Valul 5 al pandemiei în România. Cine este mai vulnerabil în fața variantei Omicron
Cu Omicron, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de varianta Delta, dar nu pentru toate categoriile de populație. Cât de protejați vom fi în valul 5 cu una, două sau trei doze de vaccin și cât de puternică este imunitatea dobândită în urma trecerii prin boală, aflăm în continuare de la specialiști.
România ar putea înregistra între 800.000 și un milion de cazuri de COVID-19 în valul 5 al pandemiei, potrivit estimărilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Va fi un număr-record de infectări, așa cum s-a întâmplat și în țările care se află acum în plin val pandemic.
În această perioadă, varianta Delta este în continuare dominantă în țara noastră, dar situația se va schimba curând, a spus pentru Smart Living spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București. „Omicron va deveni dominantă și în România în următoarele săptămâni. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Europa și peste tot în lume, a existat un interval de timp în care cele două variante s-au suprapus. Este o competiție din care va câștiga, bineînțeles, Omicron”, potrivit medicului infecționist.
Cu două treimi mai puține spitalizări în valul 5
Deși mult mai contagioasă decât variantele anterioare, Omicron pare să producă forme mai ușoare de COVID-19 și decese mai puține. Marea Britanie, care se confruntă în această perioadă cu o creștere accelerată a infectărilor, a raportat un număr scăzut de spitalizări, comparativ cu valul anterior. Datele prezentate de oficialii britanici în ultima zi a anului 2021 și citate de Reuters arată că riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron este la o treime față de cel înregistrat în timpul valului provocat de varianta Delta.
Datele au fost publicate de UK Health Security Agency, în colaborare cu Universitatea Cambridge, după analiza a peste un milion de cazuri de infectare cu varianta Omicron, respectiv Delta.
Informații similare au comunicat și oficialii din Africa de Sud la finalul anului 2021. Riscul de spitalizare din cauza Omicron este cu 80% mai mic decât în cazul variantei Delta, potrivit unui studiu derulat în această țară în perioada 1 octombrie-30 noiembrie 2021 și citat de Reuters. Pentru cei internați în spital, riscul de boală severă a fost cu aproximativ 30% mai mic.
Infectarea cu Omicron la persoanele vaccinate
Datele din cele două țări sunt încurajatoare, dar este devreme pentru a afirma cu certitudine că impactul Omicron în valul 5 va fi mai mic în România decât al variantelor anterioare. Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a explicat pentru Digi24 că varianta Omicron este mai puțin severă dacă vorbim despre persoane vaccinate. „Pentru ceilalți, impactul nu e diferit din punct de vedere al spitalizării”, spune specialistul.
Citește și: Ce se ştie până acum despre Omicron, noua tulpină de coronavirus care închide granițele
În Marea Britanie, 70,7% din populație este vaccinată (cu două doze) și aproape 60% din populația cu vârsta peste 12 ani a primit o doză suplimentară sau un booster. Regatul Unit are cea mai mare rată de vaccinare din Europa cu 3 doze la categoria de vârstă 60+. Peste 90% dintre vârstnicii britanici au primit un vaccin suplimentar/booster. Aceasta poate fi explicația pentru numărul scăzut al deceselor înregistrate, în ciuda creșterii fără precedent a cazurilor noi. Prin comparație, în România, puțin peste 40% din populație este vaccinată complet și sub 11% a primit doza booster.
„Faptul că cea mai mare parte a populației vârstnice din Marea Britanie a primit și doza booster joacă un rol în numărul redus de forme severe și decese înregistrat acolo”, susține medicul Adrian Marinescu.
Vaccinarea cu trei doze asigură cea mai mare protecție în valul 5
Persoanele vaccinate cu trei doze se bucură de cea mai mare protecție împotriva noii variante Omicron. Doza suplimentară sau boosterul reface și capacitatea neutralizantă a vaccinurilor, ceea ce înseamnă că ne protejează nu doar de îmbolnăvire, ci și de infectare.
Continuarea articolului o puteți citi AICI