Trei dintre cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna
Că avem o ţară frumoasă, asta nu contestă nimeni. Puţini se pot bucura de o asemenea varietate de relief, de o floră deosebită şi o faună atât de puţin periculoasă. Cât timp e vremea frumoasă poţi merge în orice colţ al ţării şi cu siguranţă vei găsi locuri ce-ţi vor rămâne în suflet. Dar şi anotimpul rece are farmecul lui, aşa că am căutat să vedem care sunt cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna.
Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac
De 15 ani, în inima Munţilor Făgăraş, în fiecare iarnă sunt construite un hotel şi o biserică de gheaţă lângă lacul Bâlea. Blocurile masive de gheaţă sunt extrase din lac, iar după un efort uriaş de aproximativ o lună se ridică aceste construcţii care te fac să te simţi ca în Laponia, doar că fără drumul lung şi costisitor. În fiecare an realizatorii săi au ales o tematică diferită, aşa că de la o iarnă la alta temele au provenit din muzică, astrologie şi chiar geologie.
Mobilierul este şi el integral din gheaţă, paturile fiind, de fapt, nişte blocuri de gheaţă acoperite cu o saltea groasă. Sacii de dormit iau locul pilotelor pentru că temperatura din camere se învârte în jurul punctului de îngheţ. Pentru cei care nu simt nevoia să experimenteze o noapte la 0 grade, hotelul şi biserica sunt deschise şi pentru vizitatori. Aşa se face că anual mii de turişti le trec pragul.
Iarna trecută a fost prima în care hotelul a fost înlocuit cu construcţii de tip igloo. Temperaturile ridicate nu au mai permis formarea blocurilor de gheaţă necesare, aşa că echipa a apelat mai mult la zăpadă pentru amenajarea spaţiului. Până în acest moment, în condiţiile pandemiei de coronavirus, nu s-a anunţat nimic referitor la construcţia din această iarnă. În orice caz, comunicările începeau în luna ianuarie, când managerii proiectului se lămuresc dacă vremea le este sau nu favorabilă.
Mocăniţa
Chiar dacă atrage mai mulţi turişti pe timpul verii, Mocăniţa de pe Valea Vaserului este funcţională şi pe timpul iernii. Şi nu doar că e funcţională, dar te plimbă printr-un peisaj feeric. Trenul are vagoane încălzite, iar în preţul biletului all inclusive turiştii primesc şi o gustare tradiţională, iar cei cu drept de vot, câte o cafea şi o ţuică sau o băutură răcoritoare în cazul celor care nu au voie sau nu vor alcool. Atenţie, să faceţi rezervările din timp pentru că aveţi şanse mari să nu găsiţi bilete altfel.
Biletele simple costă 69 de lei în cazul copiilor, 82 de lei pentru studenţi şi 92 de lei în cazul adulţilor şi includ călătoria, o gogoaşă şi o băutură caldă. Biletele de tip all inclusive sunt 85 de lei în cazul copiilor, 108 lei pentru studenţi şi pensionari şi 119 lei pentru restul. Traseul durează 3 ore dus, 3 ore întors, cu o jumătate de oră de pauză la Paltin.
Vatra Dornei
Supranumită Perla Bucovinei, stațiunea înconjurată de munţi este ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă și ai tradițiilor. Găsești 4 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, patinoar, trasee montane pentru snowmobile, dar și izvoare termale, biocarbonate, calcice și sulfuroase. Nu că ai avea cum să îl ratezi, dar trebuie neapărat să ajungi în parcul veveriţelor şi să te bucuri de compania micilor vieţuitoare.
La doar câțiva kilometri distanță găsești cele mai cunoscute mănăstiri ale Bucovinei, Putna, Sucevița, Moldovița, Voroneț și Humor, dar dacă tot ești în zonă merită să le vizitezi şi pe cele nu la fel de populare, dar tot foarte frumoase: Piatra Tăieturii, Schitul Mestecăniş sau Schitul Podu Coșnei. Poţi încerca sania trasă de cal pentru o experienţă veritabilă, în timp ce pasionaţii de sporturi extreme pot opta pentru un zbor cu parapanta.