Vaccinarea anti-COVID a copiilor sub 16 ani. La ce efecte adverse ne putem aștepta
Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani a început și în România, țara noastră fiind printre primele state europene care au luat decizia imunizării acestei categorii din populație. Cât de importanți sunt copiii în atingerea imunității colective, ce rol au ei în transmiterea virusului și cât de necesară este vaccinarea lor am dezbătut cu un specialist epidemiolog, un pediatru și un medic de familie implicat în activități de vaccinare.
De la începutul lunii iunie 2021, copiii și adolescenții din România cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani se pot vaccina împotriva COVID-19 cu serul Comirnaty, de la Pfizer-BioNTech. Utilizarea lui la această categorie de vârstă a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pe 28 mai 2021, după ce SUA și Canada au luat aceeași decizie.
Copiii cu vârsta de 12 ani și peste pot fi programați pe platforma de vaccinare prin contul părinților, au anunțat coordonatorii campaniei din România. Părinții sau tutorii legali trebuie să-și dea consimțământul pentru vaccinarea copiilor împotriva COVID-19.
Țara noastră este a doua din Europa, după Italia, care a făcut recomandarea de vaccinare a copiilor și adolescenților cu vârste între 12 și 15 ani. În Germania, Comisia Permanentă de Vaccinare din cadrul Institutului Robert Koch (STIKO) a anunțat că nu se va grăbi să emită o astfel de recomandare, potrivit Deutsche Welle. Este posibil ca reprezentanții acesteia să nu recomande vaccinarea tuturor copiilor, ci doar a celor care suferă de anumite boli, motivul fiind că datele privind efectele secundare ale vaccinului sunt încă insuficiente. Aceeași reticență o are și comunitatea științifică din Marea Britanie, scrie The Guardian.
Citește și: Copiii și coronavirus. Cât de afectați sunt copiii de COVID-19? Care e cea mai riscantă vârstă? Și cât de mult ar trebui să-i protejăm odată cu relaxarea măsurilor de protecție socială? Sfatul infecționistului Andreea Moldovan
Eficacitate de 100% la vaccinarea anti COVID a copiilor și adolescenților, în studiile clinice
Autorizarea primită de Pfizer și partenerul său german, BioNTech, vine după un studiu clinic prin care s-a urmărit eficacitatea vaccinului lor la grupa de vârstă 12-15 ani. S-au raportat 18 cazuri de COVID-19 în rândul celor 2.260 de copii și adolescenți care au participat la studiu. Toate au fost înregistrate în grupul placebo, ceea ce a dus la concluzia că vaccinul a avut o eficacitate de 100% în prevenirea îmbolnăvirii.
La o lună de la imunizarea cu serul Pfizer, copiii și adolescenții din studiu au avut un răspuns imun „robust”. Titrul lor de anticorpi a fost de aproape două ori mai mare decât al tinerilor din grupa de vârstă 16-25 de ani analizată în studiul clinic anterior. Datele prezentate de Pfizer nu au fost evaluate încă de experți independenți și nici publicate într-o revistă științifică.
Dacă serul de la Pfizer/BioNTech va avea această eficiență de 100% și în viața reală urmează să aflăm din studiile care vor demara în perioada următoare, după ce vaccinul va fi administrat unui număr suficient de mare de copii și adolescenți. Pentru categoria la care se administrează acum (16 ani și peste), acest vaccin are o eficiență ceva mai mică în populația reală față de eficacitatea de 95% prezentată inițial de producătorii săi.
Un studiu publicat pe 29 martie de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) arată că eficiența în lumea reală a vaccinurilor de la Pfizer și de la Moderna este de 90% la două săptămâni de la rapel. Analizele efectuate în paralel de Israel au arătat că două doze de vaccin Pfizer au o eficiență de 94% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 la categoria de vârstă 16 ani+, informează Reuters.
Continuarea articolului, AICI