Viața lui Călin Georgescu: Antonescu, „un martir”. Putin un „lider adevărat”
Cine este și cum arată viața lui Călin Georgescu? Acesta s-a născut pe 26 martie 1962, în București. Este absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, specializarea Îmbunătățiri Funciare, obținând ulterior un doctorat în Pedologie la aceeași instituție. A absolvit și programul postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie” la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.
Viața lui Călin Georgescu s-a intersectat cu funcții publice importante. A fost consilier al ministrului Mediului în 1991 și secretar general în același minister între 1997 și 1998. De-a lungul timpului, a ocupat poziții precum director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă și al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare. A coordonat două variante ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, în 1999 și 2008.
Viața lui Călin Georgescu: Codreanu, „un erou național” și Antonescu, „un martir”
Călin Georgescu a fost implicat în mai multe controverse din cauza opiniile sale și de asocierea cu lideri ai mișcărilor extremiste din istoria României. Printre cele mai discutate sunt declarațiile sale despre Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, și Ion Antonescu, mareșalul responsabil pentru politicile care au dus la moartea a sute de mii de evrei în timpul Holocaustului.
Într-un interviu televizat, Georgescu l-a descris pe Codreanu ca fiind „un erou național” și a afirmat că Antonescu a fost „un martir”. Aceste declarații au atras critici puternice din partea comunității evreiești și a societății civile, fiind considerate o mistificare a istoriei și o glorificare a unor figuri controversate asociate cu antisemitismul și fascismul.
Călin Georgescu, dosar penal pentru xenofobie:
La începutul anului 2022, George Simion îl propune că Călin Georgescu ca președinte de onoare al AUR, însă lucrurile au luat o turnură neașteptată în urma unui interviu pe care actualul candidat pentru Cotroceni l-a acordat Antenei 3 pe 31 ianuarie 2022. În urma declarațiilor făcute despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu, despre care spunea că „au făcut și fapte bune” acestuia i-a fost deschis un dosar penal de către Parchetul General.
Călin Georgescu: „Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”
Călin Georgescu: „Toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (…) Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru și este treaba lor, nu a noastră. Față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun, repet, că sunt din istoria noastră.”
Mai mult, Georgescu a spus că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, iar atunci când i s-a adus aminte că legionarii i-au asasinat pe Armand Călinescu și Nicolae Iorga, el a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”.
Reprezentanți ai Parchetului General au declarat că Parchetul General s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Georgescu și a deschis un dosar penal pentru infracțiunea prevăzută la articolul 5 din OUG 31 / 2002. O faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi:
„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
Viața lui Călin Georgescu: excluderea din AUR
Inițial, Călin Georgescu a fost criticat pentru asocierea sa cu partidul AUR, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și minimalizarea importanței Holocaustului în educație. Ambasadorul Israelului la București și Institutul „Elie Wiesel” au condamnat aceste poziții, iar Parchetul General a deschis o anchetă privind afirmațiile minimalizatoare ale AUR cu privire la Holocaust.
După ieșirile xenofobe de la începutul anilor 2022, liderii AUR au renunțat la ideea de a propune în Congres desemnarea lui Călin Georgescu drept președinte de onoare, iar acesta s-a îndepărtat de partidul care până atunci l-a propus de două ori candidat la funcția de premier.
Călin Georgescu: Putin unul dintre puținii „lideri adevărați” din lume
În 2020, Georgescu l-a numit pe Putin unul dintre puținii „lideri adevărați” din lume și a afirmat că președintele rus „își iubește țara”. De altfel, acestea nu sunt singurele declarații controversate făcute de candidatul independent la președinție din 2024. G4Media a publicat, tot în februarie 2022, declarații făcute de către Georgescu într-un interviu din mai 2021, care vizau politica de apărare a României și apartenența la NATO.
„Scutul Deveselu este o rușine diplomatică. Scutul nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți”, spunea Georgescu.
În plus, acesta susținea că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie. Noi am externalizat răspunderea, acțiunile și deciziile în securitatea națională și apărarea țării.
„Noi nu mai reprezentăm nimic pe plan extern, zero. Toate programele de guvernare așa zise de 30 de ani nu au fost decât o listă privată de cumpărături, e escrocherie. Nici o țară din blocul NATO care în eventualitatea în care va fi atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu îi va lua apărarea”, susținea Georgescu.
Citește și: Încercata viață a unui reporter de televiziune: Elena Lasconi și-a trăit copilăria în sărăcie și poveste, și-a găsit iubirea la 40 de ani și a crescut copilul singură
Călin Georgescu: Nașterea prin cezariană, o tragedie
Călin Georgescu este de părere că nașterea prin cezariană este o tragedie. „Noi nu mai suntem capabili să punem întrebări pentru că în momentul în care s-a născut copilul, a intrat direct în structura manipulării. Imediat, pe loc, de când este născut. De fapt, dinainte de naștere pentru că este manipulată mama”, a spus el, în cadrul unui interviu acordat în luna mai 2024.
Potrivit acestuia, „când se naște un copil, se nasc 2 ființe, de fapt: mama și copilul”.
Călin Georgescu, program de guvernare: „Hrană-Apă-Energie”
În campania prezidențială din 2024, Călin Georgescu propune un program guvernamental intitulat „Hrană-Apă-Energie”, axat pe autosuficiența națională și valorificarea resurselor locale. Programul pune accent pe ideea de independență economică a României printr-o gestionare integrată a celor trei resurse fundamentale – hrană, apă și energie – cu scopul de a crea o economie durabilă și rezistentă.
Conceptul „Hrană-Apă-Energie” este inspirat de modelul globalist „Food-Water-Energy Nexus,” dar implementarea propusă de Georgescu diferă, concentrându-se pe o strategie naționalistă și pe valori tradiționale. Aceasta include o formă de protecționism moderat, dar riscă să limiteze deschiderea economică și competitivitatea României în context internațional.
Criticii consideră că abordarea sa este similară cu planuri economice protecționiste mai vechi, cu posibile efecte negative asupra inovației și adaptabilității economice ale României.
Viața lui Călin Georgescu: familie
Călin Georgescu este căsătorit cu Cristela Georgescu, expertă în sănătate naturală și nutriție integrativă, cu care are un copil. Această evoluție profesională și controversele asociate au transformat viața lui Călin Georgescu într-un subiect de interes public.