Viața lui Evgeni Plushenko, copilul minune care a intrat pe gheață ca să se apere de răceli - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața lui Evgeni Plushenko, copilul minune care a intrat pe gheață ca să se apere de răceli

A început să patineze la 4 ani pentru că primise patinele de care nu mai aveau nevoie prietenii de familie ai părinților lui, dar și pentru că mama sa, exasperată de răcelile repetate ale micuțului Evgeni, a căutat o metodă de a-l căli.
Share this article

Viața lui Evgeni Plushenko, unul dintre cei mai mari patinatori din istorie, a fost marcată nu doar de o carieră marcată nu doar de succese remarcabile, ci și de controverse care au ținut prima pagină a ziarelor de sport. Născut în 1982 în Rusia, Plushenko a câștigat patru medalii olimpice și a fost de nenumărate ori campion mondial și european. Totuși, pe măsură ce a devenit o figură dominantă în patinajul artistic, el a fost implicat în mai multe scandaluri care au umbrit uneori performanțele sale sportive.

Una dintre cele mai mari controverse din cariera lui Plushenko a fost legată de Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver. După ce a câștigat argintul în fața lui Evan Lysacek, Plushenko și-a exprimat public nemulțumirea față de sistemul de notare, considerând că merita aurul datorită elementelor sale tehnice, în special săritura cu patru rotiri. Acest moment a deschis o dezbatere globală în lumea patinajului artistic, unii susținând că Plushenko avea dreptate, iar alții apărând corectitudinea notelor oferite de juriu.

Plushenko a fost, de asemenea, criticat pentru tendința de a-și reveni din retragere pentru a concura la noi ediții ale Jocurilor Olimpice, precum în 2014 la Sochi, unde a câștigat aurul pe echipe. Deși a demonstrat din nou talentul său imens, decizia sa de a continua să concureze în ciuda problemelor medicale a stârnit controverse în rândul fanilor și experților. A suferit multiple operații la spate și genunchi, dar a continuat să-și forțeze corpul, ceea ce a dus la întrebări despre starea sa de sănătate și motivele pentru care continua să patineze.

În ciuda acestor controverse, Plushenko rămâne un nume respectat în patinajul artistic, fiind o sursă de inspirație pentru viitoarele generații de patinatori.

Articol modificat pe 1 octombrie 2024

Viața lui Evgeni Plushenko, cel supranumit regele gheții, a început în urmă cu 37 de ani, într-un mic district al fostei Uniuni Sovietice.

A început să patineze la 4 ani pentru că primise patinele de care nu mai aveau nevoie prietenii de familie ai părinților lui, dar și pentru că mama sa, exasperată de răcelile repetate ale micuțului Evgeni, a căutat o metodă de a-l căli.

Astăzi, viața profesională a lui Evgeni Plushenko este încununată cu multiple titluri de campion: de patru ori medaliat la campionatele olimpice, de trei ori campion mondial, de șapte ori campion european și de zece ori campion național al Rusiei.

Plushenko în copilărie. Foto: allrus.me

Viața lui Evgeni Plushenko, cel supranumit regele gheții

Plushenko s-a născut pe data de 3 noiembrie 1982, în Dzhamku, o localitate din Ținutul Habarovsk, Rusia.

Mama sa era originară din Volgograd, iar tatăl, tâmplar de profesie, s-a născut în Donetsk, Ucraina.

În primii ani ai copilăriei, Evgheni a locuit în Volgograd, însă, la vârsta de 12 ani s-a mutat împreună cu familia la Saint Petersburg. După terminarea școlii, s-a înscris și a obținut diploma de licență la facultatea de turism din Saint Petersburg.

La 23 de ani s-a căsătorit cu Maria Ermak, o studentă a facultății de sociologie din Saint Petersburg, iar un an mai târziu a venit pe lume primul lui copil, Egor Evgenievich. Din păcate relația s-a destrămat definitiv, alți doi ani mai târziu, când s-a pronunțat oficial divorțul. În august 2009, Plushenko și-a anunțat logodna cu Yana Rudkovskaya, producătoarea muzicală a faimoasei cântărețe ruse, Dima Bilan. După căsătoria lor, în foarte scurt timp a apărut și Alexander, cel de-al doilea copil al lui Evgheni Plushenko.

Plushenko alături de cea de-a doua soție a sa și fiul lor. Foto: manygoodtips.com

Patinajul, marea pasiune a vieții lui Evgeni Plushenko

În copilărie, Evgheni suferea adesea de răceli repetate, motiv pentru care mama sa a decis că are nevoie de antrenament fizic ca să se călească și, la vârsta de patru ani, l-a înscris la cursurile de patinaj artistic. Prima sa antrenoare a fost Tatiana Skala. La vârsta de 11 ani, patinoarul din Volgograd s-a înschis, dar pentru că Plushenko era foarte bun la acest sport, părinții săi au decis că el trebuie să meargă mai departe, așa că l-au dus la Saint Petersburg, unde a fost primit la clasa legendarului Alexei Mishin.

Aceasta a fost probabil cea mai grea perioadă din viața lui Evgeni Plushenko, din cauză că, în primul an la Saint Petersburg a trebuit să înfrunte o mulțime de dificultăți. Aflat la peste 1000 de kilometri depărtare de părinți și de casă, trăia într-un apartament comunal, în niște condiții deloc potrivite vârstei lui fragede. Părinții lui făceau ture duble la serviciu pentru a-și susține copilul în marele oraș. A fost de zeci de ori pe punctul de a renunța la tot pentru a se întoarce înapoi acasă, însă visul lui și dorința puternică de a reuși, au ieșit învingătoare.

După un an, mama lui s-a mutat cu el la Saint Petersburg, iar cu sprijinul moral și financiar al antrenorului său, viața lui Evgeni Plusheko s-a îmbunătățit și astfel a reușit să se concentreze mai bine la antrenamente.

Citește și: Povestea de viață a unuia dintre cei mai mari patinatori ai lumii: Roman Kostomarov. De la succesul de neegalat la lupta pe care o duce azi pentru viață

Astfel, la vârsta de 14 ani a participat la Campionatul Mondial de patinaj artistic la juniori, campionat ce a avut loc la Seoul, Coreea de Sud. Anul următor, la vârsta de numai 15 ani a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de patinaj artistic, de data aceasta ne mai participând la juniori. După această victorie, toată lumea vorbea despre „băiatul minune al gheții”

Cariera și viața lui Evgeni Plushenko

După câștigarea medaliei de bronz la Campionatul mondial, Plushenko a dezvoltat o rivalitate față de Alexei Yagudin, cu care s-a antrenat sub îndrumarea lui Mishin. În 1998 Yagudin a decis să plece de la antrenamente și să-și caute un alt antrenor de renume. La campionatul european din anul 2000, Plushenko a reușit să-l învingă pe Yagudin, însă nu a terminat decât pe locul al patrulea în Campionatul Mondial.

Foto: Shutterstock

Între anii 2000 și 2001, Plushenko a avut un sezon încărcat de succes, fiecare participare a sa la o competiție soldându-se cu o victorie, inclusiv cu titlul de campion mondial.

La Olimpiada de iarnă din 2002, Yagudin și Plushenko erau favoriți. Plushenko a terminat pe locul 4 la programul scurt deoarece a căzut în timpul unei sărituri obligatorii, însă la programul liber a ales o temă din „Carmen” și, până la final a obținut medalia de argint. Plushenko a câștigat majoritatea competițiilor în care a intrat. În sezonul 2004-2005 a avut unele dificultăți, iar la campionatul Mondial ce s-a ținut la Moscova, a fost nevoit să se retragă din cauza unei accidentări ce a necesitat operație.

În 2006, Plushenko a decis să ia o pauză de la competițiile olimpice deoarece avea nevoie de odihnă și recuperare pentru a depăși cu bine accidentările din trecut.

După ce a văzut ce rezultate slabe a înregistrat Rusia la Campionatul Mondial din 2007 (cele mai proaste ale ultimilor 60 de ani), Plushenko și-a făcut griji că țara sa natală ar putea pierde statutul de putere dominantă în patinaj și a decis să se întoarcă pe gheață.

În 2008, Plushenko împreună cu violonistul Edvin Marton, au acompaniat-o pe Dima Bilan pe scena de la Eurovision.

În 2009, Evgeni Plushenko a anunțat că și-a reluat antrenamentele cu antrenorul său de-o viață, Alexei Mishin, pentru a se pregăti de Olimpiada din 2012.

La Campionatul European din 2010, Plushenko a stabilit un nou record mondial, cu scorul de 91,30 de puncte la programul scurt, ceea ce i-a adus a șasea victorie din carieră.

A patinat la Jocurile Olimpice de iarnă din Vancouver unde a obținut 90,85 de puncte, scor cu care a depășit recordul olimpic și a ajuns în fruntea clasamentului. Însă, la Campionatul Mondial din 2010, a obținut doar medalia de argint, deși el a susținut mereu că o merita pe cea de aur și că a fost o neînțelegere.

Plushenko a devenit primul patinator medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. S-a retras din Campionatele Mondiale, după anul 2010, acuzând că i s-a adus un prejudiciu.

Pierderea eligibilității

Pe 28 iunie 2010, Uniunea Internațională a Patinatorilor a anunțat că Plusenko și-a pierdut eligibilitatea din cauza faptului că în lunile anterioare a participat la spectacole pe gheață, fără a avea autorizația Federației de patinaj din Rusia. A avut la dispoziție 21 de zile pentru a ataca decizia Curții de Arbitraj în Sport, însă nu a făcut-o. În perioada următoare a participat la tot felul de show-uri pe gheață și s-a antrenat în speranța revenirii în competiții. În aprilie 2011, Plushenko a trimis o scrisoare președintelui Federației pentru Patinaj Artistic, Aleksandr Gorshkov, prin care cerea reintegrarea în competiții. În această scrisoare, Plushenko a spus că speră că interdicția nu este o consecință a criticilor sale cu privire la arbitrarea de la Jocurile Olimpice și că ar dori să revină la competiție. Astfel în iunie 2011 s-a anunțat că Evgeni Plushenko a fost reintrodus în lumea competiției din patinaj, cu unanimitate de voturi.

În decembrie 2012 Plushenko a câștigat al nouălea titlu de campion național al Rusiei și a fost ales în echipa țării pentru Campionatul European din 2012. În ianuarie 2012, Plushenko a confirmat zvonul potrivit căruia urma să se opereze la genunchi și că nu va putea participa la următorul Campionat Mondial.

Deși a început colaborări cu unii coregrafi renumiți, problemele legate de spate și de genunchi, tot nu l-au lăsat să concureze la capacitate maximă. A câștigat și al zecelea titlul național, însă în ianuarie 2013 a fost operat de hernie de disc, după ce a abandonat Campionatul European.

Au urmat alte competiții în care a concurat pe muchie de cuțit, însă după Jocurile Olimpice de la Sochi din 2017, a devenit antrenor de patinaj artistic.

În toată această perioadă a cochetat și cu politica însă, după ce a fost ales într-un mandat în Consiliul din Saint Petersburg, și apoi i s-a reproșat că nu este foarte conștiincios în acest domeniu, a renunțat, fără intenția de a se mai înscrie vreodată în vreun partid.

Articol publicat pe 29 ianuarie 2020

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora