Viaţa în Singapore – de la facilităţi incredibile la reguli ce te pot arunca în închisoare
Singapore este oraşul acela în care trebuie să ajungi cel puţin o dată în viaţă. Sau, de ce nu, poate te convinge chiar să îţi construieşti viaţa în Singapore. „Orașul leilor” este considerat a fi cel mai rafinat și cosmopolit oraș al lumii, prin urmare nici drumul, nici costurile ca să ajungi acolo nu sunt deloc de neglijat. Oricine a ajuns însă acolo susține că merită din plin efortul. Iar unii au fost atrași atât de tare de oraș, de societate și oportunități încât au decis să se mute acolo. Pentru cei care sunt curioși ce înseamnă acest lucru am căutat să vedem ce înseamnă să trăiești în cel mai scump oraș din lume și, în acelaşi timp, cu cele mai stricte reguli.
Viața în Singapore – Un oraş cosmopolit
Insula de doar 700 de kilometri pătrați adăpostește aproape 6 milioane de locuitori, plus 10 milioane de turiști în fiecare an. Cu toate astea n-ai să resimți în mod neplăcut aglomerația oriunde te-ai afla: în metrou, în magazine sau pe stradă. Toți sunt foarte atenți să nu invadeze spațiul privat al celuilalt și foarte respectuoși.
Singapore este un stat cu o populație extrem de diversă, majoritar de origine chineză, urmată de cei de origine malaeziană, musulmani, indieni, indieni sich și europeni. 1 din 6 oameni stabiliți aici este străin, iar majoritatea celor care aleg să se stabilească aici vin să ocupe posturi de ingineri, IT-iși, arhitecți, dar nu numai. Industriile principale ale țării sunt în domeniile finanțelor, tehnologie, energie, biotehnologii, industrii manufacturiere și turism.
Sunt 4 limbi oficiale în acest stat micuț: engleza, mandarina, malaeza și tamil. Engleza nu este însă tocmai cea cunoscută de majoritatea dintre noi ci este mai degrabă un amestec de engleză cu cuvinte din Hokkien, dialect al limbii chineze.
Ca să lucrezi în Singapore ai nevoie de un Permis de Muncă pentru care angajatorul depune actele și trebuie să îți asigure un venit de 3500 de dolari singaporezi (SGD), aproximativ 2300 de euro. Mai există și varianta unui al doilea tip de permis, numit S Pass, pentru care se acceptă un salariu mai mic, de 2200 de dolari singaporezi pe lună (1460 euro). Acesta este însă salariul minim de care este nevoie pentru a primi dreptul de muncă în Singapore. Salariile sunt, în funcție de domeniu și experiență, mai ridicate având în vedere că, nu uitați, vorbim de cel mai scump oraș din lume. Un muncitor câştigă în medie 4500 SGD (2990 EUR), în timp ce angajaţii din corporaţii ajung şi la 10000 SGD (6643 EUR) lunar. Mai mult, angajatorii au grijă să le ofere expaților tot felul de avantaje precum plata cazării sau a taxelor de școlarizare.
Viaţa în Singapore – Cât costă să trăieşti în cel mai scump oraş din lume
Transportul public și mâncarea sunt considerate ieftine pentru cât de ridicate pot fi celelalte cheltuieli.
- Un bilet pentru un singur drum – 1,75 SGD (aprox. 1 EUR)
- Abonament 1 lună – 120 SGD (80 EUR)
- Taxi – 0.55 SGD (0,40 EUR) / kilometru
- Benzină – 2,24 SGD (1,5 EUR) / litru
- Lapte – 3,12 SGD (2,1 EUR) / litru
- Ouă – 2,94 SGD (1,85 EUR) / 12 bucăți
- Banane – 3,38 SGD (2,4 EUR) / kilogram
- Apă plată – 1,74 SGD (1 EUR) / sticla de 1,5 litri
- Țigări – 14 SGD (9,3 EUR) / pachet
- O masă la restaurant pentru 2 persoane, cu 3 feluri de mâncare – 60 SGD (40 EUR)
- Un meniu la McDonald`s – 8 SGD (5,3 EUR)
- Un capuccino – 5,53 SGD (3,6 EUR)
- Cheltuieli pentru un apartament de 85 de metri pătraţi (electricitate, căldură, gunoi) – 146,59 SGD (97 EUR)
Când vine vorba de chirie, însă, lucrurile nu mai sunt la fel de prietenoase. Pentru o garsonieră la periferie plăteşti lunar aproximativ 1800 SGD (1200 EUR), în timp ce chiria pentru una în centrul oraşului ajunge la 2750 SGD (1830 EUR). Un apartament de 3 camere la periferie poate fi închiriat pentru 3000 SGD (1994 EUR), iar unul tot de 3 camere, dar în centru costă 5.120 SGD (3400 EUR). Acestea sunt preţurile medii. Puteţi găsi apartament de închiriat şi la preţuri ceva mai mici, dar şi la preţuri mult mai mari. Pentru cei cu venituri mai mici există un ansamblu de locuințe (HBD) pus la dispoziție de Guvern unde străinii pot ajunge să locuiască la prețuri ceva mai mici decât în rest.
Dacă simţi că Singapore este casa ta pentru toată viaţa şi vrei să şi cumperi una, preţurile sunt de domeniul fantasticului. Preţul mediu pe metru pătrat în centrul oraşului este de 26.500 SGD (17.605 EUR), iar în afara zonei centrale ajunge la 13.565 SGD (9012 EUR). Practic, un apartament de 50 de metri pătraţi într-o zonă mai puţin populară ajunge la fabuloasa sumă de 450.600 de euro.
Costurile pentru educaţie sunt şi ele substanţiale. Grădiniţa privată, de exemplu, costă 1150 SGD pe lună, pentru un copil, adică 764 EUR. Costurile pentru şcoala primară internaţională pentru un an ajung la 28.100 SGD (18.670 EUR). Există şi varianta pentru învăţământul public, însă listele de aşteptare pentru centrele considerate a fi mai bune decât media sunt foarte mari şi locurile, puţine.
Sistemul de sănătate din Singapore este evaluat ca fiind cel mai eficient din lume. Emigranţii nu beneficiază însă de aceleaşi subvenţii pe care le primesc localnicii, aşa că este important să ai o poliţă de asigurare complexă.
Viața în Singapore – Regulile în cel mai sigur oraș din lume
Deși e obligația ta să știi care sunt regulile în țările pe care le vizitezi sau în care vrei să te stabilești, având în vedere că în acest caz vorbim de o chestiune de viață și de moarte, în mod firesc ești anunțat încă din avion, înainte de aterizare, că în Singapore consumul, deținerea sau traficul de droguri se pedepsesc cu moartea prin spânzurare.
Tocmai datorită regulilor extrem de stricte, Singapore este recunoscut și ca cel mai sigur oraș din lume. Camerele de supraveghere sunt absolut peste tot, la fiecare colț de stradă, în magazine, în metrou. Nimic nu scapă de ochii vigilenți ai celor care le urmăresc și tocmai de aceea ai toate șansele ca dacă ți-ai uitat geanta deschisă pe o bancă să o găsești în același stadiu.
Importul de gumă de mestecat este strict interzis, orice zgomot făcut cu un instrument muzical sau un ton mai ridicat este pedepsit cu o amendă usturătoare, dacă fredonezi un cântec cu versuri deocheate sau îi pui piedică cuiva ajungi direct la închisoare. Sunt însă şi destule reguli contestate de locuitori, cum ar fi aceea că dacă eşti necăsătorit nu ai dreptul să cumperi un apartament în oraş şi tot mai multe voci reproşează lipsa de libertate în comunicare, mai ales în ceea ce priveşte presa sau scriitorii.