Viața în Belarus: o economie înfloritoare cu costuri mari pentru libertate
Republica Belarus este o națiune fără ieșire la mare situată în Europa de Est și un fost stat satelit al Uniunii Sovietice (URSS). În ciuda independenței și dezvoltării care au venit după prăbușirea URSS, Belarus este una dintre cele mai represive țări din Europa. Mai mult, instituțiile democratice, adesea considerate de la sine înțelese în Occident, lipsesc în mare parte.
Economia Belarusului rămâne în mare parte controlată de stat
Potrivit Fundației Heritage, 70% din economia statului este administrată de guvern. Lipsa proprietății private inhibă inovația și contribuie la ineficiența guvernului.
Un aspect al economiei Belarusului care i-a adus pe cetățenii săi relativ înstăriți îl constituie rezervele de petrol ale țării și capacitatea de rafinare. Belarus exportă petrol rafinat, în principal în Rusia, în schimbul gazelor naturale ieftine. Comerțul cu combustibili fosili contribuie la faptul că bielorușii au un PIB pe cap de locuitor de 18.100 de dolari, situându-l pe locul 66 din 214 națiuni.
În ciuda faptului că Belarus are un nivel de trai peste medie, oamenii săi sunt departe de a fi liberi
Țara este condusă de liderul autoritar Alexandru Lukașenko, omul care este la putere din 1994. Considerat pe scară largă drept „ultimul dictator din Europa”, represiunea sa împotriva dizidenților, împreună cu încălcările pe scară largă ale drepturilor omului, sunt condamnate de Occident. Un fapt de neacceptat despre Belarus este lipsa libertății presei. Reporterii fără frontiere ocupă Belarusul pe locul 155 din 180 la această categorie, iar acest lucru se datorează parțial încarcerării a 100 de jurnalişti în 2017.
Belarus are performanțe rezonabile în ceea ce privește indicatorii majori de sănătate publică
De exemplu, peste 99% din țară are acces la apă potabilă îmbunătățită, 94% la canalizare îmbunătățită, iar rata mortalității infantile este de doar 3,6 decese la 1.000 de nașteri. În comparație, Statele Unite au o rată a mortalității infantile de 5,7 la 1.000 de nașteri.
O criză majoră de sănătate publică reprezintă diferența dintre speranța de viață a bărbaților și femeilor
Speranța de viață a bărbaților este de 66,5, comparativ cu rata femeilor de 78. Experții în sănătate publică citează abuzul de alcool ca fiind un factor major al speranței de viață scăzute pentru bărbații din Belarus. Omul mediu bea 27,5 litri pe an, comparativ cu media la nivel mondial de 6,2.
Spre deosebire de unii dintre omologii săi post-sovietici, cum ar fi statele baltice, Belarus nu este strâns aliniat cu Uniunea Europeană (UE)
Această izolare are un impact vizibil asupra economiei Belarusului. Membrii UE au acces la una dintre cele mai mari piețe comune din lume. În plus, cetățenii statelor membre UE sunt, în general, liberi să trăiască și să lucreze în întregul bloc. Milioane de oameni profită de acest avantaj și se îmbunătățesc, o opțiune pe care bielorușii nu o au.
În general, populația din Belarus pare să fie educată adecvat
Rata de alfabetizare a adulților este de aproape 100 la sută, iar elevii petrec în medie 15 ani în sistemul educațional.
Economia Belarusului se redresează după ani de declin
A înregistrat o creștere anuală de 2,9% a PIB-ului în 2017, această tendință fiind așteptată să continue de-a lungul deceniului. Cu toate acestea, pentru ca o creștere susținută să aibă loc, experții susțin că reformele structurale trebuie implementate. Acestea includ reducerea raportului datorie/PIB și alocarea eficientă a rezervelor bogate de capital ale Belarusului, atât fizic, cât și uman.
Liderul Belarusului înlătură disidența intimidând și cenzurând mass-media
Recent, el a primit ajutor din partea Rusiei, sub forma propagandei sponsorizate de stat care domină undele radio din Belarus. Scopul campaniei Rusiei, potrivit revistei World Policy, este de a mobiliza populația rusă considerabilă din Belarus împotriva naționalismului anti-rus și pro-belarus. Întrucât statele baltice și Ucraina neocupată sunt fără echivoc pro-democrație, Rusia vrea să mențină un vecin prietenos într-o regiune din ce în ce mai aliată cu Occidentul.
Indicele Dezvoltării Umane (IDU) clasifică națiunile pe baza unei agregate a statisticilor privind calitatea vieții, inclusiv speranța de viață, venitul pe cap de locuitor și educația
Pe baza calității acestor indicatori, unei țări i se acordă un scor de la 0-1. Scorul HDI al Belarusului este de 0,80, ceea ce plasează țara pe locul 53 la nivel mondial. În ciuda lipsei lor de libertate politică, bielorușii au un nivel de viață mult peste media mondială.
În ciuda faptului că are un guvern autocratic și este una dintre cele mai represive țări din Europa, țara a cunoscut o creștere a dezvoltării economice de care au beneficiat toți cetățenii țării.
Sursa foto: Facebook