Lupta cu cancerul uneori e dusă doar de cei care au puterea să învingă.
Iulia Z. are 37 de ani. În urmă cu doi ani, a descoperit un nodul suspect deasupra sânului stâng. Chiar dacă majoritatea membrilor familiei ei erau adepții soluțiilor de tratament alternative, Iulia a luptat contra curentului și a mizat pe medicină. Într-o perioadă în care nu prea avea pe cine să se bazeze, Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncologică a sânului, a îndrumat-o pe Iulia și i-a prezentat cazul în Tumor Board, comisia oncologică din cadrul Centrului de excelență în patologia sânului din Spitalul Euroclinic din București, parte a Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA, unde s-au luat toate deciziile medicale: operația de mastectomie și reconstrucția sânului cu mușchi dorsal, tipul de chimioterapie și radioterapia. Am vorbit cu cei doi despre importanța relației care se stabilește între pacient și medic. În timp ce Iulia spune despre medicul ei că face chirurgie pe suflet, Victor Titirez e de părere că relația dintre medic și pacient contează la fel de mult ca tratamentul în sine.
La începutul lui 2019, Iulia Z. avea 36 de ani, era căsătorită, avea o fetiță de trei ani și jumătate, un job solicitant în IT și nu se simțea bine. Era mereu obosită, răcea foarte des și avea o stare inexplicabilă de înfundare a vieții. Nu s-a mirat prea mult când soțul ei a descoperit că, deasupra sânului stâng, destul de sus, printre coaste, avea un nodul. Și-a făcut rapid o programare la ecografie – prima ecografie de sân din viața ei – și, astfel, a ajuns pentru prima dată în fața Doinei Popa, medic primar în radiologie și imagistică medicală.
„Inițial, nodulul nu a fost suspect ecografic. De fapt, nu a fost suspect nici când am avut toate investigațiile. Era foarte mic, de 1-2 centimetri, dar, de fapt, zona afectată a fost foarte mare”, spune Iulia.
Citește și: Cum cancerul devine o ,,binecuvântare”! Elena Cardaș, doctorița-pacient care a învins o boală necruțătoare și rețeta unei vieți împlinite după cancer
După prima ecografie, care nu a elucidat situația, medicul imagist Doina Popa i-a propus Iuliei să revină peste șase luni pentru o nouă ecografie, pentru a urmări evoluția nodulului.
Între timp, femeia de 36 de ani și-a dat demisia de la job și, o lună și jumătate, nu a lucrat. Credea că oboseala și starea ei proastă sunt consecințe ale stresului de la locul de muncă. Perioada de respiro nu a ajutat-o, pentru că avea în continuare aceeași stare de apăsare. „Pur și simplu, simțeam că nu îmi e bine, dar nu înțelegeam de ce. La un moment dat, chiar înainte de diagnostic, mă învârteam prin casă și mă întrebam unde este viața mea, efectiv”, mărturisește Iulia.
De-abia se angajase în altă parte când s-a dus la cea de-a doua ecografie, în iulie 2019: „Imagistic, lucrurile arătau la fel, dar doamna doctor a avut intuiția să mă trimită mai departe, așa că, în august, deja făcusem și mamografie, și RMN. După ce că eram epuizată cu viața mea – pur și simplu simțeam că nu mă descurc, aveam copil, aveam serviciu, mă fâțâiam dintr-un oraș în altul, eram mereu pe drumuri – când am primit diagnosticul nu m-a surprins nimic. Nu știam ce să fac, dar doamna doctor Doina Popa mi-a zis așa: Mâine te duci la domnul doctor Titirez! Cu accent pe mâine. Încă nu aveam biopsia”.
Așa că Iulia s-a conformat și, în scurt timp, a ajuns la Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncologică a sânului din echipa Centrului de Excelență în patologia sânului din Spitalul Euroclinic.
Citiți continuarea articolului AICI