Viața în Noua Zeelandă: cât de scumpă e țara pe care am admirat-o în Stăpânul Inelelor - LIFE.ro
Sari la conținut

Despre Noua Zeelendă se spune adesea că este “cea mai fotogenică țară din lume”, cu peisajele sale de vis, munți înalți, vulcani fumegânzi, coaste spectaculoase, păduri virgine și lacuri seculare. Țara în care s-a filmat Stăpânul Inelelor și în care se află fascinantele căsuțe de hobbiți este și un loc preferat al expaților, care vor să vadă pe pielea lor cât de frumoasă este viața în Noua Zeelandă.

Zoua Zeelandă este o țară insulară, situată sud-vestul Oceanului Pacific, formată din două insule mari și mai multe mici, cu o populație de doar 4.5 milioane de locuitori. Din cauza poziției sale destul de izolate, în mijlocul apelor, Noua Zeelandă a fost una din ultimele țări descoperite și ulterior populate.

Țara este cunoscută pentru biodiversitatea sa, și asta pentru că picior de om n-a călcat pe pământul neo zeelandez până în 1250, mult după ce Americile fuseseră deja descoperite. Astfel, animalele, păsările și speciile de plante s-au putut dezvolta în voie: în Noua Zeelandă se găsesc specii care nu mai sunt nicăieri în lume! Chiar sunt legi foarte clare pentru a proteja animalele din această regiune.

sursa foto: istock

Cât costă viața în Noua Zeelandă?

Destul de mult, însă depinde foarte tare și de locul unde te stabilești. Ca peste tot în lume, zonele urbane sunt mai scumpe decât cele rurale. Apoi, mai contează și insula pe care o alegi: cea sudică este mult mai ieftină decât cea nordică. Cu Auckland și Wellington în top 100 cele mai scumpe orașe din lume, Noua Zeelandă e un loc destul de scump pentru expați.

Viața în noua Zeelandă: cât costă o casă și chiria

Apartamentele în Noua Zeelandă sunt un pic mai mari decât sunt obișnuiți expatii, în special cei veniți din Europa. În general, locuințele sunt construite și amenajate la un starndard înalt, așa că uneori o chirie poate ajunge și al 3000 de dolari.

Procedurile pentru achiziționarea unei case în Noua Zeelandă durează în jur de patru săptămâni. Trebuie reținut că prețurile în Auckland sunt duble față de celelalte orașe. Un apartament în centru unui oraș principal costă în jur de 4000 de dolari pe metru pătrat, iar în zonele mai mărginașe 3500 dolari pe mp.

În Aukland, chiria pe o lună la un apartament cu două camere poate costa în jur de 800-900 de dolari pe lună, dacă se află într-o zonă bună. Pentru trei camere în aceleași condiții prețul mediu este de 1700 de dolari. Utilitățile pentru un apartament de 80 mp costă cam 150 de dolari pe lună, însă iarna costurile se pot tripla.

sursa foto: istock

Viața în Noua Zeelandă: sistemul educațional

Educația în Noua Zeelandă este gratuită atâta timp cât ești locuitor permanent în această țară. Sistemul de învățământ este unul foarte bun, așa că să găsești o școală bună nu este o problemă. Chiar și în cazul în care nu ai reședința permanentă în Noua Zeelandă, taxele la școlile publice pentru expați sunt mult mai mici decât la cele private. Taxa anuală la o școală internațională e în jur de 13.000 de dolari pe an.

Viața în Noua Zeelandă: cât costă alimentele

În general, în Noua Zeelandă este scump să cumperi mâncare. Poți ieși la un preț mai mic dacă achiziționezi produse locale și dacă vânezi ofertele de la supermarket. Mulți localnici salvează bani cumpărând en gros. Expații trebuie să țină cont de faptul că Noua Zeelandă este o țară destul de izolată și că multe alimente sunt importate, prețul lor crescând semnificativ. Poți verifica în detaliu prețul alimentelor pe un site dedicat celor care vor să înceapă o viață nouă în această țară.

sursa foto: istock

Viața în Noua Zeelandă: transportul

Expații vor fi surprinși să vadă că prețul la mașini este mai mic decât cel cu care erau ei obișnuiți. Însă oamenii nu au nevoie neapărat de mașină, mai ales în zonele urbane, care sunt aglomerate, dar care au și un sistem de transport public foarte bine pus la punct.

Prețul este rezonabil și poți ieși în avantaj dacă îți cumperi un abonament lunar sau anual de transport. De exemplu, o călătorie costa 2.4 dolari, iar un abonament lunar 150 de dolari.

Viața în Noua Zeelandă: sistemul de sănătate

Sistemul de sănătate în Noua Zeelandă este unul foarte bun. O vizită la cabinetul medicului poate costa între 25 și 60 de dolari. De obicei, spitalizarea este gratuită, însă pentru o intervenție chirurgicală listele de așteptare sunt destul de mari. Asigurarea de sănătate este relativ accesibilă.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora