Cele mai bune sisteme de învățământ din lume. În ce țară ți-ar plăcea să învețe copiii tăi? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune sisteme de învățământ din lume. În ce țară ți-ar plăcea să învețe copiii tăi?

Conform rezultatelor PISA din acest an, toate aceste țări sunt în fruntea clasamentului, iar dacă este să ne uităm în Europa, Estonia conduce detașat atunci când vine vorba de pregătirea copiilor, România fiind la coada clasamentului. Îngrijorător este faptul că 44%, conform acelorași teste, dintre elevii români, nu înțeleg ce citesc.
Share this article

O dată la patru ani apare evaluarea PISA care arată care sunt cele mai bune sisteme de învățământ din lume, prin faptul că atestă pregătirea școlară a elevilor din țările participante.

Însă, în fiecare an, Forumul Economic Mondial prezintă un raport global asupra celor mai importante economii ale lumii. Acest raport adună date din domenii diferite pe care le compilează pentru a creiona starea economiei fiecărei țări de pe glob. Țările sunt catalogate în funcție de mediul macro-economic, infrastructură, sănătate și educație primară, forță de muncă și eficiența pieței.

The Independent a luat aceste date și a reușit să scoată în față țările cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume. Conform rezultatelor PISA din acest an, toate aceste țări sunt în fruntea clasamentului, iar dacă este să ne uităm în Europa, Estonia conduce detașat atunci când vine vorba de pregătirea copiilor, România fiind la coada clasamentului. Îngrijorător este faptul că 44%, conform acelorași teste, dintre elevii români, nu înțeleg ce citesc.

Dar să aruncăm un ochi peste gard și să vedem care sunt cele mai bune sisteme de învățământ din lume.

Japonia

Japonia este una dintre acele țări care înregistrează performanțe în literatură, științe și matematică. Elevii trebuie să treacă mai întâi prin șase ani de școală elementară, trei ani de juniorat în liceu și alți trei ani de liceu, înainte de a decide dacă vor sau nu să urmeze o universitate. Liceul nu este obligatoriu, însă rata de înscriere este de 98%.

Barbados

Guvernul din Barbados a investit masiv în educație, ceea ce a avut ca rezultat o rată de alfabetizare de 98%, una dintre cele mai mari din lume. Școala primară merge de la 4 la 11 ani și este urmată de o școală secundară între vârstele de 11 și 18 ani. Majoritatea școlilor, atât primare cât și secundare, sunt de stat și funcționează foarte bine.

Noua Zeelandă

Educația primară și cea secundară în Noua Zeelandă intervine de la 5 la 19 ani, obligativitatea fiind impusă de la 6 la 16 ani. Sunt trei tipuri de școli secundare în Noua Zeelandă: școlile de stat unde merg aproximativ 85% dintre elevi, școlile de stat integrate – școli private care au fost integrate în sistemul de stat, dar care și-au păstrat caracterul special – unde sunt educați în jur de 12% dintre copii și școlile private ce primesc 3% dintre copiii din țară.

Așa arată curtea unei școli din Noua Zeelandă, în timpul pauzei

Estonia

Așa cum spuneam mai sus, conform rezultatelor PISA de anul acesta, Estonia este pe primul loc în clasamentul țărilor europene cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume.

Estonia alocă aproximativ 4% din PIB educației, conform datelor din 2015. Legea educației votată în 1922 spune că scopurile educației sunt „de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea personalității, familiei și a națiunii estoniene; de a promova dezvoltarea minorităților etnice, economice, politice și a vieții culturale în Estonia și de a conserva natura în contextul economic și cultural global; de a preda valorile cetățeniei; și pentru a stabili condițiile preliminare pentru crearea unei tradiții de învățare pe tot parcursul vieții, la nivel național”.

Irlanda

Majoritatea școlilor secundare din Irlanda sunt deținute și gestionate în mod privat, dar finanțate de stat, însă există și școli profesionale.

Cu toate acestea, un raport recent arată că Irlanda a cheltuit pentru educație mai puțin cu 15% față de țările dezvoltate, în perioada de vârf a crizei financiare, din 2008 până în 2013, ceea ce sugerează că sistemul său de învățământ ar putea suferi în viitor. Conform rezultatelor PISA, Irlanda ocupă un bine meritat loc 4, sub Estonia, Canada și Finlanda.

Qatar

BBC a raportat în 2012 că Qatarul bogat în petrol „a devenit unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul inovației în educație, sprijinind o serie de proiecte de la alfabetizare până la cercetarea universitară de înaltă calitate”. Această țară investește masiv  în îmbunătățirea standardelor educaționale ca parte a programului său, Vision 2030. Școlile finanțate de guvern oferă educație gratuită, dar numai pentru cetățenii Qatar-ului, iar majoritatea expaților tind să își trimită copiii la școli private.

Citește și:

Rubik School, o comunitate de predare agilă în care copiii români ,,învață” cum și de ce să învețe. Cum arată sistemul educațional care ține cont de preferințele copilului

Olanda

În 2013, conform unui studiu Unicef, copiii olandezi au fost descoperiți ca fiind cei mai fericiți din lume. În școlile primare copiii nu primesc multe teme, lucru ce i-a determinat să declare că nu sunt presați sau stresați. Școlile sunt împărțite între școlile cu caracter religios și școlile de stat „neutre”, cu doar un număr mic de școli private.

O școală din Olanda

Singapore

Singapore are niște rezultate incredibile la testele PISA, menite să măsoare și să compare performanța elevilor din diferite țări. Cu toate acestea, sistemul școlar are reputația de a fi o oală sub presiune, ce supune elevii la mult stres de la o vârstă foarte mică.

Belgia

Belgia are patru tipuri diferite de școli secundare, și anume școlile secundare generale, școlile secundare tehnice, școlile de învățământ secundar profesional și instituțiile de învățământ secundar de artă.

Comisia Fulbright din SUA, care organizează schimburi de experiență între studenți cu Belgia și Luxemburg, spune: Educația are o prioritate ridicată și deține cea mai mare pondere din bugetul anual al guvernelor regionale în Belgia. Sistemele complete de școli publice și private sunt disponibile tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, fără costuri sau cu costuri mici”.

Elveția

Doar 5% dintre copii merg la școli private în Elveția. Lecțiile sunt predate în diferite limbi, în funcție de regiunea elvețiană din care fac parte, germana, franceza și italiana fiind cele mai des întâlnite limbi de predare. De la școala secundară, copiii sunt triați în funcție de capacitatea fiecăruia.

Finlanda

Așa arată designul unei școli primare din Finlanda

Sunt ani buni de când Finlanda surclasează toate topurile țărilor cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume, iar asta pentru că nu are un sistem de linie. Toți copiii, indiferent de capacitatea lor, învață în aceleași clase. Ca rezultat, gaura dintre cei mai slabi și cei mai buni, este cea mai mică din lume. Școlile finlandeze oferă foarte puține teme pentru acasă și impune un singur test obligatoriu la vârsta de 16 ani. La testele PISA de anul acesta, Finlanda s-a clasat pe locul 3 fiind devansată de Estonia și Canada.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora