Tu știi când o să ieși la pensie? Cum afli vârsta la care te pensionezi și câți bani vei primi
Dacă pentru unii ideea de pensie este extrem de îndepărtată și lipsită de interes, pentru alții reprezintă o preocupare continuă, încă de la primul loc de muncă. Iar cu cât petrec mai mulți ani în câmpul muncii cu atât mai des fug gândurile multora dintre salariați către momentul în care vor opri alarma de dimineață pe termen lung. Dacă vrei să știi când o să ieși la pensie și care este procedura, am pregătit cele mai importante date de care ai nevoie.
Cum știi când o să ieși la pensie
Că visezi sau nu la momentul ieșirii la pensie, un lucru este cert. Ca să ajungi la acel punct trebuie să împlinești stagiul minim de cotizare a contribuțiilor la sistemul public de pensii și să ai vârsta de pensionare prevăzută prin lege. În prima situație legea spune că este nevoie de cel puțin 15 ani în care să fi fost plătite aceste contribuții ca să poți beneficia de plata pensiei, lunar, pe toată perioada vieții.
Legat de vârsta de pensionare în acest moment, în România, vârsta la care se poate depune dosarul este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Există și excepții de la această regulă, angajați care pot cere ieșirea la pensie înainte de această vârstă, dar numai dacă au minimul de 15 ani de cotizații la sistemul de pensii. Atenție, însă! Pentru a beneficia de o pensie completă stagiul complet de cotizare presupune 35 de ani de plată a acestor cotizații.
Pragul vârstei de pensionare poate fi mai scăzut pentru cei care lucrează în anumite condiții:
- personalul minier, care lucrează în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă;
- personalul din cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații;
- personalul din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale;
- personalul navigant din aviația civilă;
- personalul din sectoarele ce folosesc materii explozive, pulberi și muniții;
- personalul din sectorul artistic: balerin, dansator, acrobat, clovn, jongler, dresor de animale, călăreț la circ, solist de operă, cascador, instrumentist.
În aceste situații vârsta de pensionare poate fi redusă cu 15-20 de ani, cu condiția să nu fie mai mică de 45 de ani.
Există și o aplicație a Casei Naționale de Pensii care ajută la calculul informativ al vârstei de pensionare, introducând câteva date personale simple, mai exact data nașterii și sexul. În acest fel poți afla data de pensionare, dar și stagiul minim de cotizare pentru pensia de limită de vârstă, anticipată sau anticipată parțial. Pentru informații clare, adaptate la situația personală, trebuie să te adresezi Casei Teritoriale de Pensii de care aparții.
Cum se calculează pensia
Calculul pensiei se face înmulțind valoarea punctului de pensie cu punctajul mediu anual al persoanei asigurate. În prezent punctul de pensie în România este de 1.586 de lei, iar punctajul mediu anual se obține împărțind numărul total de puncte realizat prin cumularea punctajelor anuale la numărul de ani prevăzut în stagiul complet de cotizare.
Pentru a putea face aceste calcule trebuie să stabilești, înainte de toate, punctajul lunar – venitul brut realizat de tine se împarte la venitul brut mediu pe economie. Aduni apoi punctajele lunare, împarți la 12 și în acest fel afli suma totală a punctajelor medii anuale.
Ce tipuri de pensii există
Sistemul de pensii din România este construit pe 3 categorii denumite piloni, în funcție de sursa din care provin banii.
Pilonul I este reprezentat de pensia de stat, plătită din bugetul de stat în funcție de contribuțiile fiecărui angajat de-a lungul întregii perioade petrecută în câmpul muncii.
Pilonul II este reprezentat de pensia privată obligatorie, plătită tot din bugetul de stat în baza contribuțiilor, dar care se află în administrarea unei companii de asigurări.
Pilonul III este pensia privată facultativă, ce provine în urma cotizării către un fond privat de pensii, ales de către fiecare angajat în parte. Aceasta poate fi accesată după împlinirea vârstei de 60 de ani, iar valoarea ei depinde de contribuția depusă de-a lungul contractului.
Pe lângă pensia pentru limită de vârstă mai există și alte categorii de pensii:
- pensia anticipată;
- pensia anticipată parțial;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaș.
Cum aplici pentru pensie
Ca să intri la pensie pentru limită de vârstă trebuie să depui la Casa Teritorială de Pensii de care aparții un dosar cu mai multe documente. Printre acestea se regăsesc:
- cererea tip pentru înscrierea la pensie;
- carnetul de muncă, original și copie;
- carnetul de muncă pentru membrii CAP, original și copie;
- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, original și copie;
- alte acte ce dovedesc vechimea în muncă sau vechimea în serviciu;
- BI/CI, certificat de naștere, certificat de căsătorie, original și copie;
- livretul militar, original și copie;
- diploma de absolvire a învățământului universitar, original și copie și adeverință care să ateste durata și perioada studiilor, precum și faptul că au fost efectuate la zi;
Întreaga listă cu documente se regăsește pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. După ce va fi înregistrat și analizat dosarul, Casa Teritorială de Pensii are 5 zile la dispoziție pentru comunicarea deciziei de pensionare către angajator și data la care a fost emisă aceasta.