E greu să-ţi imaginezi că există vreun român care să nu ştie cine este Florin Piersic. A jucat la teatru, în filme, a apărut frecvent la televiziune. Este recunoscut pentru cariera sa incredibilă, dar şi pentru relaţii cu unele dintre cele mai frumoase femei din mediul artistic. Are 65 de ani de carieră, dar este la fiecare apariţie la fel de proaspăt şi la fel de dispus să stea la povești oricând.
Florin Piersic, între bucuria copilăriei, pierderi grele şi puterea credinţei
Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936 în Cluj, din părinţi originari din Bucovina. Aşa se face că primii ani din viaţă i-a petrecut prin satele bucovinene, apoi la Cernăuţi, după care s-a întors iar la Cluj, unde a urmat liceul. A spus mereu că periplul acesta din copilărie l-a ajutat să se formeze şi că a adunat amintiri preţioase din fiecare loc prin care a trecut.
Amintiri preţioase i-a oferit şi mama, care i-a oferit după spusele lui cel mai de preţ dar, credinţa. Soră de preot, ea l-a învăţat să se roage şi să îşi caute puterea în credinţă chiar şi în cele mai grele momente. Iar unul dintre ele l-a trăit Florin Piersic pe când avea numai 6 ani, când sora lui, Lucica a murit la vârsta de 15 ani încercând să îşi salveze de la înec colega de bancă.
Un alt moment greu a venit câţiva ani mai târziu, când boala l-a pus la pat, iar mama l-a vegheat rugându-se fără încetare la o icoană a Sfintei Parascheva.
Mama mea, o noapte întreagă, cu icoana – pe care o am, o păstrez tot timpul – la care s-a rugat şi a spus: „Dacă mi-ai luat-o pe Lucica nu-l lua pe Florinel.” – Florin Piersic într-un interviu cu Dan Negru, la Antena 1
65 de ani de carieră şi peste 100 de roluri
După finalul liceului, Florin Piersic pleacă de la Cluj Napoca la Bucureşti, ca să urmeze cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. A absolvit în 1957 şi a debutat 2 ani mai târziu, pe scena Teatrului Naţional I.L. Caragiale, cu rolul lui Richard Dudgeon din Discipolul Diavolului. Au urmat zeci de roluri aici, multe dintre ele, memorabile în spectacole magistrale, precum Oameni şi şoareci, Orfeu în Infern, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Gaiţele sau Străini în noapte.
Idol a devenit însă datorită filmelor în care a jucat. Debutul şi l-a făcut în anul absolvirii, în Ciulinii Bărăganului, dar rolul care i-a adus celebritatea a fost cel al lui Harap Alb în De-aş fi… Harap Alb. Au urmat multe alte roluri şi o parte importantă dintre ele i-au rămas lipite de nume pentru eternitate în faţa publicului: Mărgelatu, haiducul Anghel Şaptecai şi haiducul Grigore Pintea. Are peste 60 de filme şi seriale la activ, iar două dintre ele, Fix Alert şi Eminescu versus Eminem au fost regizate chiar de fiul său, Florin Piersic jr.
Pe cât de multe i-au fost rolurile, pe atât de complexe. A interpretat personaje istorice, personaje dramatice, a jucat în comedii, dar şi în tragedii, a fost june-prim, nimic nu i-a lipsit din listă. Iar emisiunile de divertisment au fost şi ele o gazdă bună pentru actorul mereu dornic de poveşti şi spectacol. Le-a arătat astfel telespectatorilor şi un alt talent al său – cântatul, pe care l-a evidenţiat şi în filmul muzical Rămăşagul și în musicalul Corina, alături de Angela Similea. În 2009 a şi înregistrat un album cu 10 melodii interpretate de el, Hoinărind printre amintiri. Acelaşi titlu l-a purtat şi spectacolul omagial din anul următor, când a sărbătorit şi a fost sărbătorit la împlinirea a mai bine de 50 de ani de actorie.
A primit Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, este cetăţean de onoare al mai multor oraşe – Cluj Napoca, Bucureşti, Bacău, Iaşi, Caracal, Suceava, Sighet, Oradea, Baia Mare şi Galaţi – şi a fost decorat cu Ordinalul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pentru întreaga sa carieră. A primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, dar şi la cea de-a 10-a ediţie a Galei Premiilor Gopo şi în cadrul Premiilor Galei UNITER; ediţia cu numărul 27. În 2012 i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova, în Cluj Napoca vechiul cinematograf Republica a primit numele actorului, ca un omagiu pentru viaţa închinată artelor, iar în Bucureşti a primit prima stea pe Walk of Fame-ul autohton.
Florin Piersic, eternul îndrăgostit
A ştiut mereu că este arătos şi şarmant şi a ţinut să le arate şi altora asta. Dar la fel de fascinate cum erau femeile de el, era şi el de ele, aşa că a pus în tolba cu amintiri poveşti de dragoste, mai lungi sau mai scurte, pline de pasiune.
Eu cred că suntem făcuţi din iubire. Trăim pentru a primi şi a dărui iubire. Fără dragoste ar fi pustiu în lume. Iubirea poate să umfle pânzele speranţei, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal. – Florin Piersic
Prima mare iubire a lui Florin Piersic a fost Tatiana Iekel, cu care s-a şi căsătorit în 1958. S-au cunoscut în facultate, s-au iubit nebuneşte, au făcut un fiu care le-a dus pasiunea pentru artă mai departe – Florin Piersic jr – dar după mai bine de 10 ani de căsnicie şi-au spus adio.
E un om care ar fi trebuit să fie liber toată viaţa. Era un crai veşnic curtat. Se îndrăgostea de toate partenerele cu care juca, iar la un moment dat s-a îndrăgostit atât de tare de una dintre ele încât i-am spus că e mai bine să ne despărţim. – Tatiana Iekel într-un interviu pentru Antena 1
Au divorţat, însă au păstrat 2 lucruri ce aveau să-i unească toată viaţa – dragostea pentru fiul lor şi o prietenie strânsă.
După despărţire Florin Piersic a continuat să-şi vadă de viaţă la fel, mereu îndrăgostit, ba de câte o colegă de scenă, ba de câte o studentă la actorie. A cunoscut-o apoi pe actriţa Anna Szeles care, în ciuda avertismentelor de a sta departe de el, pentru că se va îndrăgosti, a acceptat invitaţia de a ieşi împreună. Marele actor a curtat-o serios, dar până la urmă a cucerit-o şi a convins-o să se căsătorească. Cererea în căsătorie a fost una inedită, cu scrisori trimise din oră în oră prin controlorul din trenul ce o ducea de la Bucureşti la Cluj Napoca.
S-au căsătorit în 1975, iar un an mai târziu se năştea cel de-al doilea fiu al lui Florin Piersic, Daniel. 10 ani a durat căsnicia, dar cei 2 nu au locuit niciodată împreună. Ea nu a renunţat la Cluj Napoca, el nu a renunţat la Bucureşti.
Eram respectată şi iubită. Nu puteam să las viaţa mea şi să fug la Bucureşti pentru că nu aveam încredere în Florin. Era un fustangiu şi nu voiam să depind de el cu nimic. Am preferat să rămân pe picioarele mele. Când am decis să divorţez am făcut-o pentru că n-am vrut să-i mai înghit aventurile. – Anna Szeles
După divorţ actriţa s-a mutat la Budapesta, iar fiul lor a făcut facultatea în Austria, acolo unde s-a şi stabilit.
Florin Piersic şi-a continuat aventurile cu femei care mai de care mai frumoase şi nu a făcut niciodată un secret din ele. Angela Similea a fost şi ea printre cele care i-au furat minţile pentru o perioadă de timp.
Florin era cu adevărat superb. Avea o frumuseţe de Făt-Frumos, departe de a fi efeminat. Ceea ce am înţeles eu repede lângă el este că dacă eşti fluture te-ai ars. Nu voiam să mă ard… M-am străduit să rămân şi eu o lampă. Dar am creat un cuplu. – fragment din biografia Smarandei Jelescu, Angela Similea, cântec şi rugă
Cea care i-a pus din nou verigheta pe deget şi care nu l-a mai lăsat să o scoată nici până acum a fost Anna Torok, pe care a cunoscut-o în 1986, în avion. Pentru Anna, Florin Piersic a făcut din nou naveta, vreme de 7 ani, între Cluj Napoca şi Bucureşti, apoi a convins-o să-i fie soţie. De atunci sunt împreună, iar în vreme ce actorul adoră să fie în lumina reflectoarelor, ea preferă să stea mereu în umbră, să se bucure de linişte.