Viața în Serbia. De ce să te muți într-o țară care se consultă zilnic cu puterea de la Kremlin - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Serbia poate fi diferită de tot ce ai văzut până acum, cu multe beneficii, dar și dezavantaje, dacă stai să privești situația economico-politică a Europei, cel puțin zilele acestea.

Dacă ai un job asigurat, poți duce un trai mai mult decât decent și te poți bucura de o mulțime de oportunități. Dacă regulile morale te împiedică să te bucuri de aceste oportunități, atunci poate ar fi momentul să-ți găsești o altă destinație unde să emigrezi.

Pentru cei care aleg totuși viața în Serbia, iată care sunt condițiile de trai pentru un expat.

Viața în Serbia. Merită să te muți aici?

Se știe că Serbia are un indice de dezvoltare umană ridicat, ceea ce se traduce prin calitatea vieții rezidenților favorabilă și mai mult decât satisfăcătoare. Majoritatea oamenilor care se mută în Serbia sunt maghiari, urmați de români. Cei care plănuiesc să se mute în Serbia ar face bine să învețe alfabetul chirilic și latin, acestea fiind utilizate pe scară largă în țară.

Serbia poate fi o națiune nou înființată, dar are o istorie de lungă durată. O economie emergentă, recunoscută de Fondul Monetar Internațional, umbrește trecutul turbulent.

Viața în Serbia

Chiar și Banca Mondială a clasificat Serbia în mod distinct ca o economie cu venituri medii superioare. Denumită oficial Republica Serbia, a fost una dintre republicile din fosta Iugoslavie Socialistă. Timp de trei ani (între 2003 și 2006), a fost cunoscută sub numele de „Serbia și Muntenegru”. Cu toate acestea, uniunea cu Muntenegru a fost ruptă în 2006. Astăzi, Serbia este o țară independentă. Capitala sa este Belgrad. Serbia continuă să fie membră a Națiunilor Unite, a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a Consiliului Europei și a Acordului de Liber Schimb Central European. Mai mult decât atât, Serbia împărtășește lumina reflectoarelor cu unele dintre cele mai importante orașe din Europa ca nouă destinație pentru expați.

Economia țării

Deși rata șomajului este ridicată, ratele recente de creștere economică a Serbiei, care au fost în medie de 6,6% în ultimii trei ani, arată o tendință ascendentă și devine o forță economică în Europa. Chiar și analiștii străini au etichetat Serbia drept „Tigrul Balcanic”. Serbia este singura țară europeană din afara fostei Uniuni Sovietice care are acorduri de liber schimb cu Federația Rusă și Belarus și, având în vedere planurile sale de a consolida acordurile economice cu Turcia și Iranul, nu va trece mult până când această nouă republică va beneficia de legăturile dintre Est și Vest. Așadar economic ar sta bine, dar aceste acorduri se aliniază valorilor tale?

Geografie și Climă

Serbia este cuprinsă între Europa Centrală și de Sud, în Peninsula Balcanică și Câmpia Panonică. Secțiunea sa de nord-est face parte din vasta și fertilă Câmpie a Dunării, drenată de fluviile Dunărea, Tisa, Sava și Morava. Este fără ieșire la mare și este înconjurată de Croația la nord-vest, Ungaria la nord, România la nord-est, Bulgaria la est, Macedonia la sud și Albania, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina la vest. Nordul Serbiei are ierni reci și veri calde și umede, în timp ce în sud se confruntă cu veri calde și uscate și zăpadă abundentă în timpul iernii.

Viața în Serbia

Viața în Serbia

Populația Serbiei este de peste 7 milioane de locuitori împărțiți în cele 150 de municipalități și 24 de orașe. Orașul constituie unitățile de bază ale autoguvernării locale. Etnicii sârbi, sau cei care s-au declarat sârbi, cuprind cel mai mare grup etnic din Serbia, reprezentând 83% din totalul populației de pe teritoriul Serbiei Centrale și Voivodinei. Ungurii dețin al doilea grup etnic ca mărime, reprezentând 14,3% din populația din Voivodina, iar restul sunt grupuri minoritare care includ bosniaci, romi, albanezi, croați, muntenegreni, slovaci, vlahi și români. Sârba este limba oficială. Fiți avertizat că sârba, depășită de reguli gramaticale, este o limbă dificil de învățat. Cu toate acestea, engleza este bine vorbită, mai ales de către generația tânără. Fiind una dintre cele mai diverse țări din Europa, religia este, de asemenea, un amestec de catolici, protestanți, musulmani și alte confesiuni religioase, dar cea creștin ortodoxă rămâne religia dominantă. Obiceiurile și manierele sunt cruciale în cultura sârbă. Localnicii sunt pasionați de sporturile de echipă, de la fotbal și baschet până la polo pe apă și volei.

Cum să trăiești ca un localnic

Serbia se mândrește cu o locație strategică pe una dintre rutele terestre principale din Europa Centrală până în Turcia. Cu toate acestea, este adesea neglijată de străini din cauza vecinilor săi, magneți de expați, Ungaria, Bulgaria și Croația. Dar, în realitate, Serbia este o națiune frumoasă care așteaptă cu răbdare să fie remarcată, iar cei care sunt dispuși să o observe, primesc garantat o experiență de-o viață.

Votul din 2006 pentru independența cetățenilor din Muntenegru aproape a lăsat Serbia într-o poziție devastată. A existat o datorie masivă, iar economia nu a dat semne de redresare. Dar ca un luptător persistent dornic să continue în ciuda loviturilor imobilizatoare, Serbia a demonstrat restului lumii că deține un potențial incontestabil. Locurile de muncă au devenit disponibile, iar știrile despre Serbia ca națiune progresistă și-au făcut drum în întreaga lume. Astăzi, expații aleg să locuiască aici nu doar din cauza joburilor, ci și din cauza mediului sigur, a culturii diverse și a vieții simple, dar promițătoare.

Cele mai bune orașe din Serbia pentru nomazi digitali și expatriați

Expații iubesc Serbia pentru renumita ospitalitate, printre multe alte trăsături pozitive, care le permit să se potrivească frumos cu cultura locală și să își construiască cu ușurință o viață aici. Și ceea ce cu siguranță ajută este faptul că costul vieții în Serbia este departe de a fi mare.

Viața în Serbia

Orașele din Serbia alese în mod obișnuit de nomazi digitali și expați sunt:

Belgrad – capitala și cel mai popular oraș

Novi Sad – un oraș în stil austro-ungar din nordul Serbiei

Niš – un oraș pitoresc înconjurat de munți în sud

Costul vieții în aceste orașe variază, astfel încât bugetul necesar pentru chirie este diferit. Cu toate acestea, cheltuielile lunare în toate aceste orașe sunt remarcabil mai mici decât în SUA, Canada sau Europa de Vest. Expații care trăiesc în aceste orașe susțin că lunar nu cheltuie mai mult de 1000 de euro pentru chirie, mâncare, transport și alte lucruri necesare.

Asistența medicală în Serbia

Asistența medicală din Serbia este administrată de stat și este finanțată prin colectarea asigurărilor obligatorii de sănătate de la cetățenii săi. În calitate de expatriat care trăiește și lucrează în Serbia, vei avea dreptul să utilizezi acest sistem de asistență medicală, cu condiția să lucrezi și să achiți contribuțiile de asigurare necesare. Cu toate acestea, în funcție de țara de origine, este posibil să ai taxe suplimentare.

Mulți dintre medicii și asistentele din orașele mai mari vorbesc engleză, dar este vital să verifici înainte de a face o programare. Există, de asemenea, o rețea mare de spitale private și medici, care pot oferi un nivel mai bun de îngrijire. Cu toate acestea, din cauza faptului că multe spitale sunt lipsite de materiale și echipamente medicale, mulți expatriați preferă să viziteze alte țări din apropiere, cu facilități de sănătate mai bune pentru tratamente sau operații majore.

Educația în Serbia

La fel ca multe alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est, sistemul de învățământ al Serbiei oferă educație gratuită, obligatorie, de la șase ani până la 15 ani. Aceasta se realizează la o școală primară, iar apoi elevii își pot continua studiile la o școală secundară până la 19 ani. Atunci ei pot intra în învățământul superior, care poate consta în colegiu, universitate, școală de artă sau un colegiu profesional.

În calitate de expatriat, copiii tăi vor avea dreptul să folosească pe deplin sistemul școlar public în timpul în care locuiesc în Serbia, deși, dacă preferi, există o serie de școli și colegii internaționale care oferă lecții în engleză sau în alte limbi. Multe dintre acestea sunt situate în capitala Belgrad.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora