Viața lui Ilarion Ciobanu: de două ori însurat, de trei ori arestat, iar după moarte s-a întors la marea iubire
Cu un aer atât de serios, dar și plin de haz, Ilarion Ciobanu a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai talentați actori din România. De-a lungul carierei sale, a adus la viață numeroase personaje memorabile în filme celebre, însă povestea sa de viață depășește cu mult orice scenariu.
Ilarion Ciobanu a avut o copilărie zbuciumată. S-a născut la Ciucur, Tighina, pe 28 octombrie 1931, într-o familie modestă, cu mulți frați.
Viața lui Ilarion Ciobanu: a rămas fără tată la vârsta de 8 ani
Tatăl său, Vlase, nu avea o meserie stabilă și își căuta de lucru pe unde apuca, de la Tighina la Baia Mare sau Brăila, în funcție de sezon. La un moment dat, s-a angajat ca hamal în portul Constanța, oraș unde a avut un accident fatal în anul 1939.
Citește și: Top filme şi actori celebri care au filmat în România
Mama sa, Olga, a trebuit să se descurce singură, muncind din greu, inclusiv ca bucătăreasă la un spital din Constanța, pentru a-și hrăni familia. Tânărul a fost lăsat să-și croiască propriul drum în lume, fără a-i fi ușor să facă față provocărilor ce-i stăteau în cale.
La vârsta de 12 ani, s-a angajat ca băiat de prăvălie, după care a perindat mai multe meserii, de la hamal, tractorist, miner, săpător și până la marinar, pescar, șofer, tâmplar sau lucrător cu sapa.
Citește și: Povestea unui suflet rătăcit în labirintul celebrității: Al Pacino, un burlac încercat de viață
Tot în aceeași perioadă, a avut parte și de o altă întâmplare nefericită. În timpul războiului, a fost arestat împreună cu niște prieteni, după ce au intrat într-un depozit de torpile nemțești. Deși a fost eliberat a doua zi, experiența l-a marcat profund.
Viața lui Ilarion Ciobanu: din primii bani câștigați i-a cumpărat mamei o haină de astrahan și a invitat-o la o plimbare pe faleza din Constanța
Pe lângă performanțele sale profesionale, Ilarion Cobanu a fost și un sportiv desăvârșit. În tinerețea sa a practicat rugby de performanță, făcându-și debutul în anul 1948, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella, la clubul „Ştiinţa” Bucureşti, ca jucător de „linia a doua”.
A ajuns să facă teatru din întâmplare
După ce a renunțat la facultate, s-a angajat ca electrician la Teatrul Municipal, instituție care mai târziu a devenit Teatrul Bulandra. Cu toate acestea, chiar dacă a fost trecut pe postul de „actor corp ansamblu”, teatrul nu i-a stârnit niciodată pasiunea în întreaga sa carieră artistică.
În 1959, marele artist a făcut primul său pas în lumea filmului, apărând în scurtmetrajul „Într-o dimineață după ploaie” regizat de Manole Marcus. Dar adevărata sa călătorie cinematică a început în 1960, când a jucat în lungmetrajul „Setea”, regizat de Mircea Drăgan și Mihai Iacob, în rolul lui Mitru Moţ. Pelicula a fost recompensată cu Premiul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, consolidându-i reputația în industria filmului.
Viața lui Ilarion Ciobanu: pierderea mamei și cele trei soții
La 20 de ani, viața avea să-i pregătească încă o lovitură grea actorului, odată cu pierderea mamei sale, care a trecut în neființă la o vârstă fragedă, la doar 39 de ani.
Imediat după, bărbatul s-a căsătorit pentru prima dată, cu o profesoară de limba franceză. Cu toate acestea, mariajul nu a durat mult, iar femeia s-a mutat definitiv la Paris. Îndrăgostit până peste cap de o dansatoare din ansamblul „Ciocârlia”, Tamara Barna, care ulterior devine asistentă medicală, actorul își face curaj și o ia de soție de două ori, divorțând tot de atâtea ori, până în 1965.
În 1972, se căsătorește cu Marion și o adoptă pe Natalia Doina, fiica din prima căsătorie a soției sale. Șase ani mai târziu, se naște Ioachim, primul și singurul său fiu. Acesta a moștenit talentul și pasiunea tatălui său pentru artă, absolvind Facultatea de Film, iar astăzi este unul dintre cei mai de succes actori, regizori de film și scenariști din lume.
Moștenirea artistică a lui Ilarion Ciobanu
Ilarion Ciobanu a fost o prezență de neuitat pe marile ecrane. De la debutul din 1960 și până la aparițiile memorabile din producții precum „Mihai Viteazul”, a reușit mereu să impresioneze publicul. Cu peste 60 de roluri în filme precum „Baltagul” și „Ultimul cartuș”, și-a lăsat amprenta puternică în istoria cinematografiei autohtone.
Citește și: Dem Rădulescu, de la copilul foarte sărac la cel care a format generații întregi de actori remarcabili
Recunoașterea sa a venit sub formă de premii și distincții, cum ar fi Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film București. Ilarion Ciobanu a fost și a rămas un titan al scenei românești, cunoscut și apreciat pentru talentul său și contribuția semnificativă la cinematografia națională.
Viața lui Ilarion Ciobanu: suferea de cancer faringian
„Tatăl meu a iubit marea ca un copil. Acolo şi-a petrecut adolescenţa şi era foarte ataşat de ea. Din păcate pentru el, din cauza unei interdicţii medicale, în ultimii 25 de ani ai vieţii nu a mai avut voie să meargă pe litoral. Şi-ar fi dorit să se întoarcă acolo şi îi vom îndeplini dorinţa: îi vom arunca cenuşa în mare”, povestea Ioachim Ciobanu, fiul marelui actor, după moartea tatălui său.
Sursa foto: Facebook