Viața lui George R. R. Martin: cine este omul care a inventat lumea incredibilă din Game of Thrones - LIFE.ro
Sari la conținut

Bătălii, inceste, dragoni și regate în flăcări … lumea din Game of Thrones, așa cum a fost ea gândită de George R. R. Martin în seria “A Song of Ice and Fire”, este cum nu se poate mai spectaculoasă. De altfel, universul acesta magic transpus de către HBO într-unul dintre cele mai de succes seriale de televiziune, l-a făcut pe Martin să devină un scriitor celebru în toată lumea. Unul care se poate mândri că a vândut nu mai puțin de 90 de milioane de cărți.

Însă, înainte ca Ned Stark să devină Sean Bean și Emilia Clarke să fie Daenerys Targaryen, povestea gândită de George R. R. Martin avea deja fanii săi. De aceea, scriitorul a fost numit de jurnalistul Lev Grossman “the American Tolkien / Tolkien al Americii” (J.R.R. Tolkien, scriitorul britanic care a dezvoltat lumile din “The Hobbit” și “The Lord of the Rings”). Și revista Time l-a inclus, în 2011, pe lista celor mai influente 100 de personalități.

Dar care este povestea americanului născut în Bayonne, New Jersey acum mai bine de 70 de ani? Și cum a cunoscut acesta succesul de care se bucură astăzi?

George R. R. Martin (Foto: LiveJournal)

Cum a ajuns un puști care își vindea cărțile cu monștri copiilor din cartier să creeze lumi cu super eroi, vampiri și bestii

George Raymond Martin s-a născut pe 20 septembrie 1948, într-o familie cu rădăcini de prin toată Europa (Franța, Anglia, Germania, Italia). Tatăl său, Raymond Collins Martin, era docher. Iar în familie, au apărut în timp două surori mai mici, Darleen și Janet.

Locuiește, mai întâi, într-o casă de pe Broadway care aparținea stră-străbunicii sale. Iar în 1953, tatăl său mută toată familia într-o casă naționalizată din zona porturilor din Bayonne. Copilăria sa se învârte într-un perimetru de câteva străzi, așa că micuțul George nu își dorește altceva decât să călătorească. Și cum singura modalitate de a vedea lumea era cu ajutorul imaginației sale, începe să citească.

La vârsta de 13 ani preia oficial și numele de Richard. Urmează cursurile de la Mary Jane Donohoe School și, mai apoi, de la Marist High School. Și de foarte mic începe să scrie povești cu monștri pe care le vinde pentru câțiva bani copiilor din cartier.

George R.R. Martin în emisiunea Conan (2010)

În școală este văzut foarte des în zona de comic books a bibliotecii. Și, fiind pasionat de super eroii din lumea Marvel, vede în Stan Lee un model, apreciindu-l chiar mai mult decât pe Shakespeare sau Tolkien. De altfel, începe să scrie, la rândul său, povești cu super eroi și devine pasionat de zona de science ficton și fantasy.


Citește și: Viața lui Stan Lee, creatorul super eroilor din lumea Marvel


În 1970, Martin este primit să studieze jurnalism la Northwestern University’s Medill School of Journalism în Evanston, Illinois, pe care o termină cu summa cum laude. Continuă să scrie lucrări scurte de ficțiune pe care le vinde. Iar lumea lui Tolkien începe să îl fascineze. În timpul Războiului din Vietnam, refuză să meargă pe front și, în schimb, face muncă de voluntariat pentru Volunteers in Service to America timp de doi ani (1972–1974).

Nouă ani mai târziu, în 1979, începe să scrie full time, publicând câteva romane, inclusiv opera sa de debut “Dying of the Light” (1977), dar și povestea istorică cu vampiri “Fevre Dream” (1982). Mai apoi, începe să scrie pentru producții de la Hollywood, printre care “The Twilight Zone” sau seria “Beauty and the Beast” de la CBS.

Cum a trecut George R. R. Martin de la monștri, la Game of Thrones

De la cărțile lui Tolkien, citite în adolescență, Martin are un interes latent pentru lumea ficțiunii. Iar atunci când devine frustrat de toată presiunea de la Hollywood, se refugiază din nou în scris … în ficțiune.

Și inspirația pentru primul capitol din “A Game of Thrones” îi vine ca de nicăieri în 1991. A scris fără să știe unde îl va duce povestea, fără să știe că va fi începutul unei lumi magice care avea să cucerească milioane de oameni.

George R. R. Martin la Premiile Emmy, în 2018

“A Game of Thrones” se deschide cu Bran Stark care se cațără într-un turn în Winterfell, unde îi vede pe Jaime și Cersei Lannister făcând sex. Apoi, fără să știe cum trece timpul, Martin dezvoltă o acțiune cât pentru cinci cărți – îl decapitează pe Ned Stark, naște câțiva dragoni, dezvoltă intrigi și bătălii. Și, la un moment dat, inspirația se oprește. Iar scriitorul se vede nevoit să pună pauză acestei lucrări … sau cel puțin asta știm noi de la HBO.

Acum, însă, serialul s-a terminat, Martin anunță lansarea finalului mult așteptat. Cum se va termina aventura cărților sale? Se pare că vom afla în foarte scurt timp pentru că scriitorul a anunțat deja că a terminat-o și este gata să ne-o aducă în librării.

George RR Martin: “When I began A Game of Thrones I thought it might be a short story / Atunci când am început să scriu povestea Game of Thrones, mă gândeam că o să fie una foarte scurtă”, spunea scriitorul într-un interviu pentru The Guardian

Există viață după Game of Thrones?

În afara finalului pentru “Game of Thrones”, Martin a lucrat în această perioadă împreună cu cei de la HBO la producția mai multor continuări pentru acesta, printre care lumea gândită de scriitoarea Jane Goldman, a cărei lucrare “The Long Night” are loc cu 5,000 de ani în trecut.

De asemenea, pe lângă producțiile relaționate cu “Game of Thrones” și încă alte câteva proiecte secrete pe care le face împreună cu cei de la HBO, Martin este producător executiv pentru adaptarea lucrării “Who Fears Death”, a lui Nnedi Okorafor, dar și a seriei cu super eroi “Wild Cards”.

Seria „A Song of Ice and Fire” a lui George R. R. Martin

Poate că Tolkien i-a fost inspirație, însă Martin are o altfel de scriitură, una mult mai întunecată, mai sângeroasă și mai puțin eroică. Lumea din “Game of Thrones” este departe de cea din “The Lord of the Rings”. Iar eroii lui Martin, cruzi, lipsiți de scrupule, incestuoși, sunt total diferiți de cei ai lui Tolkien. Și tocmai acest lucru i-a făcut pe Margaret Atwood (Surfacing, The Handmaid’s Tale, Alias Grace The Blind Assassin sau Oryx and Crake) și Neil Gaiman (The Sandman, Stardust, American Gods, Coraline sau The Graveyard Book) să îi aprecieze scriitura, declarându-se în nenumărate rânduri fanii acestuia.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora