Viața în Constanța: cât costă să trăiești la Marea Neagră
Numbeo.com a publicat Indicele Costului de Trăire (ICT) pentru anul 2024. Indicele reprezintă o imagine de ansamblu a indiciilor curente într-un punct specific în timp.
Indicele Costului de Trăire (fără chirie) indică prețurile relative ale bunurilor de consum precum alimente, restaurante, transport și utilități. Exclud cheltuielile legate de cazare, cum ar fi chirie sau ipotecă. De exemplu, un oraș cu un Indice al Costului de Trăire de 120 este estimat să fie cu 20% mai scump decât New York City (fără chirie).
Potrivit acestei surse, Constanța are cel mai mare Indice al Costului de Trăire din România, de 45,1
Sub Constanța se situează Cluj-Napoca – 41,5, București – 41,4, Brașov – 39,7, Timișoara – 39,1, Iași – 38,8, Sibiu – 37,2.
Citește și: Viața în Cluj-Napoca: adevărul despre cât costă să trăiești în locul lui Untold, TIFF sau Electric Castle
Potrivit acestui clasament, traiul este mai scump în Constanța decât în Cracovia – Polonia, Kuweit City – Kuweit, Sofia, Shanghai – China, Bangkok – Thailanda, Istanbul, Moscova, Bali, Ankara.
În Constanța, indicele chiriei este de 12,1, adică este la numai 12,1% față de valoarea de referință, New York
Indicele cumpărăturilor alimentare este de 40,8, iar cel al prețului la restaurant este de 40,1. Indicele puterii de cumpărare locale este de 34,2.
Cel mai bine în Europa, stau cinci orașe din Elveția: Basel, Zurich, Lausanne, Geneva și Berna.
Citește și: Viaţa în Oradea, orașul preocupat de cultură, artă și, în special, de calitatea vieții locuitorilor săi
Indicele cumpărăturilor alimentare este de 40,8, iar cel al prețului la restaurant este de 40,1. Indicele puterii de cumpărare locale este de 34,2.
Cel mai bine în Europa, stau cinci orașe din Elveția: Basel, Zurich, Lausanne, Geneva și Berna.
De Ziua Tineretului, Consiliul Tineretului din România a realizat un studiu numit “Tineri după pandemie: Orașe Fericite”
Studiul a fost realizat cu scopul de a se afla care este nivelul de fericire al românilor, pe o scară de la 1 la 10. La baza studiului a stat un sondaj prin care s-a analizat cât de fericiți sunt tinerii, ce grad de siguranță simt în orașul din care provin, dar și ce lucruri ar putea fi îmbunătățite în acesta.
Conform studiului realizat de Consiliul Tineretului din România, cel mai trist oraș este Constanța
Nu mulți se așteptau la acest rezultat, din moment ce este vorba despre orașul unde oamenii merg să se distreze în sezonul estival.
Citește și: Viața în Sibiu. Ce oportunități găsești în inima țării și cât te costă traiul zilnic?
5.000 de tineri au fost implicați în acest studiu, având vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Aceștia provin din Târgu Jiu, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare, Bacău și Constanța, scrie fanatik.ro.
Sursa foto: Facebook