Un diagnostic greșit îți poate distruge viața: cum învingem cele mai complicate alergii? Povestea emoționantă a Dr. Andriana Nicolae și lupta pe care multă lume o duce zilnic în tăcere - Pagina 3 din 4 - LIFE.ro
Un diagnostic greșit îți poate distruge viața: cum învingem cele mai complicate alergii? Povestea emoționantă a Dr. Andriana Nicolae și lupta pe care multă lume o duce zilnic în tăcere
Mă bucur foarte mult că ați vorbit despre momentele acelea de eliberare, pentru că trebuie să conștientizăm că un astfel de diagnostic nu este obligatoriu să ne urmărească pe viață.
Da, unele dintre alergii pot avea un răspuns foarte bun.
Sunt situații în care pacientul are nevoie de tratamente de imunoterapie. Ele încă nu sunt foarte bine puse la punct, implică un regim special, se fac numai în condiții de spitalizare la cei care sunt cu sensibilitate foarte mare, dar în general se capătă toleranță. Și ceea ce mă impresionează pe mine este că se reușește asta la acele alimente la care, într-adevăr, a crescut incidența, respectiv la nucifere și arahide, în special, dar și la pește și fructe de mare.
Am avut surpriza ca câțiva copii să se desensibilizeze natural și să capete toleranță. Lucrul ăsta este minunat. Până acum am fi avut tendința să le spunem că nu o să dispară niciodată, că s-ar putea ca toată viața să se confrunte cu această problemă și deodată apare minunea în care tu îl retestezi, reanalizezi și vezi că nu mai reacționează. Și atunci îl provoci, ca să vezi dacă este adevărat și în momentul în care consumă este iarăși o eliberare extraordinară, mai ales când vorbim despre alergene la care te-ai fi așteptat să nu capete toleranță. Deci, da, regulile sunt făcute să ne orienteze, dar nu sunt făcute pentru toată viața.
Iar în ceea ce privește mamele, că m-ai întrebat cu ce mă lupt eu, ca profesionist, este cu totul diferit cu ce se luptă ele. Ele se luptă cu teama asta extraordinară că cineva le-ar pune copilul în pericol, că îl duc într-un loc, în grădiniță sau în școală și oamenii, repet, o iau ca și când ar fi un moft sau îl servesc cu alimente sau colegii îl ating cu alimentul respectiv sau mănâncă lângă el.
Există și situații ideale în care ajung într-un loc unde oamenii au înțeles, părinții celorlalți copii îl sprijină, dar cel mai des se luptă cu chestia asta. Ori nu au unde să îi înscrie la școală ori, dacă sunt spitalizați, de exemplu, nu primesc nicio masă sau își aduc masa de acasă.
Lucrurile astea încă sunt undeva departe, în spate și totuși noi am evoluat, suntem în mileniul 3. Avem acces la informație, ar trebui să ne adaptăm la situația asta, inclusiv în spitale, fie că vorbim de spitale private, fie că vorbim de spitale de stat. Copiii ăștia nu pot participa și ei la niște excursii cumsecade sau să se ducă în tabere. Părinții au o povară emoțională, dar și o povară economică. Trebuie să ținem cont de asta în vremurile în care cu toții intrăm în magazin și rămânem uimiți de cum au explodat prețurile și ce putem să cumpărăm cu banii de acum 6 luni. Trebuie să ne gândim și la ceea ce cumpără părinții ăștia care se duc numai în raioane speciale, trebuie să-și comande pe rețele speciale, este cumplit de greu. Sunt părinți care spun că fac împrumuturi ca să facă față la o asemenea situație și sunt părinți care au 2-3 copii cu alergii diferite.
Asta este și mai apăsător, să fii părinte și să ai toți copiii cu alergii, că așa s-a întâmplat. Poate că ai o agregare de boli alergice foarte mare în familie, și de partea mamei și de partea tatălui. Și atunci toți copiii au alergii și fiecare în parte are altă alergie, că nu se potrivesc și să vezi cum sunt de curajoși și cum se străduiesc să le ofere un regim alimentar adecvat. Ei trebuie să apeleze uneori la dieteticieni, pentru că trebuie să știe exact ce-i lipsește, cu ce să înlocuiești ca să îi oferi lucruri ce îi sunt necesare copilului în creștere.
Toate chestiile astea îi împovărează foarte tare și da, ne dorim foarte tare ca societatea să înțeleagă și să empatizeze cu problemele lor. De aia ne luptăm. Mai sunt trusele de urgență, care au o legislație și totuși sunt școli, sunt grădinițe în care nu există autoinjectoarele. Părinții duc autoinjectoare și în trusa copilului și cumpără și grădiniței. Mai mult, sunt cazuri în care au trusa de urgență acolo și tot părinții sunt chemați să intervină în caz de urgență. Sunt timpi prețioși în care viața copilului este pusă în mod real în pericol.
E dureros că până la urmă este o afecțiune ca orice altă afecțiune. Sigur, nu stârnești empatia pe care o stârnești cu o afecțiune oncologică, dar totuși trebuie să te gândești și la calitatea vieții acestor copii și a familiilor lor.
Am vorbit despre alergiile alimentare, dar mie mi se pare că a crescut extrem de mult și numărul alergiilor la polen sau la alte lucruri din atmosferă.
Categoric a explodat și latura asta! Acesta a fost primul val neobișnuit. Ne obişnuiserăm cumva cu ideea că toată lumea are rinită alergică, a apărut acest alergen nou care e considerat un alien, respectiv polenul de ambrozie, s-a făcut tam-tam mare. Parcă lumea a conștientizat pericolul și deja sunt oameni mult mai conștienți, care respectă legea. Sunt alții însă care în continuare dau dovadă de ignoranță, oameni care nu conștientizează că la rândul lor pot să fie afectați oricând de acest lucru.
Într-adevăr, pe lângă faptul că sunt mai multe cazuri, tabloul lor este mai serios pentru că alergenicitatea polenurilor și a mucegaiurilor de exterior a crescut foarte tare din considerente de încălzire globală și din cauza creșterii nivelului de poluare. În consecință, nu numai reacțiile respiratorii sunt mai serioase, dar și cele alimentare secundare celor respiratorii, pentru că există niște asemănări între proteinele prezente în alergenele respiratorii și cele alimentare. În trecut acest tablou de alergie alimentară secundară era un tablou de obicei ușor. Te mâncau puțin buzele, te mânca în cerul gurii când consumai nişte fructe sau legume în stare crudă, chiar și niște oleaginoase, mai nimic. Spuneai ceva de genul: „parcă mă gâdilă, nu îl mai consum o perioadă.” Acum, însă, din considerentul de sporire a alergenicității, și aceste reacții adeseori pot îmbrăca tablouri mai serioase și chiar sunt întâlnite cazuri de anafilaxii alimentare la alergene cu punct de plecare în sensibilizarea la alergenele respiratorii.
Practic, putem să spunem că merg mână în mână.
Sigur că da! Nu toate cazurile, dar există persoane al căror sistem imunitar produce anticorpi de tip imunoglobuline e față de anumite proteine care sunt comune polenurilor sau mucegaiul sau chiar acarienilor și anumitor alimente. Și atunci, secundar alergiei respiratorii, faci și alergii alimentare. Ele, de obicei, erau mult mai ușoare decât ai face o alergie alimentară primară, la o proteină care știm că este foarte stabilă și este raportată în a produce doar alergii alimentare. Dar, repet, în ultimii ani și acestea au îmbrăcat un tablou un pic mai serios. În plus de asta, sunt mult mai multe cazuri de astm. Sunt mult mai multe cazuri de wheezing recurente şi astmul la copii e cea mai răspândită boală cronică respiratorie.
Este, într-adevăr, o mare problemă și în plus de asta, avem și cazurile de dermatită atopică. Incidența lor a crescut foarte tare și ăsta este, până la urmă, un tribut pe care îl plătim modernizării, accesului la tot felul de substanțe, de spălat, de curățat, dezinfectantele care au fost folosite abuziv odată cu povestea Covidului, plus schimbarea obiceiurilor alimentare, poluarea din casele noastre. Să ne gândim că îmbrăcămintea poate conține tot felul de substanțe, jucăriile copiilor, cu ce spălăm și curățăm covoarele, că ei stau pe jos când sunt mititei. Să ne gândim cu ce ne izolăm apartamentele, că şi aceste lucruri au dus la creșterea umidității şi la înmulțirea mucegaiurilor în interiorul caselor. Petrec foarte mult timp în mediul ăsta, iar atunci când ies afară au parte de altele. Cum este sezonul ăsta de acum, sezon absolut bizar, în care toți cei care sunt alergici la polen se bucură oarecum, că este o concentrație mult mai scăzută de polen, dar cei care sunt alergici la mucegaiuri de exterior, respectiv Alternaria alternata, sunt absolut devastați de concentrația mare de spori de mucegai. Şi ea va crește pentru că va urma o încălzire și în momentul în care toate frunzele se încălzesc vor avea acel mucegai negru. Atunci sporii de mucegai vor fi într-o concentrație foarte mare în atmosferă.