Viața în Câmpulung, orașul ce ar putea da viitorul președinte al României - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața în Câmpulung, orașul ce ar putea da viitorul președinte al României

De numele municipiului Câmpulung Muscel din județul Argeș se leagă o seamă de personalități care fie s-au născut aici, fie și-au desăvârșit cariera în fostul târg a cărui arhitectură veche de sute de ani din inima urbei dă seama de aplecarea către frumos a multor familii înstărite, unele dintre ele boierești.
Share this article

De numele municipiului Câmpulung Muscel din județul Argeș se leagă o seamă de personalități care fie s-au născut aici, fie și-au desăvârșit cariera în fostul târg a cărui arhitectură veche de sute de ani din inima urbei dă seama despre aplecarea către frumos a multor familii înstărite, unele dintre ele boierești.

Dezvoltarea turismului, singura soluție pentru câmpulungeni

Ce s-a întâmplat cu salariații care și-au pierdut locurile de muncă după moartea indusă politic a uzinei Aro și a Combinatului de fire și fibre sintetice? Unii dintre ei au fost navetiști și s-au așezat la locurile de baștină. Alții, și nu puțini, s-au pensionat „pe caz de boală“, deși mulți dintre ei nu aveau afecțiuni grave în baza cărora să fie incluși în categoria celor inapți de muncă. Unii, chiar și ingineri, s-au făcut taximetriști, vânzători, precupeți. Dar cei mai mulți, după spusele localnicilor, au plecat să muncească în străinătate.

Câmpulung Muscel va fi atestat până în vara acestui an ca Stațiune Turistică de Interes Național

Câțiva pași procedurali mai sunt necesari pentru ca acest statut să devină realitate. Documentația pentru Câmpulung Muscel a fost deja finalizată, iar următorul pas constă în avizul interministerial și de o Hotărâre de Guvern și o Hotărâre de Consiliu Local.

Citește și: Viața în Arad, orașul cu salarii mici și nivel de trai ridicat

Iar avantajele acestui statut sunt numeroase

”Atât primăria, cât și agenții economici pot primi finanțări nerambursabile de la Ministerul Turismului pentru dezvoltarea infrastructurii de turism. Un alt avantaj: ai punctaj mai mare atunci când vrei să accesezi fonduri europene nerambursabile pentru proiecte care țin de dezvoltarea turismului. Agenții economici pot accesa fonduri pentru a construi hoteluri, pensiuni”, a declarat primărița Elena Lasconi pentru ”Adevărul”.

Complexul feudal unic

La câteva sute de metri de primărie, în oraşul Câmpulung Muscel, poate fi vizitat un complex feudal unic, ce datează din secolul al XIV-lea. Este vorba de ansamblul Bărăţia.

Ansamblul monumental religios Bărăţia (sec. XIV), monument istoric de arhitectură de interes naţional, este compus din trei obiective distincte: Biserica “Sfântul Iacob”, Turnul Bărăţiei şi Casa parohială.

Citește și: Viaţa în Oradea, orașul preocupat de cultură, artă și, în special, de calitatea vieții locuitorilor săi

Ansambul a fost ridicat de către călugării franciscani veniţi din Transilvania, care s-au aşezat în oraş. Biserica “Sfântul Iacob” este cea mai veche clădire din acest ansamblu, fiind interesantă prin prezenţa cunoscutei lespezi a Comitelui Laurenţiu de Longo Campo, datată în anul 1300, aflată în interior, sub altar.

Singurul oraş din țara noastră cu zeci de cruci din piatră pe străzi

Oraşul Câmpulung Muscel este un caz unicat în România. Pe străzile acestui oraş, de mai bine de patru secole, 37 de cruci votive impresionante, cioplite în piatră de Albeşti, ridicate în răscruci, mărturisesc şi astăzi despre om, drum şi credinţă.

Cele 37 de monumente fac din fosta capitală a Tării Româneşti, un caz singular în România. Realizate din calcar numulitic de Albeşti, folosit încă din antichitate de către meşterii pietrari, crucile votive au fost ridicate între 1576 şi 1868 în vechile cartiere ale oraşului, la răscrucea unor drumuri importante.

Punct de vamă între Ţara Românească şi Transilvania, Câmpulungul a fost mult timp pe unul din principalele drumuri comerciale ce legau Europa de Grecia şi Imperiul Otoman

Zeci de străduţe porneau din acest drum spre localităţile vecine oraşului. În aceste răscruci de drumuri au început să fie înălţate, prin 1576, cruci mari de piatră, pentru ca trecătorii să nu se abată de la drumul cel bun.

Citește și: Viața în Sibiu. Ce oportunități găsești în inima țării și cât te costă traiul zilnic?

„Vreau să punem în valoare și să protejăm prin fonduri europene crucile votive”, precizează Elena Lasconi.

Și tot în Câmpulung Muscel, chiar la intrarea în oraș, se află un alt obiectiv foarte interesant

Este vorba de Muzeul Automobilului Românesc, inaugurat pe 19 iulie 2014, unde pot fi văzute în total peste 60 de exponate, dintre care 15 sunt ARO IMS și ARO. Cel mai deosebit model este un unicat: ARO 16, fabricat într-un singur exemplar.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora