Valul 4 al pandemiei de coronavirus. Ce se ştie despre varianta Delta şi cât de sigură e revenirea la şcoală - LIFE.ro
Sari la conținut

Valul 4 al pandemiei de coronavirus. Ce se ştie despre varianta Delta şi cât de sigură e revenirea la şcoală

Ministrul Educaţiei a anunţat că pe 13 septembrie toţi elevii vor reveni la şcoală, în format fizic. Ba mai mult, s-a permis şi organizarea festivităţilor de deschidere.
Share this article

Cu puţin peste 5 milioane de persoane imunizate până acum, România pare extrem de fragilă faţă în faţă cu valul 4 al pandemiei. Mai mult, statisticile arată că varianta Delta este mai agresivă cu copiii şi tinerii decât au fost variantele anterioare. În aceste condiţii, autorităţile române spun totuşi că şcoala nu trebuie să mai aibă de suferit din cauza pandemiei şi că pe 13 septembrie toţi elevii vor lua loc în bănci.

Ce se ştie până acum despre varianta Delta

Autorităţile au anunţat săptămâna trecută că ţara noastră este deja în valul 4 al pandemiei, iar varianta Delta tinde să devină predominantă. Nu e de mirare, având în vedere studiile recente care au arătat faptul că această nouă tulpină a coronavirusului, numită şi varianta Delta sau tulpina indiană, are o încărcătură virală de 300 de ori mai mare decât varianta iniţială a virusului în momentul apariţiei primelor simptome. Treptat încărcătura virală începe să scadă, studiul efectuat de Agenţia Coreeană pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arătând că după 4 zile de la primele simptome încărcătura virală este de până la 30 de ori mai mare şi de peste 10 ori mai mare după 9 zile. Abia după 10 zile nivelul încărcăturii virale ajunge să fie comparabil cu cel al altor variante ale coronavirusului.

Încărcătura virală arată capacitatea virusului de a fi transmis de la un om la altul. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai uşor este transmis virusul, ceea ce duce la un număr mai mare de îmbolnăviri. Cercetătorii coreeni au precizat însă că încărcătura virală de 300 de ori mai mare nu înseamnă şi că varianta Delta este de 300 de ori mai contagioasă. Ei susţin că rata de transmitere a virusului cu noua tulpină este dublă faţă de cea originală şi cu 60% mai mare faţă de varianta Alpha, aşa-numita tulpină britanică.

În plus, alt studiu, realizat de această dată în China, arată că o persoană infectată cu varianta Delta poate transmite virusul cu 2 zile înainte de apariţia primelor simptome şi devine simptomatică la aproximativ 4 zile de la infectare. Copiii şi persoanele cu vârste sub 40 de ani, categorii care păreau mai ferite de efectele coronavirusului, par acum a fi mult mai expuşi.

În principal simptomele provocate de această tulpină sunt aceleaşi cu cele ale celor de până acum: febră, tuse seacă, oboseală, pierderea gustului şi/sau mirosului. Medicii spun însă că la unii dintre pacienţi varianta Delta a venit cu simptome mult mai apropiate de cele ale unei răceli sau chiar ale unor alergii: nas înfundat, strănuturi excesive, dureri de cap şi de gât.

Delta afectează în principal persoanele nevaccinate, însă nici cei vaccinaţi nu sunt feriţi de infectarea cu această variantă. Diferenţa între prima categorie şi cea de-a doua este că vaccinarea cu schemă completă oferă protecţie şi în cazul variantei Delta, scăzând riscul de internare, complicaţii şi deces. Mai exact, chiar şi vaccinat te poţi îmbolnăvi, însă protecţia în faţa bolii COVID-19 este mult mai ridicată. Studiile efectuate până în prezent arată că vaccinul produs de Pfizer /BioNTech asigură o protecţie de spitalizare de 96%, în timp ce vaccinul produs de AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecţie de 92%.

Cât de sigură e revenirea pe băncile şcolii în valul 4

Ca şi anul trecut, numărul cazurilor de infectări cu coronavirus a început să crească cu câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar. În aceste condiţii şi cum sunt tot mai frecvente cazurile de îmbolnăviri şi spitalizări în rândul copiilor, e firesc să ne întrebăm cât de sigură e revenirea la şcoală.

Ştim deja că Ministrul Educaţiei a anunţat că pe 13 septembrie toţi elevii vor reveni la şcoală, în format fizic. Ba mai mult, s-a permis şi organizarea festivităţilor de deschidere, cu condiţia ca participanţii să poarte mască în tot acest timp.

Masca se va purta şi în şcoală, pe tot parcursul zilei, însă dispare obligativitatea purtării ei în aer liber, implicit în curtea unităţilor de învăţământ. Se încurajează ca susţinerea orelor de sport să se facă şi ele în spaţii deschise, astfel încât elevii să poată participa la ele fără masca de protecţie. În cazul în care orele de educaţie fizică se desfăşoară în interior, elevii vor putea participa la ele fără mască de protecţie până la incidenţa de 2 la mie. Pe de altă parte, Ministrul Sănătăţii a anunţat că nu va mai fi permisă utilizarea în şcoli sau universităţi a măştilor textile, ci doar a celor de uz medical.

În ceea ce priveşte scenariile în funcţie de rata de infectare, dispar cele de anul trecut şi sunt luate în calcul 2 variante în cazul localităţilor unde rata de infectare va trece de 6 la mia de locuitori. Prima variantă este ca toţi elevii să treacă în acel moment în online, în timp ce a doua presupune trecerea în online doar a celor nevaccinaţi sau netrecuţi prin boală în ultimele 180 de zile, lăsând posibilitatea celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală să meargă la şcoală în continuare.

În cazul în care apare un caz de coronavirus într-o clasă, atunci toţi elevii trebuie testaţi pentru a putea continua orele în format fizic. Dacă pentru un singur elev nu există acordul pentru testare, întreaga clasă trece automat în online indiferent de rata de incidenţă din localitatea respectivă. Dacă există acordul general şi toţi sunt negativi, predarea continuă în clasă, cu prezenţă fizică, până la apariţia unui al doilea caz de îmbolnăvire în aceeaşi clasă. În acel moment toată clasa trece în online.

Pe de altă parte, profesorii nevaccinaţi până în data de 13 septembrie vor trebui să se testeze o dată la 72 de ore cu teste asigurate de direcţiile de sănătate publică. Cei care refuză testarea nu vor avea acces în şcoală.

Trebuie precizat însă că momentan toate acestea sunt încă variante de lucru, nefiind încă bătute în cuie.

Citeşte şi: Vaccinarea anti-COVID a copiilor sub 16 ani. La ce efecte adverse ne putem aștepta – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora