din viața sa cu respect, eventuala pensie alimentară de peste 30 de milioane de dolari acordată fostelor sale soții (conform New York Daily News) a fost, fără îndoială, o cheltuială pe care ar fi preferat să o poată evita.
În apropierea sfârșitului, Robin Williams pierdea în greutate și își pierdea și memoria
Într-un fragment publicat de Vanity Fair din cartea lui David Itzkoff „Robin”, autorul povestește problemele tot mai mari de sănătate ale lui Williams în zilele finale. „Până când a ajuns la Vancouver [pentru a filma pentru „Noaptea la muzeu: Secretul mormântului”], pierderea în greutate a lui Robin era severă, iar deficiențele sale motorii erau din ce în ce mai greu de disimulat. Chiar și memoria sa, cândva prodigioasă, se răzvrătea împotriva lui; îi era greu să-și amintească replicile.”
Nu era un secret pentru nimeni că Robin Williams nu era el însuși spre final. În recenzia sa despre serialul CBS al lui Williams „The Crazy Ones”, criticul Boston Herald Mark Perigold a scris: „Williams pare epuizat. La fel și acest spectacol”. Această epuizare a fost poate unul dintre cele mai îngrijorătoare simptome; Rolling Stone a povestit despre modul în care Williams a devenit obsedat de ciclism și chiar și-a depășit odată ghidul, care era cu 20 de ani mai tânăr, într-un tur cu bicicleta în Toscana.
Itzkoff a scris că în timp ce filma „Crazy Ones”, „Robin era acum mai slăbit și mai gri decât spectatorii erau obișnuiți să vadă”. Când Williams a fost diagnosticat cu Parkinson în mai 2014, cel puțin a explicat ce i se întâmplă – deși pentru un bărbat a cărui carieră s-a întemeiat pe acțiuni fizice rapide, acel prognostic avea propria sa povară grea.
Demența cu corpi Lewy de care suferea Robin Williams a fost diagnosticată doar după moartea sa
Deși diagnosticul de Parkinson l-a ajutat cel puțin pe Williams să înțeleagă ce i se întâmplă, nu a fost complet corect. După moartea sa, problemele sale de sănătate au fost identificate drept demență cu corpi Lewy. „Robin își pierdea mințile și era conștient de asta. Îți poți imagina durerea pe care a simțit-o când a experimentat dezintegrarea?” a scris văduva lui, Susan într-un articol de neurologie.
După cum explică Scientific American, demența cu corpi Lewy este cauzată de depuneri pe creier, ceea ce explică de ce problemele lui Robin erau mai mult decât afecțiuni fizice și își pierdea unele dintre abilitățile cognitive. Într-o reflecție sfâșietoare cu privire la ultimele sale zile, Scientific American descrie că Williams a experimentat un atac de panică pe platoul filmului„Noapte la Muzeu 3” la începutul anului 2014, adăugând că a avut mari dificultăți în a-și aminti replicile – o abatere semnificativă de la normă pentru un actor care reușise să-și amintească scenariul în timpul unui stagiu pe Broadway cu doar câțiva ani în urmă.
Copiii lui Robin Williams au experimentat și ei propriile lor probleme
Dependența este o boală care pare să afecteze unele familii mai mult decât pe altele – și acesta a fost cazul familiei Williams, deoarece fiul lui Robin, Zak, s-a confruntat cu propriile probleme legate de abuzul de substanțe.
După cum relatează Daily Mail, Zak a apărut în serialul documentar al prințului Harry și al lui Oprah, axat pe sănătatea mintală, „The Me You Can’t See”, spunând: „În adolescență, am descoperit că consumul de alcool și droguri m-a ajutat să-mi calmez mintea” și adăugând: „A devenit o experiență foarte normală să mă bazez pe ele și pe lucruri de genul ăsta pentru a-mi gestiona mintea… Am început să realizez elemente din mine care erau ca ale lui [Robin]. Anxietatea mea, crizele mele de depresie, TOC, droguri, băutură. Ca el.”
Conectând în continuare propriile sale experiențe cu ale tatălui său, Zak a continuat explicând: „Există o problemă generațională. Am avut probleme de sănătate mintală toată viața mea”. Acum, el însuși tată, a promis că va „rupe ciclul.
Fiica lui Robin Williams se confruntă cu hărțuirea cibernetică încă de la moartea lui
În 2014, fiica lui Robin Williams, Zelda, a părăsit rețelele sociale după ce a fost hărțuită pe Twitter și Instagram, potrivit unui articol CNN. Se pare că i s-au trimis imagini Photoshop cu moartea tatălui ei și ceva mai rău, ceea ce a determinat Twitter să evalueze modul de gestionare a abuzului.
Din păcate, ea este încă hărțuită după atâția ani. În 2021, după ce un clip cu un bărbat pe nume Jamie Costa joacă rolul lui Robin Williams, a devenit viral, Zelda a fost bombardată cu această filmare; potrivit mai multor surse, inclusiv US Magazine, ea le-a cerut deschis oamenilor să nu i-o mai trimită.
„Băieți, spun asta doar pentru că nu cred că se va opri până nu voi recunoaște… vă rog, nu-mi trimiteți „înregistrările de test””, a scris Zelda pe Twitter. „Jamie este SUPER talentat, asta nu este împotriva lui, dar îmi trimiteți spam ceva despre răposatul meu tată într-una dintre cele mai triste zile ale sale.”
Moștenirea lui Robin Williams depășește opera pe care a creat-o vreodată
Robin Williams a fost imortalizat prin numeroasele sale spectacole de neuitat. Standup-ul lui este legendă și, chiar și astăzi, vizionarea uneia dintre vechile sale filmări poate aduce chiar și cel mai obosit spectator la accese de râs incontrolabile. După moartea sa, a lăsat o altă moștenire – una care poate avea un efect mai profund asupra oamenilor care au cea mai mare nevoie de ea.
Pe măsură ce poveștile despre viața lui au ieșit la iveală, lumea și-a intensificat discuțiile despre subiecte tabu precum depresia, abuzul de substanțe și presiunile de a trăi în ochii publicului. Poate că i-a făcut pe oameni mai conștienți de greutățile emoționale îndurate adesea de cei care ne distrează, făcându-ne să râdem și să plângem și să ne simțim parte din experiența umană prin munca lor. Detaliile tragice ale vieții lui Robin Williams ne-au determinat să privim acei oameni care par să aibă o viață perfectă, dincolo de mască.
Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com