Căutare

Share this article

În iuie 2016 s-a încheiat cea mai răspândită şi problematică epidemie de Ebola din lume, la 2 ani şi jumătate după ce şi-a făcut simţită prezenţa în vestul Africii, în ţări precum Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Cu o rată a mortalităţii de 70%, Ebola a făcut ravagii în cele trei state vest-africane care s-au bucurat de sprijin internaţional în lupta cu această cumplită boală.

Veste bună de la finalul lui 2016 este aceea că un vaccin experimental care a avut mare succes împotriva maladiei Ebola, furnizând o rată de eficienţă de 100% în testele efectuate în Guineea, ar putea fi disponibil pe piaţă din 2018, după cum anunţă News.ro preluând declaraţiile oamenilor de ştiinţă făcute la BBC.

Testele realizate în Guineea, una dintre cele mai afectate ţări din Africa de Vest în timpul epidemiei de Ebola,  au prezentat o rată de protecţie de 100%.

Vaccinul a intrat într-o procedură accelerată de aprobare.

Compania farmaceutică Merck a produs deja 300.000 de doze din noul vaccin, denumit rVSV-ZEBOV, care vor puse la dispoziţia organismelor sanitare mondiale, în cazul apariţiei unei noi epidemii de Ebola.

GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) a oferit o finanţare de 5 milioane de dolari pentru realizarea noului vaccin.

Rezultatele testelor, publicate în revista The Lancet, au arătat că toate cele aproape 6.000 de persoane care au primit acest vaccin nu mai erau infectate cu virusul care declanşează Ebola, la 10 zile după vaccinare.

În grupul de control, alcătuit tot din aproape 6.000 de persoane, care nu au fost vaccinate, 23 de persoane au dezvoltat Ebola. Nu se ştie deocamdată dacă vaccinul va funcţiona şi în cazul copiilor, deoarece el a fost testat doar pe adulţi.

Doar o singură persoană vaccinată a prezentat efecte secundare severe. Pacientul, care a avut o febră ridicată după vaccinare, s-a recuperat complet şi este în afara oricărui pericol.

Testele au fost coordonate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Guineea şi cu mai multe organizaţii mondiale. Şi alte companii farmaceutice dezvoltă în această perioadă vaccinuri împotriva Ebola, ce ar putea fi utilizate în viitor.

Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976 şi a fost considerat de atunci un virus mortal, deoarece nu există un vaccin eficient împotriva lui.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO