Viața în Kosovo. Care sunt condițiile de trai în această țară măcinată de sărăcie și cu ce tensiuni se confruntă cetățenii ei? - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața în Kosovo. Care sunt condițiile de trai în această țară măcinată de sărăcie și cu ce tensiuni se confruntă cetățenii ei?

Cum este viața în Kosovo? Cu ce provocări se confruntă cetățenii acestei țări și care e situația tensiunilor de la graniță?
Share this article

Tensiunile au izbucnit între Kosovo și Serbia zilele trecute, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea unor noi tulburări în Balcani într-un moment în care aliații occidentali sunt concentrați asupra războiului din Ucraina.

Forța internațională de menținere a păcii din Kosovo condusă de NATO, cunoscută sub numele de KFOR, a declarat că monitorizează îndeaproape situația din Kosovo și este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol”.

Viața în Kosovo

Viața în Kosovo: Tensiuni între Kosovo și Serbia

Etnicii sârbi din orașele din nordul Kosovo, la granița cu Serbia, au blocat drumurile și s-au luptat cu poliția în ajunul punerii în aplicare a unei legi care le impune să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare cu plăcuțele Kosovo.

Noile reguli trebuiau să intre în vigoare săptămâna trecută și le-ar fi cerut deținătorilor de legitimații și pașapoarte sârbești să obțină un document suplimentar pentru a intra în Kosovo, așa cum este deja cazul cetățenilor din Kosovo care intră în Serbia.

Viața în Kosovo

Într-o declarație publicată zilele trecute, oficialii de la Kosovo au anunțat întârzierea cu o lună în implementarea noilor măsuri și au condamnat „obstrucționarea drumurilor în nordul Kosovo, dar și faptul că s-au aflat persoane înarmate în zonă care au tras focuri de armă”. În declarație se mai precizează că „actele agresive” au fost instigate și planificate de autoritățile din capitala sârbă, Belgrad. Tensiunile dintre aceste două țări durează de multă vreme, iar istoria lor este destul de tristă și sângeroasă.

Dar care e situația în Kosovo și cu ce provocări se confruntă localnicii în viața de zi cu zi? Cu alte cuvinte, cum este viața în Kosovo?

Kosovo este o țară mică, parțial recunoscută, situată în Balcani, care există de la separarea sa de Serbia, în 2008. În ciuda faptului că este o națiune tânără și încă în curs de dezvoltare, este bogată cultural, în mare parte datorită diversității sale etnice.

Viața în Kosovo

Viața în Kosovo: 10 informații despre condiții

  1. Cetăţenii din Kosovo reprezintă al doilea cel mai sărac popor din Europa. Țara suferă de o rată a șomajului de 33%, iar șomajul în rândul tinerilor a ajuns la aproape de 60%.
  2. Aproximativ 45% din populația Kosovo trăiește sub pragul sărăciei, iar 15% dintre localnici trăiesc în sărăcie extremă. Cea mai mare parte a populației locuiește în zonele rurale, în case construite pe loturi mici, cu unelte industriale limitate. Acest lucru face ca o mare parte dintre cetățenii țării să fie forțați să trăiască din agricultură, la un nivel aproape de subzistență.
  3. Țara nu are destui medici. Kosovo a început o nouă reformă în domeniul sănătății în 2010. Aceasta include asigurări de sănătate universale de stat cu o rețea de centre de sănătate a familiei. Ultimele rapoarte au găsit 2.664 de medici în program, cu încă 1.457 de medici în sectorul privat. Aceasta însumează 2,2 medici la 1.000 de cetățeni, cu mult sub media europeană de 3,4.
  4. Igiena personală este o problemă uriașă în țară. Există inegalități masive între clasele economice inferioare ale țării în ceea ce privește accesul la igienă și salubritate. Lipsa energiei electrice există doar pentru 0,1% dintre persoanele cu studii universitare și 10% dintre persoanele fără studii. Între timp, lipsa băilor personale este raportată în număr mare și este de obicei împărțită pe linii etnice (0,3% din gospodăriile albaneze, comparativ cu 20,2% dintre gospodăriile de etnie romă, așkali și egipteană).
  5. Minoritățile etnice se confruntă cu multe bariere legale care agravează greutățile lor. Minorități precum romii, Ashkali și egiptenii din Balcani au probleme în obținerea documentelor personale necesare pentru a avea acces la asistență medicală, asistență socială și educație. Acest lucru îi împiedică pe acești cetățeni să acceseze multe dintre programele concepute pentru a ajuta cetățenii cu venituri mici, prinzându-i și mai mult în cercul vicios al sărăciei.
  6. Multe femei se confruntă cu violența domestică, deoarece aproximativ 68% dintre femeile din Kosovo raportează că au suferit de abuzuri în gospodărie. Acest lucru se datorează unor răspunsuri inadecvate ale poliției și procurorilor. Guvernul a creat însă o nouă Strategie Națională și Plan de Acțiune împotriva Violenței Domestice pentru a lupta împotriva acestor crime.
  7. Persoanele bolnave prezintă un risc crescut de a nu avea locuințe, apă și venituri adecvate. Locuințe inadecvate sunt raportate de 11,6% dintre cei suferinzi și accesul dificil la o sursă de apă potabilă este raportat pentru 7,4% .
  8. Instanțele din Kosovo sunt pline și supraîncărcate. Ultimele rapoarte ale Fondului Monetar Internațional au arătat că instanțele aveau 264.193 de dosare pe rol și un stoc de dosare restante variind de la 25,7 la 71,7 % în diferite cauze. Doar 29 din posturile judiciare sunt ocupate și doar cinci judecători specializați lucrează la instanța inferioară și doar unul la instanța de apel. Aceste statistici arată o instanță lentă și ineficientă, care împiedică acțiunea în justiție a cetățenilor din țară.
  9. Kosovo este o țară destul de sigură. Kosovo are un indice de criminalitate de 33,37. Același indice este de 37,27 în Serbia, 39,29 în Macedonia, 40,3 în Albania și 40,48 în Muntenegru, toate țările vecine cu Kosovo. În 2017, 72 de cetățeni au fost condamnați pentru infracțiuni legate de crimă și 218 au fost condamnați pentru infracțiuni legate de tâlhărie într-o țară de 1,8 milioane de oameni.
  10. Nu există suficiente locuințe în țară, deoarece 21,5% dintre gospodării raportează că au două sau mai multe persoane per cameră în casă, iar 28,7% au între 1,5 și 2 persoane pe cameră. Organizația Națiunilor Unite a lucrat de mult pentru a aborda această problemă, în special în orașul Priștina. Proiectul a început în 2015 și este în derulare.
Viața în Kosovo
Priștina

Aceste 10 informații despre condițiile de viață din Kosovo sunt menite să evidențieze problemele care trebuie rezolvate urgent în țară. În ciuda problemelor prezentate în textul de mai sus și a altor probleme cu care se confruntă țara, multe legi și inițiative sunt în lucru pentru a atenua situația precară a cetățenilor. Atât programele internaționale, cât și cele locale lucrează în prezent pentru îmbunătățirea condițiilor din țară, până acum cu succes. Acest lucru, combinat cu o economie aparent stabilă, oferă un viitor plin de speranță pentru cetățenii din Kosovo.


Foto: Depositphotos.com; Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora