Trei romane fascinante despre descoperirea de sine și măsura fiecăruia dintre noi
Ne place să credem că știm totul despre noi. Sau dacă nu totul, cel puțin avem certitudinea valorilor morale, a limitelor pe care credem că nu le vom depăși niciodată, a ceea ce reprezintă pentru noi binele și răul. Dar ce se întâmplă atunci când viața ne pune față în față, printr-o ironie a sorții, desigur, cu exact acel gen de alegeri pe care credeam că nu le vom face în niciun context? Cum ne raportăm atunci la măsura lucrurilor și la credințele noastre? Cât suntem de dispuși să renunțăm la ele pentru a ne îndeplini cele mai arzătoare dorințe și descoperi alt adevăr despre noi, pe acest drum? Această idee este explorată cu mult talent în trei romane puternice, cu trei personaje care ne vor pune cu siguranță pe gânduri…
- Șefa, Marie NDiaye
Autoarea romanului „Trei femei puternice”, nominalizat la Booker Prize și distins cu Premiul Goncourt, revine cu o carte hipnotizantă despre o bucătăreasă-șefă care excelează într-o lume dominată de bărbați, hotărâtă să-și dea măsura talentului și căutând cu obstinație perfecțiunea culinară. Povestea este spusă din perspectiva fostului ajutor în bucătărie al șefei, un bărbat care a iubit-o din umbră și care i-a urmărit cu pasiune viața și cariera fulminantă. Provenind dintr-o familie modestă și luptându-se să satisfacă toate capriciile unei fiice indolente și nerecunoscătoare, șefa a reușit prin forțe proprii să devină una dintre cele mai rafinate experte în gastronomie. Poveste de dragoste, explorare a simțurilor și portret psihologic, romanul scriitoarei Marie NDiaye scoate la lumină o umanitate violentă, puternică, melancolică și profundă.
Marie NDiaye, născută în 1967, este o romancieră și dramaturgă franceză. Crescută de mama sa, a început să scrie la 12 ani. Primul său roman, Quant au Riche Avenir, a fost publicat când Marie NDiaye avea 18 ani. Rosie Carpe (2001) a câștigat Premiul Fémina, iar Papa Doit Manger a fost a doua piesă de teatru scrisă de o femeie care a fost inclusă în repertoriul Comediei Franceze.
- Mai presus de cuvinte, Jill Santopolo
Nina Gregory a fost întotdeauna o fiică model. Crescută de tatăl ei, proprietar al unui lanţ de hoteluri din New York, ea crede că familia, reputaţia și ce lași moștenire sunt lucrurile care contează cel mai mult. Iar Tim, iubitul și prietenul ei devotat din copilărie, are aceleași valori. Dar când tatăl Ninei moare, lasă în urmă un secret răscolitor… În timp ce lumea i se prăbușește, Nina începe să‑i vadă într‑o nouă lumină pe bărbaţii din viaţa sa — pe tatăl ei, pe Tim și pe Rafael, șeful ei. „Mai presus de cuvinte” este o carte tulburătoare despre iubire și suferinţă, despre descoperirea de sine și alegerile care ne pot schimba viaţa.
Jill Santopolo și‑a luat licenţa în literatură engleză la Columbia University, are un master în scriere creativă la Vermont College of Fine Arts și un atestat în drepturi de proprietate intelectuală de la New York University. De asemenea, este director editorial la Philomel Books, imprint al Penguin Young Readers Group. Este autoarea seriilor pentru copii Alec Flint și Sparkle Spa, precum și a romanelor personalizate pentru adolescenţi din seria Follow Your Heart. Drepturile de ecranizare a acestei cărți au fost achiziționate de Southpaw Entertainment.
- Măsura omului, Marco Malvaldi
La cinci sute de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, Marco Malvaldi îmbină literatura, știinţa, istoria și intriga poliţistă pentru a readuce la viaţă figura uneia dintre marile personalităţi ale Renașterii. Povestea începe cu un caiet secret. Și cu o moarte inexplicabilă. Florenţa încă deplânge moartea lui Lorenzo Magnificul. Corăbiile lui Columb tocmai au ajuns în Lumea Nouă. Iar Milano trece printr-un proces de renaștere sub conducerea lui Ludovic Maurul. Prin împrejurimile Castelului din Milano, poate fi zărit adesea un bărbat ciudat, în jur de 40 de ani, îmbrăcat în haine lungi de culoare roz, cu un chip liniștit, aidoma cuiva adâncit în propriile gânduri. Nu se atinge de carne și scrie de la dreapta la stânga. Se numește Leonardo da Vinci. Faima sa se întinde dincolo de Alpi, până la curtea regelui Carol al VIII-lea, ai cărui trimiși au fost însărcinaţi cu o misiune secretă, care îl privește pe Leonardo însuși. Când un bărbat este găsit mort în curtea Castelului, Ludovic Maurul îi cere ajutorul lui Leonardo da Vinci. Deși cadavrul nu prezintă urme de violenţă, moartea bărbatului este mai mult decât suspectă: zvonurile despre o boală nemaiîntâlnită sau explicaţiile superstiţioase trebuie risipite fără întârziere. Un roman extraordinar, foarte bine documentat, străbătut de umor şi ironie, alcătuind portretul unui om care a explorat mai mult decât oricine fiecare domeniu al creativităţii. O călătorie prin care descoperim – astăzi, la fel de mult ca atunci – măsura fiecăruia dintre noi.
Marco Malvaldi s-a născut și locuiește în Pisa, unde și-a luat doctoratul în chimie la Scuola Normale Superiore. Este autorul romanelor din seria BarLume și a unor cărţi de popularizare a știinţei. Pentru romanele sale din genul „crime” el a fost recompensat cu Premiul Isola d’Elba și Premiul Castiglioncello.