Viața în Australia: cât costa să trăiești în țara kangurilor și a ursuleților koala - LIFE.ro
Sari la conținut

Cu 25 de milioane de locuitori repartizați într-un teritoriu de peste 7 milioane de metri pătrați, Australia este pe locul 6 în topul celor mai mari tari în lume, în ceea ce privește suprafața. O țară cu plaje întinse și zone de deșert, kanguri și ursuleți koala, 6.5 milioane km pătrați de teritoriu sălbatic, nepopulat, cu orașe moderne ca Melbourne sau Sydney, Australia le oferă cetățenilor săi o combinație de frumusețe naturală și viață cosmopolită. Nu e de mirare că viața în Australia atrage oameni din întreaga lume, dornici să se bucure de avantajele traiului pe continentul australian.

In urma unui sondaj recent, făcut printre expatii care trăiesc în Australia, a reieșit că 90 la sută dintre aceștia sunt încântați de posibilitățile de petrecere a timpului liber pe care această țară le oferă, iar 88 la sută s-au declarant mulțumiți de calitatea mediului înconjurător. Australia stă bine și la capitolul sănătate publică, fiind văzută ca o țară excelentă în care să îți crești copiii. Dar costul vieții în Australia nu este deloc ieftin.

sursa foto: istock

Teritorii sălbatice fascinante, cu floră și faună unice în lume, plaje de o frumusețe încântătoare, restaurante de top –  cât costă viața în Australia ca să te poți bucura cu adevărat de toate aceste beneficii?

Prețul chiriilor și al apartamentelor în Australia este unul dintre cele mai ridicate din lume, aceasta fiind una dintre cele mai mari nemulțumiri ale expaților. Deși salariile sunt mari, și cheltuielile sunt de măsură. 30 la sută dintre expatii care au participat la un sondaj au spus că salariile lor nu sunt suficiente pentru a asigura cheltuielile lunare. Deși este o țară minunată în care să îți crești copiii, educația lor le face australienilor o gaură destul de mare în buget. 15 la sută din salariu merge în zona de îngrjire a copiilor, numai 8 la sută din partcipanții la sondaj declarând că educația copiilor în Australia este accesibilă.

Viața în Australia: unde e cel mai bine să te stabilești

Cele mai scumpe orașe din Australia sunt Sydney, Melbourne, Darwin, capitala Canberra și Brisbane.

Australia se află pe locul 12 în lume în ceea ce privește costul vieții, lăsând Statele Unite și Marea Britanie, de exemplu, mult în spate. Cel mai scump oraș din Australia, Sydney, este pe locul 42 în lume în clasamentul celor mai scumpe orașe.

Sydney și Melbourne sunt cele mai populare destinații printre expați. O instituție de specialitate a notat Sydney cu punctaj maxim în ceea ce privește sistemul de sănătate, educația și infastructura. În plus, se bucură și de o vreme excelentă, plaje frumoase și multe opțiuni de petrecere a timpului în aer liber.

Melbourne este un oraș cosmpolit, cu o viață culturală bogată.

Brisbane, Adelaide și Perth, orașe regionale și de coastă, sunt și ele destul de atractive pentru expați, mai ales că au un cost al vieții mai scăzut.

sursa foto: istock

Viața în Australia: chiria și prețul apartamentelor

Prețurile la case și apartamente variază destul de tare, însă, per ansamblu, sunt mari. De exemplu, în Sydney prețurile variază între 700.000 de dolari australieni (un apartament) si 925.000 de dolari australieni (o casă). Un dolar australian e ehivalent cu 0.63 euro.

Iată mai jos un tabel orietativ cu prețurile la case și apartamente în principalele orașe din Australia, exprimate în dolari australieni:

Case          Apartamente

Sydney         925,000        700,000

Melbourne   720,000        536,000

Canberra      683,000        415,000

Brisbane      525,000        382,500

Perth            484,000        415,000

Darwin         505,000        377,000

Adelaide      470,000        350,000

Hobart          470,000        355,000

Dacă vrei să stai cu chirie, iată mai jos care e media prețurilor, exprimată în dolari australieni:

Sydney         2681.48

Melbourne   1767.60

Canberra      1733.26

Brisbane      1726.13

Adelaide      1705.67

Gold Coast  1568.92

Darwin         1524.35

Perth            1523.41

Hobart          1208.33

Utilitățile de bază, care includ curentul electric, gazul și internetul, pentru un apartament standard de două camee sunt circa 350 de dolari australieni pe lună.

sursa foto: istock

Viața în Australia: Transportul public

Australia are un sistem public de transport bine pus la punct, considerat de mulți ca fiind și unul accesibil din punct de vedere al costurilor. Taxiul costa 2.20 dolari pe kilometru, un bilet de autobuz sau tren 4 dolari, un litru de benzină/motorină 1.50 dolari.

Viața în Australia: Sistemul medical

Australia are un excelent sistem medical. Rezidenții permanenți au acces la el plătindu-și taxele anuale. Cu toate astea, mulți australieni își fac asigurări private de sănătate, pentru a acoperi și servicii de specialitate. Prețul unei asigurări de sănătate depinde de zona în care locuiești și de ce servicii beneficiezi: poți plăti oricât de la 43 de dolari pe lună până la 1150, dar, în medie, australienii dau cam 2000 de dolari pe an pentru asigurarea privată.

 Viața în Australia: cât costă alimentele

În Australia, alimentele sunt mai scumpe decât în marile orașe ale lumii. Un carton de 12 ouă costă în jur de 5 dolari, o pâine în jur de 3.50 dolari, iar 2 litri de lapte 2 dolari. Așa că, lunar, trebuie să plătești între 80 și 300 de dolari pe alimente.

O masă pentru două persoane într-un restaurant de nivel mediu în Sydney costă circa 70 de dolari, un Big Mac 10 dolari, o bere 7, iar o cafea 3.50 dolari.

Două bilete la film, în Sydney, costa 39 de dolari.

Viața în Australia: cât sunt salariile

În Australia, salariile sunt mari, comparativ cu restul lumii. Salariul minim este de 17.70 dolari australieni pe oră (față de 14.66 în Marea Britanie sau 10.08 în SUA)

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora