Viaţa lui Chris Rea, artistul pentru care celebritatea nu a însemnat nimic, dar a fost pasionat de viața de familie
Looking for the Summer, The Road to Hell sau Josephine. Sunt doar câteva dintre hiturile lui Chris Rea care au făcut şi încă fac senzaţie. Cântăreţul şi compozitorul britanic cu origini italiene şi irlandeze a început să facă muzică relativ târziu faţă de alţi muzicieni la fel de celebri. Dar poate tocmai asta l-a transformat în starul atipic, pasionat de aceeaşi femeie pentru toată viaţa, dedicat familiei şi artei. Viaţa lui Chris Rea a fost însă un carusel de emoţii, de la muzica romantică şi puternică pe care a compus-o la bolile care i-au pus de mai multe ori viaţa în pericol.
Viaţa lui Chris Rea – A vrut să dezvolte afacerea de familie, a vrut să facă jurnalism, dar a pus mâna pe chitară și n-a mai lăsat-o
Christopher Anton Rea s-a născut pe 4 martie 1951 în Middlesbrough, Anglia într-o familie cu 7 copii. Tatăl, un italian căsătorit cu o irlandeză, deţinea în oraş o fabrică de îngheţată şi un lanţ de cafenele, aşa că la 12 ani Chris ajuta cum putea afacerea familiei: curăţa mesele din cafenele sau ajuta în fabrică. Voia să aducă îmbunătăţiri şi să crească business-ul de familie, dar s-a lovit de încăpăţânarea tatălui, aşa că a renunţat să mai lucreze acolo, locul său fiindu-i luat de unul dintre fraţi. Renunţând la afacere, preadolescentul a decis că jurnalismul este viitorul său şi a început să se pregătească pentru asta.
În adolescenţă a descoperit însă muzica blues şi a fost fascinat de ea. Abia la 21 de ani şi-a cumpărat însă prima chitară şi a început să studieze singur. A început să asculte şi gospel blues, dar şi muzică clasică pentru a putea învăţa mai mult şi ca să îşi dezvolte propriul stil. Credea că o să compună muzică de film sau o să scrie chiar scenarii de film. A început să cânte în trupa unor prieteni, Elastic Band, dar în paralel trebuia să şi muncească prin diferite locuri ca să se întreţină. S-a reîntors în afacerea familiei, dar acum nu mai era interesat de planurile de dezvoltare şi îşi petrecea mai tot timpul în depozit, cântând la chitară.
Avea 22 de ani când s-a alăturat trupei locale din Middlesbrough, Magdalene, trupă în care cânta pe atunci şi David Coverdale, viitorul solist al trupei Deep Purple, apoi al Whitesnake. A început să compună pentru trupă, iar solist a ajuns ca urmare a unei încurcături, după ce acela nu şi-a făcut apariţia la un angajament plătit, iar Rea era singurul care ştia toate versurile. Atunci a decis să-şi facă propria trupă, The Beautiful Losers, care a şi primit premiul Melody Maker’s Best Newcomers în acelaşi an. În 1974 lansează primul său single, So Much Love, iar 3 ani mai târziu trupa se destrăma şi Chris Rea începea cariera pe cont propriu.
Viaţa lui Chris Rea – Antistarul cu suflet de poet
A înregistrat primul său album în acelaşi an însă înregistrările au fost arse, la propriu, pentru că nici el, nici Michael Levy, de la Magnet Records nu credeau că sunt suficient de bune. Au luat totul de la capăt și așa a apărut în vara lui 1978 albumul său de debut: Whatever Happened to Benny Santini? Benjamin Santini era numele de scenă luat în calcul atunci când casa de discuri i-a spus că numele lui nu e tocmai potrivit. Primul single de pe acest album, Fool, a fost cel mai mare hit al artistului în Statele Unite ale Americii. Succesul lui Chris Rea a fost și primul mare succes al casei de discuri. Michael Levy spunea că a fost o surpriză pentru toată lumea pentru că Rea era un antistar prin definiție, era mai degrabă un poet gânditor și mereu pus pe introspecție decât un artist care să facă furori pe scenă. Acesta ar fi fost și motivul pentru care Rea nu a ajuns niciodată un megastar. Asta nu l-a împiedicat totuși să vândă peste 30 de milioane de albume în întreaga lume. De altfel, pe parcursul întregii cariere cântărețul a recunoscut că a avut o relație complicată cu celebritatea, cu atât mai mult cu cât niciunul dintre muzicienii pe care i-a apreciat și care l-au influențat nu a fost vreun star rock.
Următoarele albume au fost eșecuri din punct de vedere comercial, iar Chris Rea a resimțit foarte greu acuzațiile producătorilor care îi spuneau că el este singurul vinovat pentru aceste rezultate. Iar el a luat vina asupra lui, dar a înțeles că alta era vina: furnizase ce i se ceruse, nu ce simțea și-și dorea el. Următorul său album a fost făcut pe sufletul lui și s-a văzut. Albumul Water Sign a fost foarte bine primit în Irlanda, iar single-ul I Can Hear Your Heartbeat a intrat în 20 de topuri de prestigiu din Europa. Cu cel de-al șaselea album și-a concentrat atenția mai mult asupra fanilor europeni și a început să țină tot mai multe concerte aici. Albumul cu numărul 7, din care multe piese erau dedicate fetelor sale, incusiv soției lui, a înmuiat și inimile britanicilor, iar următoarele lui albume s-au vândut fiecare în peste un milion de exemplare, ajungând în topuri imediat după Michael Jackson, care era deja un star internațional. 1987 a fost anul în care Chris Rea a început să umple cele mai mari stadioane din lume, inclusiv celebra Wembley Arena.
Albumul cu numărul 10, The Road to Hell, a fost cel care a adus succesul și numele lui Chris Rea pe buzele tuturor. A fost primul său album ce a atins primul loc în topurile din Marea Britanie, iar la 2 ani reedita performanța cu Auberge. Ajuns la 70 de ani, Chris Rea își duce viața profesională în același stil: compune mult și cântă prin toată lumea fără pretențiile sau atitudinea altor artiști de renume. Pentru el plăcerea de a fi pe scenă nu are nimic de-a face cu cerințele producătorilor sau moda.
Viaţa lui Chris Rea – Când viața de pune la încercare, dar tu-i arăți că mai ai multe de făcut
Starea de sănătate i-a pus mari probleme artistului după vârsta de 40 de ani. A început cu o peritonită cu complicații ale stomacului și mai multe intervenții chirurgicale menite să îl pună pe picioare. Abia își revenise când la 49 de ani, în anul 2000 a fost diagnosticat cu cancer pancreatic. A fost supus unei operații complicate în timpul căreia i-au fost îndepărtate părți din pancreas, duoden și vezica biliară. A învins cancerul după un tratament întins pe mai bine de 2 ani, dar s-a ales cu un sistem imunitar extrem de slăbit și diabet. A urmat o altă perioadă cu tratamente epuizante, cu 34 de pastile și 7 injecții pe zi, dar și alte intervenții chirurgicale. Avea să mărturisească mai târziu că perioada aceasta l-a făcut să-și aprecieze și mai mult familia, prietenii și viața, în general.
Refacerea lui a însemnat și întoarcerea la blues, muzica pe care o iubea cel mai mult și la înregistrările făcute așa cum își dorea, departe de orice presiune a companiilor de înregistrări.
Anul 2016 a venit cu o nouă încercare pentru artist. Chris Rea a suferit un accident cerebral vascular care i-a afectat mișcarea degetelor și a brațelor, dar și capacitatea de a vorbi. Spre surprinderea medicilor, artistul și-a revenit foarte repede și s-a întors în studioul de înregistrări, unde a pregătit cel de-al 24-lea său album. În 2017 era înapoi pe scenă, dar la finalul aceluiași an se prăbușea din senin în fața spectatorilor săi. Următoarele 2 concerte din turneu au fost anulate, dar apropiații săi au dat asigurări că artistul a avut probleme cauzate doar de oboseala acumulată în urma celor peste 30 de concerte susținute în acele luni.
Viaţa lui Chris Rea – Artistul pasionat de multe lucruri, dar mai ales de soția sa
Și viața personală a artistului a fost neobișnuită pentru un cântăreț cu un asemenea succes. Chris Rea s-a căsătorit cu Joan Lesley, iubita pe care a cunoscut-o în adolescență, pe când avea doar 17 ani. Și nu doar că au rămas împreună de atunci, dar Rea nu s-a ferit niciodată să vorbească despre povestea lor de dragoste. Spunea într-un interviu că cele 2 fiice ale lor nu ezită să le spună să se mai potolească pentru că cei doi obișnuiesc mereu să se ia în brațe, să se sărute și să-și declare iubirea în gura mare.
Singura excentricitate, dacă putem să-i spunem așa, a fost pasiunea pentru cursele cu mașini de epocă. A participat în repetate rânduri la astfel de curse și a și colecționat și restaurat autoturisme din anii `60. Formula 1 a fost o altă pasiune a lui Chris Rea care nu s-a dat înapoi să intre și în echipa tehnică a lui Jordan în timpul Marelui Premiu de la Monaco, din 1995. Melodia Saudade a fost compusă în memoria marelui campion de Formula 1, Ayrton Senna.
Iar când nu compunea, nu cânta, nu înregistra sau nu mergea la curse, Chris Rea picta. Multe dintre lucrările lui au fost folosite pentru a ilustra coperțile albumelor sale. Și-a împlinit însă și visul de a compune muzică de film, dar și pe acela de a scrie scenariul pentru o peliculă de lungmetraj. Mai mult, a avut și rolul principal în comedia Parting Shots. Ironia a făcut să intepreteze rolul unui bolnav de cancer căruia i se spune că mai are 6 săptămâni de trăit.