Vestea bună a lui 2016 – avem primul vaccin împotriva Ebola - LIFE.ro
Mergi la conținut

În iuie 2016 s-a încheiat cea mai răspândită şi problematică epidemie de Ebola din lume, la 2 ani şi jumătate după ce şi-a făcut simţită prezenţa în vestul Africii, în ţări precum Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Cu o rată a mortalităţii de 70%, Ebola a făcut ravagii în cele trei state vest-africane care s-au bucurat de sprijin internaţional în lupta cu această cumplită boală.

Veste bună de la finalul lui 2016 este aceea că un vaccin experimental care a avut mare succes împotriva maladiei Ebola, furnizând o rată de eficienţă de 100% în testele efectuate în Guineea, ar putea fi disponibil pe piaţă din 2018, după cum anunţă News.ro preluând declaraţiile oamenilor de ştiinţă făcute la BBC.

Testele realizate în Guineea, una dintre cele mai afectate ţări din Africa de Vest în timpul epidemiei de Ebola,  au prezentat o rată de protecţie de 100%.

Vaccinul a intrat într-o procedură accelerată de aprobare.

Compania farmaceutică Merck a produs deja 300.000 de doze din noul vaccin, denumit rVSV-ZEBOV, care vor puse la dispoziţia organismelor sanitare mondiale, în cazul apariţiei unei noi epidemii de Ebola.

GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) a oferit o finanţare de 5 milioane de dolari pentru realizarea noului vaccin.

Rezultatele testelor, publicate în revista The Lancet, au arătat că toate cele aproape 6.000 de persoane care au primit acest vaccin nu mai erau infectate cu virusul care declanşează Ebola, la 10 zile după vaccinare.

În grupul de control, alcătuit tot din aproape 6.000 de persoane, care nu au fost vaccinate, 23 de persoane au dezvoltat Ebola. Nu se ştie deocamdată dacă vaccinul va funcţiona şi în cazul copiilor, deoarece el a fost testat doar pe adulţi.

Doar o singură persoană vaccinată a prezentat efecte secundare severe. Pacientul, care a avut o febră ridicată după vaccinare, s-a recuperat complet şi este în afara oricărui pericol.

Testele au fost coordonate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Guineea şi cu mai multe organizaţii mondiale. Şi alte companii farmaceutice dezvoltă în această perioadă vaccinuri împotriva Ebola, ce ar putea fi utilizate în viitor.

Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976 şi a fost considerat de atunci un virus mortal, deoarece nu există un vaccin eficient împotriva lui.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora