Unde cultura și istoria întâlnesc luxul și rigoarea: Descoperă Monaco, bijuteria Europei ancorată pe țărmul Mării Mediterane - LIFE.ro
Sari la conținut

Unde cultura și istoria întâlnesc luxul și rigoarea: Descoperă Monaco, bijuteria Europei ancorată pe țărmul Mării Mediterane

Indiferent cât de bine ești fost îmbrăcat sau cât de elegantă ar fi seara ta, în Monaco, a lua autobuzul este o rigoare pentru oricine și pentru toată lumea.
Share this article

În Principatul Monaco, vei găsi inima unui oraș mic. Cu siguranță este mic – cu o suprafață totală de 2,1 kilometri pătrați, Monaco este unul dintre cele mai mici state suverane din lume, al doilea după Vatican. Cu peste 36.000 de locuitori, țara se întâmplă să fie și cea mai dens populată.

Cu toate acestea, datorită urbanismului elegant și a unui peisaj geografic care îi permite să se construiască în sus (adesea direct în dealuri și stânci) mai degrabă decât spre exterior, rareori când mergi pe străzile senine ai senzația că Monaco este aglomerat. Adesea, te simți singur în propria ta lume.

Stilul elegant din Monaco

Și ca să vezi cu ochii tău, Monaco este o destinație ideală pentru o vacanță de toamnă. Temperatura medie este 16 grade în timpul zilei. După-amiaza, este plăcut și poți merge pe străzi într-o jachetă lejeră și pantaloni necăptușiți, mai ales cu razele aurii ale soarelui care îți încălzesc ușor spatele.

Odată cu căderea serii, temperatura va scădea sub șase grade. Acesta este momentul în care doamnele din Monaco își fac apariția în cele mai bune culori – jachetele Chanel din tweed și paltoanele de lână Burberry sunt împerecheate cu bluze elegante și fuste de mătase. Iar picioarele le sunt mângâiate de ciorapi fini și sunt purtate comod de stilettos eleganți.

Monaco
Monte-Carlo, Monaco

Toată lumea merge cu autobuzul

Indiferent de cât de bine ești îmbrăcat sau cât de elegantă ar fi seara ta, în Monaco, a lua autobuzul este o rigoare pentru oricine și pentru toată lumea. Sistemul de transport public este pe cât de eficient, pe atât de accesibil (două-trei luni pe an, toată lumea merge gratuit cu autobuzul într-o încercare la nivel de țară de a deveni verde prin reducerea numărului de mașini pe șosea). Există o stație de autobuz la fiecare colț și orarul autobuzului este respectat cu strictețe. Ratele criminalității sunt scăzute și veți vedea multe chipuri prietenoase când sunteți în oraș.

Arhitectură impresionantă

Străzile din Monaco sunt identificabile în mod unic. Arhitectura – care împrumută elemente de la vecinii apropiați, Franța și Italia – se remarcă prin cât de curate au fost menținute clădirile și reperele. În Monte-Carlo, cel mai emblematic cartier din Monaco, se află o serie de clădiri Belle Époque caracterizate de arcade mari, vitralii și vârfuri uriașe cu cupolă.

Pereții de culoare crem ai Operei din Monte-Carlo, cu totul pline de farmec, strălucesc atât de puternic în soare, încât doare să-i privești, chiar și în timp ce mergi pe străzile comerciale învecinate din Carré d’Or, mărginite de buticuri de lux și magazine de suveniruri capricioase.

Monaco
Palatul Prințului din Monaco

Respiră moștenirea culturală prin toți porii

A numi Monaco o țară artistică ar fi o subestimare de râs. Aceasta este o țară cu parcuri întregi dedicate promovării istoriei artei și operei artiștilor contemporani.

Parcul Fontvieille, care este complet accesibil pe tot parcursul zilei, deține în el un număr uluitor de sculpturi achiziționate de la diverși maeștri și artiști importanți de-a lungul istoriei. Fă o plimbare pe oricare dintre alei (recomandăm să mergeți în timpul zilei, deoarece mai multe sculpturi mai întunecate sunt greu de apreciat în detaliu prin luminile slabe de noapte) și vei observa cel puțin 10.

Deși multe dintre sculpturile din parc au fost expuse de zeci de ani, ele rămân în stare impecabilă datorită grijii acordate întreținerii spațiilor publice. Chiar și în cartierele rezidențiale precum La Condamine, străzile sunt frumoase și este ușor și plăcut de vizitat pe jos. Indiferent unde te întorci, există o priveliște de văzut și arhitectură de admirat.

Monaco țara ce pariază pe tehnologie și ecologie

Monaco se întâmplă să fie, de asemenea, un centru plin de viață al antreprenoriatului, tehnologiei și comerțului. Eforturile sale tehnologice sunt concentrate în mare măsură pe durabilitate, iar principatul investește o mulțime de resurse în acest scop. MonacoTech, de exemplu, este un incubator finanțat de guvern, cu 20 de start-up-uri sub aripile sale care lucrează la soluții inovatoare la problemele ecologice cu care se confruntă lumea. Câteva dintre aceste start-up-uri lucrează pentru a dezvolta tehnologie care va ajuta la conservarea oceanelor, ultimul subiect fiind un interes de lungă durată al familiei regale din Monaco.

În prezent domnește prințul Albert al II-lea, care a urcat pe tron în aprilie 2005, dar stră-străbunicul său s-a îndrăgostit pentru prima dată de misterele oceanului. Prin urmare, proiectul pasiunii Prințului Albert al II-lea se află în Fundația Prințul Albert al II-lea de Monaco, o organizație globală non-profit dedicată conservării mediului. În fiecare an, fundația aduce un omagiu antreprenorilor, oamenilor de știință și experților de frunte care promovează cauza ecologică prin munca lor.

Citește și: Prinţul Albert şi Charlene de Monaco: o poveste de dragoste marcată de lacrimi, tristeţe, acuzaţii de adulter şi zvonuri constante despre divorţ

Și pentru a rezona cu mesajele ecologiste transmise de principat, poți face o vizită la Muzeul Oceanografic, un acvariu-muzeu profund captivant, care cronicizează istoria și știința din spatele conversației oceanului prin exponate în mărime naturală și expoziții impresionante.

Ce e de vizitat în Monaco?

Monaco este o țară bogată, iar asta se vede și se simte în toate micile detalii ale orașului: curățenie extremă peste tot și totul pare foarte bine organizat. Nu poți să nu fii uimit de luxul și opulența cu care te primește această țară: o multitudine de iahturi, mașini scumpe, hoteluri elegante, restaurante fine, magazine ale diverselor mărci de lux.

Dar care sunt principalele obiective turistice?

Monaco
Cazinoul din Monte Carlo

Cazinoul din Monte Carlo

Cazinoul Monte Carlo este atracția numărul unu a principatului Monaco. Există posibilitatea de a-i vizita interiorul, iar prețul unui bilet este de 17 euro, bilet cu care poți intra în cazinou oricând dorești în ziua respectivă, fiind valabil toată ziua. Jocurile încep la ora 14, dar dimineața poți admira cazinoul gol. Fiind unul dintre cele mai faimoase și luxoase cazinouri din lume, vă recomandăm să îl vizitați.

Seara, din momentul în care încep jocurile, nu mai ai voie să filmezi sau să faci fotografii în sală.

Suma minimă cu care poți intra la o masă de joc este de 20 de euro, iar pentru dispozitivele electronice (faimoasele păcănele) poți începe de la câțiva euro. Așadar, dacă îți dorești o experiență memorabilă, în care te poți lăuda că ai jucat la celebrul cazinou din Monte Carlo, nu ai nevoie de o sumă mare de bani pentru a intra în joc. În plus, este doar o chestiune de noroc dacă reușești să-ți înmulțești banii, sau doar să-i pierzi.

Circuitul de Formula 1 din Monaco

Un alt lucru pentru care Monaco este renumit este Marele Premiu de Formula 1, care se desfășoară anual în acest oraș din 1929. Este unul dintre cele mai faimoase circuite din lume și, de asemenea, este considerat unul dintre cele mai dificile circuite de Formula 1, fiind incredibil de îngust și având viraje strânse. Ca o curiozitate, Circuitul de la Monaco durează șase săptămâni pentru a se instala și alte trei săptămâni pentru a fi demontat.

Circuitul de Formula 1 începe în portul Hercule.

Monaco
Iahturi din Monaco

Portul Hercule

Portul Hercule este cel mai mare port din principat și singurul port adânc din Monaco. Este un loc foarte turistic, cu o mulțime de restaurante și baruri și cu o zonă de promenadă unde poți admira colecția de bărci și yachturi de lux.

Dacă porniți din port spre Palatul Prințului, urcând pe Stânca Monaco, așa cum se numește, veți avea o priveliște asupra întregului port, împreună cu ansamblurile rezidențiale tipice din Monaco.

Palatul Prințului de Monaco

Palatul Prințului din Monaco este reședința oficială a Prințului de Monaco, Albert al II-lea. Dacă ajungi până la ora 11:55, poți admira schimbarea gărzilor. În jurul palatului, veți găsi numeroase terase și magazine de suveniruri. De asemenea, de la înălțimea acestei stânci se pot admira celebrele peisaje din Monaco: spre portul Hercule, în nord, și spre portul De Fontvielle, în sud.

Citește și: Prințesa Charlene de Monaco și drama ce se ascunde după ușile închise ale familiei regale

Palatul Prințului este situat în cartierul Monaco-Ville. Tot aici, puteți găsi și catedrala din Monaco, unde sunt înmormântați vechii conducători ai principatului, precum și Muzeul Oceanografic din Monaco.

Muzeul Oceanografic din Monaco

Muzeul Oceanografic din Monaco este un muzeu de științe marine, situat în districtul Monaco-Ville. A fost fondat în 1910 de Prințul Albert I și este găzduit într-o clădire cu o arhitectură superbă, construită direct pe o stâncă deasupra mării.

Muzeul conține expoziții cu diverse specii de faună marină, dar și un acvariu cu un număr mare de pești, specifici ecosistemelor mediteraneene sau tropicale. Prețul unui bilet este de 19 euro/adult, respectiv 12 euro/copil și poate fi cumpărat pe loc, sau online.

Monaco
Orașul și portul. Principatul Monaco

Sfaturi și trucuri  pentru o vacanță în Monaco

Monaco este un oraș-stat fermecător, dar poate puțin atipic, și de aceea venim cu o listă de recomandări, care te pot ajuta:

  • Fiind un oraș construit în trepte, pe mai multe niveluri, poate fi puțin mai complicat la început să ajungi dintr-o locație în alta, schimbând nivelurile. Sunt multe lifturi publice care îți vin în ajutor, prin care poți ajunge cu ușurință de la un nivel la altul.
  • Acordă atenție rețelei de telefonie mobilă. Dacă intri în rețeaua locală, prețurile pentru apelurile telefonice și pentru internet sunt destul de mari, deoarece Monaco nu face parte din zona de roaming SEE. O soluție ar putea fi să rămâi conectat la rețeaua de telefonie mobilă franceză, prin setare manuală. Astfel, te asiguri că nu vei avea costuri suplimentare pe mobil și că poți utiliza datele mobile la fel ca în orice altă locație din UE.
  • Recomandarea este să descarci harta offline a Principatului Monaco înainte de a intra în țară. Astfel, riscul utilizării datelor mobile din rețeaua locală din Monaco este mult mai mic și astfel vei avea acces permanent la harta orașului.
  • În Monaco, prețurile la alimente sunt destul de mari. Dacă vrei să iei prânzul la un restaurant, fii pregătit să plătești în jur de 50 de euro pentru o masă. Exista însă și variante mai ieftine: găsești multe magazine alimentare, patiserii sau pizzerii pe stradă, mai ales in zona portului Hercule.
  • Un mare plus al acestei țări sunt toaletele publice: peste tot vei găsi toalete publice gratuite și foarte curate.

Monaco, împreună cu Coasta de Azur, este una dintre destinațiile de top din Europa, care nu trebuie ratate. Clima blândă și vremea bună pe tot parcursul anului fac din această destinație o locație perfectă pentru a fi vizitată în orice moment.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora