În ultimii ani viața în Sudan a avut de suferit din cauza războiului civil, iar milioane de oameni au fost strămutați, mulți dintre ei fiind nevoiți să trăiască în tabere de refugiați atât în interiorul, cât și în afara țării. Din 1983, aici se desfășoară un război civil tragic între nordul dominat de musulmani și sudul care urmărește obținerea independenței.
Haosul s-a instalat în timpul Războiului din Golf când Sudanul s-a declarat de partea dictatorului irakian Saddam Hussein. De atunci țara traversează o perioadă de izolare politică.
În această perioadă, Statele Unite ale Americii lucrează pentru înființarea unei comisii menite să negocieze încetarea definitivă a ostilităților din Sudan. Vorbim despre unul dintre cele mai mari state din Africa și al șaisprezecelea stat din lume ca mărime.
Conflictul din Sudan: de ce există lupte și care este miza în regiune?
Lupta pentru putere între facțiunile militare a început după tranziția ezitantă către un guvern condus de civili. Aceasta își are rădăcinile în anii de dinaintea revoltei din 2019 care l-a înlăturat pe conducătorul dictatorial Omar al-Bashir, cel ce a construit forțe de securitate formidabile pe care le-a pus în mod deliberat unele împotriva altora.
Încă de la începutul anului 2022 diplomații de la Khartoum avertizau că se tem de escaladarea conflictului. Confruntările au izbucnit la mijlocul lunii aprilie 2023, pe fondul unei aparente lupte pentru putere între cele două facțiuni principale ale regimului militar.
„În această perioadă, Statele Unite se aşteaptă ca armata şi RSF să respecte pe deplin şi imediat această încetare a focului, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, conform CNN.
Sudanul se află într-o regiune instabilă, la granița cu Marea Roșie, regiunea Sahel și Cornul Africii. Poziția sa strategică și bogăția agricolă au atras jocurile de putere regionale, complicând șansele unei tranziții de succes către un guvern condus de civili.
Mai mulți dintre vecinii Sudanului – inclusiv Etiopia, Ciad și Sudanul de Sud – au fost afectați de revolte politice și conflicte, iar relația Sudanului cu Etiopia, în special, a fost tensionată din cauza unor probleme, inclusiv a unor terenuri agricole disputate de-a lungul graniței lor. De asemenea, sunt în joc dimensiuni geopolitice majore, Rusia, SUA, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alte puteri luptând pentru influență în Sudan. În același timp, saudiții și Emiratele Arabe Unite au văzut în tranziția Sudanului o oportunitate de a contracara influența islamistă din regiune.
Acestea, împreună cu SUA și Marea Britanie, formează „Quadrupla”, care a sponsorizat medierea în Sudan alături de ONU și Uniunea Africană. Puterile occidentale se tem de potențialul unei baze rusești la Marea Roșie, față de care liderii militari sudanezi și-au exprimat deschiderea.
Viața în Sudan. Prin ce se remarcă Educația
Trecând de situația tensionată în care se află țara, Sudanul se remarcă prin anumite particularități care merită menționate. Iată ce trebuie să știi despre această țară! Finanțarea sistemului de sănătate din Sudan a avut de suferit ca urmare a separării țării de Sudanul de Sud, ceea ce a cauzat o oarecare instabilitate în ceea ce privește furnizarea de servicii medicale de stat.
Pentru a face față acestei situații, Sudanul gestionează asistența medicală prin intermediul forțelor armate, al organizațiilor parastatale (cum ar fi Sudan Air și Căile Ferate) și al unor sisteme de asigurare suplimentare acolo unde dispozițiile statului sunt insuficiente.
În această țară Guvernul administrează un sistem de învățământ obligatoriu, oferit gratuit copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Principala limbă a Sudanului este araba, iar majoritatea școlilor predau în arabă și urmează un program de învățământ musulman, inclusiv învățământul obligatoriu despre Coran. Sudanul are 19 universități cu predare în principal în limba arabă. Există, totuși, instituții de învățământ care oferă și opțiuni de studiu în limba engleză.
Bărbații din Sudan beneficiază de o educație mult mai amplă decât femeile, iar rata de alfabetizare estimată pentru populația acestei țări este de 70,2%.
Transportul în Sudan
În ceea ce privește transportul, aflăm că spre deosebire de multe țări moderne, autostrăzile din Sudan sunt puține în raport cu mărimea țării. Infrastructura de transport a țării mai cuprinde căi ferate, infrastructură de apă și aer. Singurul aeroport din Sudan se numește Khartoum și deservește țara cu zboruri comerciale, interne și internaționale.
Principala cale ferată sudaneză este operată de guvern și încă domină sectorul transportului comercial. Aceasta cuprinde căi ferate cu o singură linie, cu 4.578 de kilometri de cale ferată care deservește în principal regiunile centrale și nordice ale țării.
Din păcate, în timpul luptelor din ultimii ani, infrastructura cheie a fost afectată, iar unii dintre sudanezi au ajuns să bea apă direct din Nil.
Sursa foto: depositphotos.com