Un exemplar ”Moromeţii”, vedeta licitaţiei Artmark. Cu cât s-a vândut romanul lui Marin Preda
Una din licitaţiile interesante ale acestui început de an de la Artmark a avut loc chiar aseară şi a fost dedicată lui Zaharia Stancu, important scriitor, jurnalist, academician român care a trecut în nefiinţă în 1974. Fotografii, cărţi, picturi, obiecte de mobilă au făcut parte din „Licitaţia patrimoniului scriitorului Zaharia Stancu”, a cărei vedetă a fost un exemplar al romanului „Moromeţii„, de Marin Preda, cu dedicaţia autorului pentru Zaharia Stancu.
Volumul, datat 1955, a fost adjudecat online pentru suma de 600 de euro, cu mult peste suma estimată iniţial, de 35 de euro.
„Tovarăşe Stancu, daţi-mi voie să-mi exprim prin această însemnare admiraţia pentru creatorul celebrului „Desculţ” şi afecţiunea pentru prietenul nostru mai mare care nu oboseşte să apere şi să stimuleze literatura noastră – Marin Preda (20.XII.55) P.S. Vă urez însănătoşire grabnică şi acea mînie care singura vă inspiră. M.P”, acestea sunt cuvintele dedicate de Marin Preda autorului romanului ”Desculţ”.
Romanul ”Moromeţii” nu a fost însă singura carte vândută la licitaţie, „Întâlnirea din pământuri”, de Marin Preda (Bucureşti, 1948), cu dedicaţia autorului către Zaharia Stancu şi „Cântec de revoltă, de dragoste şi de moarte”, de Geo Bogza (Bucureşti, 1930), tot cu dedicaţie, precum şi „Opera completă a lui Guy de Maupassant (franceză, Paris, 1910), au fost adjudecate, fiecare, cu suma de 450 de euro.
Scaunul-fotoliu de birou care a aparţinut lui Zaharia Stanca şi care este o frumoasă piesă de mobilier de la început de secol al XX-lea, a fost licitat pentru 100 de euro.
Un studiu în desen (creion sepia pe hârtie de carton) intitulat „Nud”, semnat de Theo Van Rysselberghe, a fost licitat pentru 900 de euro (preţul de pornire fiind 500 şi 800 de euro).
Iar, printre multele fotografii alb-negru ce au făcut parte din colecţie, s-au remarcat fotografia cu Zaharia Stancu (pe vremea când era directorul Teatrului Naţional Bucureşti), la premiera piesei „O scrisoare pierdută”, din 1948, în regia lui Sică Alexandrescu (cumpărată pentru 30 de euro) şi fotografia de presă reprezentându-i pe Florin Piersic (Orin) şi pe Dina Cocea (Cristine) în piesa „Din jale se întrupează Electra”, de Eugene O’Neill, în regia lui Alexandru Finţi la Teatrul Naţional.