Ai prins uniforma școlară sau nu? De câțiva ani există o dezbadere în România dacă uniformele sunt sau nu un lucru bun pentru copii.
Argumentele pro și contra uniformelor școlare „împart” educația în două. Pe de-o parte sunt elevii, pe de alta sunt părinții.
Acestea sunt câteva argumente pro și contra în vederea ținutei obligatorii în cadrul școlilor de care atât părinții, cât și copiii ar trebui să țină cont.
Discriminarea este o problemă serioasă în ziua de astăzi care face victime în toate domeniile, iar în rândul copiilor aceasta ar trebui diminuată, dar în același timp educația primită nu ține de stilul vestimentar, iar printre cele mai importante lucruri în formarea unui copil sunt creativitatea și lipsa limitelor irelevante.
Ca orice decizie luată în viață, și uniformele pot aduce atât beneficii, cât și deservicii. Este important să analizați și să cântăriți cât mai bine înainte de a lua decizia de a înscrie copilul la o școală unde uniforma este obligatorie, sau la o școală unde se pot utiliza haine obișnuite. Cumpărarea de uniforme școlare poate afecta mai mult bugetul unei familii, comparativ cu hainele obișnuite. În general, aceste uniforme pot fi achiziționate de la un număr limitat de distribuitori, iar asta poate duce la creșterea prețurilor.
Cum a apărut uniforma?
Conform limarom.ro, acestea au apărut în Anglia pentru prima dată, în secolul XVI, la școala Christ’s Hospital, pentru copiii sărăci și pentru orfani, dar cu timpul a ajuns să fie purtată în mai multe școli deoarece oferea ,,un sentiment de apartenență”.
În România, a apărut mai târziu, în secolul XIX, la Turnu Severin, introduse de Spiru Haret, inițial doar pentru băieți, mai tărziu au fost răspândite și la nivel național, dar pentru ambele sexe. Acestea au devenit opționale după Revoluția din anul 1989.
Din păcate, astăzi, discriminarea încă este o problemă, mai ales în rândul elevilor, și se crede că uniformele ar rezolva această controversă. Din punctul de vedere al mai multor oameni există și o listă de dezavantaje când vine vorba de o ținută obligatorie.
Redăm în articolul de astăzi argumente pro și contra ținutei obligatorii în școli. Începem cu argumentele pro.
Uniforma elimină diferențele de clasă dintre elevi
Principalul beneficiu al uniformei este faptul că în rândul copiilor nu vor mai exista complexe. Atunci când elevii se îmbracă cum doresc se poate observa destul de ușor situația financiară a fiecăruia, iar implementând uniforme, fiecare copil va fi egal, eliminând bullyingul și senzația de inferioritate.
Când elevii nu poartă unifome, este ușor să identifici copiii cu un standard mai ridicat sau mai scăzut de viață, din punct de vedere economic, din cauza hainelor purtate la școală.
Un argument major în utilizarea uniformelor la școală este faptul că atunci când copiii poartă uniformă, diferențele statutului economic dintre copii sunt mult mai puțin vizibile, ceea ce poate duce la o integrare mai bună a copiilor, iar discrepanțele economice nu mai reprezintă un motiv pentru a nu lega prietenii.
Crește concentrarea elevilor și simțul de comunitate
Un argument utilizat în favoarea folosirii de uniforme școlare este faptul că acestea ar crește concentrarea elevilor. Dovezile în favoarea acestui argument nu sunt prea multe, dar cei ce folosesc acest argument spun că prin utilizarea uniformei, elevii nu mai consumă timp gândindu-se la hainele celorlalți, acestea nu mai sunt subiect de discuție și astfel, se concentrează mai mult pe lecții.
Ținuta obligatorie la fel duce la crearea unei comunități în școală. Elevii de toate vârstele, dar și cei care au absolvit școala, sunt legați mental între ei. Astfel, o uniformă dă senzația de apartenență la o comunitate, iar în acest fel, cei ce o portă sunt mai dispuși să-i ajute pe cei din jur care poartă aceeași uniformă.
Uniformele școlare pot promova siguranța elevilor
Este dificil ca o persoană străină să intre în școală, fără a fi rapid identificată, iar uniforma școlară este utilizată ca un bun identificator. Ele sunt cu atât mai bune în școlile amplasate în zone unde funcționează mai multe clanuri sau găști ce utilizează anumite obiecte vestimentare ca mod de identificare. Astfel, prin purtarea unei uniforme la școală, elevii ce fac parte din găști diferite, nu se pot identifica reciproc și astfel, le este mai ușor să se concentreze pe învățat.
Citește și: Educația la distanță a câștigat teren. Cât te costă să faci „școală” la tine acasă și cât de legal este
Dezavantajele unei ținute obligatorii: Uniformele școlare pot fi scumpe pentru părinți
Unul din dezavantaje îl reprezintă prețul acestei achiziții care, din cauza numărului limitat de furnizori și lipsa unei concurențe în acest domeniu ar duce la o sumă destul de costisitoare. În plus, posibilitatea de a achiziționa alte accesorii, precum anumiți pantofi sau alte piese vestimentare într-o culoare specifică, pentru a completa ținuta obligatorie se adaugă pe lista cheltuielilor.
O altă problemă pe care o reprezintă uniformele este limitarea exprimării libere, întrucât mai mulți elevi se îmbracă pentru a-și spori nivelul de încredere și cum insituțiile școlare au deja multe restricții, stilul vestimentar este singura opțiune prin care se pot exprima.
Acestea pot avea și o tentă sexistă, deoarece în majoritatea cazurilor fetele sunt obligate să poarte fuste ceea ce duce cu gândul la mentalitățile vechi în care femeile nu purtau decât fuste, iar asta este contrar ideii cum că toți elevii ar fi egali.
Nu este confortabil și nici ideal ca timp de 5 zile pe săptămână să poarte o fustă. Obligarea fetelor să poarte doar un articol vestimentar pentru că așa este ,,feminin” nu este decât o întoarcere în timp la perioada comunistă.
Uniformele pot îngrădi libertatea de exprimare a elevilor și pot fi sexiste
Un alt argument ce poate fi folosit împotriva utilizării de uniforme, este faptul că îngrădește libertatea de expresie a elevilor. Adolescenții mai ales, simt nevoia de a-și exprima prin vestimentație, preferințele în materie de muzică, hobby-uri, sau își pot exprima emoțiile.
Unele uniforme par sexiste părinților și elevilor. De exemplu, dacă o uniformă cere fetelor să poarte fuste, iar pantalonii nu sunt permiși, unii părinți și eleve ar putea obiecta la purtarea acestor uniforme. Nu toate fetele vor să poarte fuste și nu toate fetele vor să poarte pantaloni.
Dacă o școală are în politica sa purtarea de uniforme, în general încearcă să se asigure că aceastea sunt purtate regulamentar. Astfel, poate apărea o monitorizare a elevilor și modul în care aceștia poartă uniforma, iar elevii pot resimți asta ca și cum sunt mereu ținuți sub observație, ceea ce poate duce la o ridicare a nivelului de stres.
Sursa foto: depositphotos.com